Sånger från Fylke

Jag skulle vilja påstå att britten Ed Sheeran varit en doldis. En begåvad låtskrivare som skänkte låtar till skivbolag, och fick skriva ett par till One Direction. En musiker som helt plötsligt, efter debuten 2010 hade kapacitet att fylla Madison Square Garden, i New York, två dagar i rad. Och då var han bara 19 år. Dages superstar av singer/songwriters.
Precis som andra artister före honom så är du nu hans tur att låta en av sina låtar få bäras fram av en storfilm. Andra delen i The Hobbit-sagan "The Desolation Of Smaug" har Ed Sheerans "I See Fire" på soundtracket. Succén har inte låtit vänta på sig och "i See Fire" är nu den solklara ettan i alla de länder som The Hobbit går upp i.
Välförtjänt, för "I See Fire" är en riktigt bra låt.
Men musik inspirerad av Sagan Om Ringen finns ju sedan förrut.
"Into The West" av och med Annie Lennox var ledmotiv till "Sagan Om Ringen - Konungens Återkomst".
 
 
Även australiensiska popsnöret Neil Finn levererade "Song Of The Lonely Mountain" till den första Hobbit filmen.
 
 
Men kanske roligast och mest hardcore är namnet Bo Hansson. Nej, det rör sig inte om den smått legendariske sportkommentatorn som yttrade orden "Jaha.. Nu blåser domaren igen. Varför blåser domaren nu?  Jaha... Det är slut på matchen...".
Nej, den här Bo Hansson spelade orgel tillsamman med Janne Loffe Karlsson på 60-talet, i duon Hansson Och Karlsson. Ett band som blandade pop med jazz och gjorde något som liknade svensk psykadelia. Bland annat gjorde de den fina singeln "Lidingö Airport".
Men i början av 1970-.talet hade Bo Hanssons intresse för J.R.R Tolkiens Sagan Om Ringen blivit så stor att han började göra musik inspirerad av böckerna. I en liten sommarstuga på Älgö, blir musiken realitet. Och plattan "Sagan Om Ringen" växte fram. Med pop och jazz i grunden så hittar man melodier som känns både tidstypisk för senare delen av 1960-talet som tidstypisk för en medeltida festplats.
Ett par år senare kom även Bo Hansson med den bitvis briljanta uppföljaren "Ur Trollkarlens Hatt". Även den med inspiration från Fylke.
Det är inte så konstigt kanske att J.R.R Tolkien använde sig av skandinaviskt klingande namn. Det finns i Jämtland och Tröndelag som en varm sommardag påminner om Fylke, men även kalla höstdagar kan man även se Mordor.
Oavsett om det handlar om musik direkt inspirerad av böckerna eller om Peter Jacksons färgsprakande filmer, så handlar om tidlös musik som förenar tidepoker med varandra och låter de gå in i varandra.
Ren magi, skulle man kunna säga.
/Stefan
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0