Magiska regnmakare


Mixar man lite John Mellencamp med underbara galningen Webb Wilder och en rejäl näve rootsrock så hamnar man ganska nära Bob Walkenhorst's The Rainmakers.
En amerikansk kvartett från Kansas City som trots fina recensioner rönte sina största framgångar på andra sidan Atlanten. Inte minst hos våra norska grannar som hade den goda smaken att ta dem rakt in i sina hjärtan. Gruppen bildades 1983 och kallade sig först för Steve, Bob & Rich då Walkenhorst på gitarr & leadsång hade sällskap med Steve Phillips, gitarr & sång och Rich Ruth, bas.
Men när de släppte den självbetitlade debuten på Mercury-etiketten 1986 så var det som The Rainmakers. Ett album som satte ribban en bra bit ovanför de flesta andra utövarna i genren. Chefslåtskrivare Bob Walkenhorst's låtar svämmade över av melodier, men hade samtidigt en rootspower som andra bara kunde drömma om. För att inte tala om hans lysande texter som kryddades med vass humor och socialt vardagliga och tänkvärda betraktelser.
Debuten var så bra med låtar som "Rockin' At The T-Dance", "Downstream", "Let My People Go-Go", "Government Cheese" och "Drinkin' On The Job" att den på ett sätt tog udden ur utmärkta fortsättningen "Tornado" (1998), "Good News & The Bad News (1989), "Flirting With The Universe" (1994), som faktiskt sålde guld i Norge, 25.000 ex, och avslutande studioalbumet "Skin" (1997).
Walkenhorst lyckades också med konststycket att nämna Mark Twain, Harry Truman och Chuck Berry i en textstrof och få det att låta hur självklart som helst.
För att inte tala om det "religösa" budskapet i "Let My People Go Go"...
/Björn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0