Glöm inte bort Skilla!

Skilla
"A Storm" (Stereoflex/Border)
PPPP
Sent november och de flesta musikrecensenterna har förmodligen redan spikat sin årsbästalista.
Att släppa album i slutet av november eller i början av december brukar innebära att man klart försämrar sina chanser att få lite extra medial skjuts.
Malmöbandet Skilla som släpper sitt tredje album "A Storm" på onsdag riskerar därmed att ignoreras när de svenska höjdarna från 2013 ska listas.
För utan tvekan så har Amanda Savbrant, trummor, Vanja Gottlow, bas, Nina Christensen, leadsång, violin, Elin Högberg, keyboards, omnichord, sång, och Lisa Godin, gitarr, tillsammans monterat ihop en platta som platsar på den svenska avdelningen över årets mest njutbara.
Ska man fästa någon etikett på deras musik så blir det i mina öron indiepop med ett klart fokus på melodisk värme som brittiska skivbolag som Factory, Creation och Rough Trade vurmade för under 80-talet.
Samtidigt är det ren och skär popmusik med en stilfull känsla för singer/songwriter traditionen.
Bakar man sen ihop dessa ingridienser på det sätt som Skilla gör så blir resultatet både mycket inbjudande och personligt.
NIna Christensen som själv skrivit tio av albumets 11 låtar är också en lysande uttrycksfull sångerska som får mig att tänka på Kate Bush, Nina Persson och KT Tunstall och flock andra kvinnliga vokalister som kan konsten att skicka rysningar längs ryggraden.
Öppningsspåret "Hit By Lightning", "Wounded Hearts", "Colours" och avslutande "Golden" är ett utstarkt fyrtal som på alla sätt och vis sätter fingret på kvintettens ypperliga bandkemi och fingertoppskänsla när det gäller arrangemangen av låtarna.  
Men för att återkoppla till det sena releasedatumet så bör det inte ha så stor betydelse den här gången.
För "A Storm" innehåller 11 låtar som växer sig starkare och starkare och efter några upprepningar sitter som nitade med sin tidlöst eleganta och rikt smyckade ljudbild.
Årets platta julklapp till den som gillar det som är både vackert och dynamiskt på samma gång.
Björn Bostrand 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0