Norsk rock lever i allra högsta grad - kolla in Hilma Nikolaisen!

Mycket genom att vi i familjen införlivat en välkommen norsk gutt, som dessutom har koll på det mesta som händer i norskt musikliv, har ett slumrande nyfiket öga väckts på nytt över nya norska skivsläpp.

Skivsamlingen är sedan tidigare väl fylld av oförglömliga plattor från Madrugada (och Sivert Høyem soloplattor), Mercury Motors, Cadillac, Yum Yums, Briskeby, Anja Garbarek, m fl. Senaste tiden har det norska inslaget i skivsamlingen utökats med en hel del nytt från Jarle Bernhoft, Comet Kid, Thomas Dybdahl, Caddy, Serena Maneesh och Hilma Nikolaisen. Alla dessa förtjänar en djupdykning (kolla upp på Spotify eller Apple Music), men denna gång blir det den sistnämnda som får några extra rader.

Hilma Nikolaisens solodebut ”Puzzler” kom 2016 och den missade jag helt. Den senaste utgåvan ”Mjusic” kom ut strax före jul 2018. Jag fick nys om plattan via den eminenta sajten PopMatters, vars recension var så översvallande att jag genast gick in på Spotify och tog del. Vilken platta. Redan i det stentuffa introt till inledande ”Missionary” är man fastnaglad.

Grunden i Hilmas musik är klassiskt snittad pop, men med en nerv och virtuos instrumenthantering att man baxnar. Fuzziga gitarrslingor, klockrena refränger och snygga stick, vilar på ett tufft trummor/basbeat. Lägg till det en läckert beslöjad sångröst.

En liten kuriositet är att ”Mjusic” är den första vinylen som tryckts i Norge sedan den verksamheten lades på is under 90-talet.

Kolla också upp Serena Maneesh, där Hilma lirar bas och brorsan Emil är bandledare. I sina bästa stunder är gruppen en sagolik psykedelisk mix mellan Soundtrack Of Our Lives, Silverbullit med stänk av Stone Roses och South.
/B-O
Länk till ”Mjusic” på Spotify:

https://open.spotify.com/album/5LAbE98sy5xgbM2BFRVOci?si=y682LzLSTHSCaCKu2DVa_g

Länk till Serena Maneesh på Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=RT_uwSI01Hc


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0