Två damer och en låt


When my soul was in the lost and found
You came along to claim it

Samtidigt som livet går vidare, påminns vi då och då om att allt gott ändå har ett slut. I går var det 30 år sedan John Lennon mördades och idag har vi mötts av nyheten att soul-legenden Aretha Franklin har fått cancer i bukspottkörteln, något som tyvärr lär vara en säker enkelbiljett ur det hittillsvarande jordelivet, hur tråkigt detta än må låta - och vara.

 

Det har nu visserligen gått några år sedan Aretha stod i zenit - men då gjorde hon å andra sidan det med en resning och stolthet att jag fortfarande tappar hakan när jag ser eller lyssnar på henne! Det amerikanska magasinet Rolling Stone har - rätteligen - rankat henne som etta på sin lista över de 100 bästa sångarna någonsin och nummer nio på dess lista över de bästa artisterna genom tiderna.

 

Under hennes storhetstid på Atlantic Records under senare delen av 60-talet spelade hon bl a in Respect, I Never Loved a Man, I Say a Little Prayer och You Make Me Feel Like a Natural Woman, låtar som sedan dess hör till de riktigt stora klassikerna.

 

 

You Make Me Feel Like a Natural Woman skrevs för övrigt av Carol King och hennes låtskrivarpartner och  dåvarande make Gerry Goffin. Låten sägs vara insprirerad av Arethas producent Jerry Wexler, som efter studier i Afro-Amerikansk musikkultur snöat in på konceptet “den naturliga mannen”. När han vid ett tillfälle körde förbi King i New York, ropade han till henne att han behövde en “naturlig kvinna”-sång till Arethas nästa platta. Så blev det till slut och resten är som bekant historia. Som tack för tipset fick Wexler för övrigt co-credits som låtskrivare jämte Goffin och King.

 

King arbetade strävsamt i det dolda som låtskrivare under 60-talet. När hon sedermera upptog en solokarriär, kom hon att spela in flera av sina tidigare hitlåtar. På sin kanske främsta skiva, den utmärkta Tapestry från 1971, spelade hon själv in Arethas gamla hit från 1967, som dock gavs en helt ny och avskalad skrud.

 

Låten har därefter spelats in av Mary J Blige, Celine Dion, Whitney Houston och Rod Stewart (?), som dock modifierade texten en smula för att inte förvirra FM Radio-lyssnarna.

 

De bästa två versionerna är dock fortfarande Arethas och Carols.

 

tp


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0