Den tystlåtne mandolinspelaren

 


Som jag skrev tidigare såg jag filmen It might get loud med bl a Jimmy Page härom kvällen. Detta samt litet funderande kring bloggens tidigare trummis-tema och Robert Plants nya skiva och Sverige-besök ledde mig in på Led Zeppelin. Nu skall jag direkt säga att Zeppelin inte var någon av mina omedelbara förälskelser. Det är f ö fortfarande svårt att ens tala om bandet i de termerna - eller så är det kanske helt rätt? Bandets musik är ofta krävande och tar oss med på äventyr vi alls inte räknat med eller planerat för, kanske litet som en förälskelse?


Hur som helst, Page, Plant och den hårdslående John Bonham, den kanske främste trummisen av alla, var inte de enda zeppelinarna utan där fanns också Pages gamla studiokompis från början av 60-talet, John Paul Jones eller John Baldwin som han hette till dess hans gode vän Andrew Loog Oldham föreslog namnbytet, inspirerad av kostymdramat och filmen John Paul Jones (med den svenska titeln Äventyr på de sju haven) från 1959, med bl a Bette Davis och Mia Farrow i rollistan.


Vem John Paul Jones är vet kanske de flesta, men kanske inte så mycket mer. Jag har här samlat litet från hans bakgrund. Visste du t ex om att han kompat Robyn Hitchcock, skrivit arrangemang åt R.E.M. samt  uppträtt tillsammans med Sonic Youth?


Historien började 1946 då Jones födde. Han och växte upp i ett hem med mycket musik, där båda föräldrarna var turnerande musiker. Vid sex års ålder började han att spela piano och kom därefter att utbilda sig på musikcollege i London. Vid sidan av de studierna verkade han också som körmästare och organist vid en lokal kyrka.


Vid 14 års ålder köpte han sin första bas, den Fender Jazz bass, som han flitigt använt sig av därefter. 1962 blev han medlem i sitt första band och kom därefter att ingå i musikkollektivet Jett Black, i vilket bl a gitarristen John McLaughlin ingick. Senare samma år träffade han Page i samband med arbete som de båda gjorde åt Shadows och de kom därefter att korsa vägar ända fram till formering av New Yardbirds eller Led Zeppelin, som de senare kom att kalla sig.


Innan dess var Jones en kontrakterad musiker åt Decca Records, både som basist, keyboardspelare och arrangör. Han arbetade bl a åt Rolling Stones - det är hans stråkarrangemang som hörs på She´s a Rainbow – samt Donovan, Jeff Beck, Rod Stewart och Cat Stevens. Han var legendariske producenten Mickey Mosts förstahandsval som arrangör och medverkade i den egenskapen på inspelningar med bl a Tom Jones och Walker Brothers
.


Som flitigt anlitad studioräv arbetade han två eller tre inspelningspass per dag, under sex eller sju dagar per vecka. Därutöver skrev han 50-60 arrangemang per månad. Detta orimligt intensiva arbete tärde förstås på honom och vid 1968 var han redo att byta spår.


Under 1966 blev Page en av fåglarna i Yardbirds och på det bandets skiva Little Games från året 1967 medverkade också Jones. I samband med inspelningen av denna och antagligen betingat av Jones arbetssituation, nämnde han för Page att han gärna medverkade i något gemensamt musikprojekt framöver. När Yardbirds upplöstes senare samma år och Page och basisten Chris Dreja ensamma fick på sin lott att fullgöra några bokningar i Skandinavien, dök en sådan möjlighet upp. När också Dreja valde att lämna det sjunkande skeppet för att ägna sig fotografering, frågade Jones, uppmanad därtill av sin fru, om han kunde ersätta Dreja, vilket erbjudande antogs – och resten är som bekant historia.


Sedan Zeppelin bröt upp 1980 har dess arv i huvudsak förvaltats av Page, som bl a översett hanteringen av skivkatalogen. Detta har frigjort tid för Jones som varit en flitigt frilansande musiker och arrangör. Han har bl a samarbetat med R.E.M, Peter Gabriel, Foo Fighters och Brian Eno. Han är också en av de främsta inom bluegrass och medverkar gärna med sin mandolin i sådana sammanhang.Hans senaste samarbete är supergruppen Them Crooked Vultures med Dave Grohl från Fighters och Josh Homme från Queens of the Stone Age, vilken gjorde sin debut i augusti 2009 och släppt en fullängdare.


Jones får själv avsluta tillsammans med Gillian Welch i en liveupptagning från 2007.

tpKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0