Americas finaste


Well I tried to make it Sunday
but I got so damned depressed
That I set my sights on Monday

I mitten av 70-talet stormade softisarna America alla världens poplistor. Bandet utgjordes av trion Gerry Beckley, Dewey Bunnell, och Dan Peek, vilka knappt lämnat tonåren när framgången knackade på dörren. De sjöng litet som CSN&Y men hade ett litet mer kommersiellt anslag och påminde inte sällan om en lägereldsversion av tidiga Eagles.

Den första självbetitlade fullängdaren kom 1971 och innehåller bl a världshiten A Horse With No Name. Uppföljaren Homecoming kom året därpå och innehöll Ventura Highway, vilken också blev en klassiker av samma snitt. Efter ytterligare en skiva inledde bandet 1974 ett samarbete med Beatles-producenten George Martin, som sammanlagt producerade sju skivor med bandet. Den andra Martin-producerade skivan Hearts, från vilken jättehiten Sister Golden Hair är hämtad, kom 1975 och senare samma år släpptes samlingsskivan History: America's Greatest Hits vilken blev en ordentlig långkörare på USA-listan och gjorde ett segertåg runt världen.

1977 lämnade Peeks gruppen, som dock valde att fortsätta som en duo. Beckley och Bunnell seglar fortfarande under Americas flagg, med ca 100 spelningar per år, och de har just avslutat en turné i Australien tillsammans med samtida kollegorna Brian Wilson, Chicago och Peter Frampton. I dagarna släpper de julskivan Holdiay Harmony med gamla julstandards.

2007 kom skivan Here & Now, bandets första skiva på 20 år - den utgörs dels av en ny studioplatta, dels av en liveupptagning av bandets samlingsskiva från 1975. På studioskivan medverkar en hel del prominenta personer: Den är producerad av James Iha från Smashing Pumpkins och Adam Schlesinger från Fountains of Wayne och bland gästartisterna återfinns bl a Ryan Adams, Ben Kweller, Jim James och Patrick Hallahan från My Morning Jacket.

Upptagningen nedan är från den amerikanska tv-shown Burt Sugarman´s The Midnight Special, vilken i vart fall jag inte tidigare är bekant med. Jag ser nu att det finns många anledningar att återkomma till upptagningar från denna. Till dess, håll till god med en otroligt elegant 70-talsklassiker - Sister Golden Hair.

tp


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0