Elliott, bara ElliottElliott Murphy
"Elliott Murphy"
(Last Call Records)
PPPP
Elliott Murphy har gjort över trettio album sedan debuten med "Aquashow" för 36 år sedan. Förra året fyllde han 60 år. Och när han nu för första gången ger ut ett album som inte får en egen titel har det antagligen sina skäl.
"Elliott Murphy" är en skiva producerad av hans son Gaspard Murphy, bland musikerna återfinns gamla vapendragare från förr som Mink De Ville-organisten Kenny Margolis och hans stadige gitarrist sedan mer än ett decennium Olivier Durand, från bland annat Little Bob Story. Därtill de musiker i The Normandy Allstars som kompade honom på Storsjöyran i somras.
Det är ett album som bygger broar både bakåt och framåt i tiden. Inledande "Poise N´Grace" innehåller alla klassiska ingredienser i nästan alla de bästa Elliott Murphy-låtarna. Det kryllar av referenser till populärkultur och det bygger romantiska bilder.
Överhuvudtaget innehåller alla de elva låtarna ett lugn och en självklarhet i uttrycket. Här finns inget att bevisa men otroligt mycket att säga.Musiken är nästan organisk, den är så självklar i sitt sammanhang oavsett om det är country, lätt jazzigt eller klassisk rock.
Ett par av låtarna som "Gone Gone Gone" och "Rain Rain Rain" kunde vi höra live i Östersund i somras. De var bra då men de blir ännu finare här. Och den tredje låten med upprepade ord "Rock´n Roll´n Rock´n Roll" är ännu ett riktigt anthem av nästan samma kaliber som "Last Of The Rock Stars" och "Drive All Night".
Som helhet är det här en betydligt jämnare samling låtar än vad han fått till på senare års produktion.
Ljudbilden som Gaspard Murphy har skapat skiljer sig kanske inte så mycket från de övriga skivorna. Men den fungerar och den lyfter verkligen fram Elliotts kvaliteter som låtskrivare och textförfattare av extraordinär kaliber.Texterna är riktigt hörvärda och de får höras.
 I min värld kan det sällan bli så mycket bättre än så här.
Liknande artister: Elliott Murphy, Steve Forbert, Magnus Lindberg
Christer B. Jarlås

Kommentarer
Postat av: Anders L Johansson

Jag kan skriva under på allt som Christer skriver i ovanstående recension. Jag tycker dock att Gaspards produktion gett Elliotts musik ett lyft. Ljudbilden är ju ganska given, även om jag tycker att det låter luftigare och ungdomligare nu än på ett antal album.Tyvärr vet vi i skrivande stund inte någonting alls om när den släpps i Sverige.Den som inte vill vänta tills när Elliotts nya CD är tillgänglig på den nordiska marknaden kan plocka upp den från Blue Rose Records webshop, www.bluerose-records.de eller via Elliotts egen shop på hans hans hemsida, www.elliottmurphy.com/store.html.God Jul och Gott Nytt ÅrHälsarAnders L

2010-12-11 @ 23:52:52
URL: http://www.kulturgarningar.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0