Oantastlig introduktion

David Olney
"Predicting The Past - Rootsy Approved: Introducing Americana Music Vol. 2" (Rootsy.nu/Warner)
PPPPP
När man med oerhört stort nöje liftar sig genom de 33 låtarna fördelade på två CD så imponeras man över Olneys underbarar rootsbredd och sättet att hela tiden leverera.
Och man kan inte låta bli att känna att det var lite surt att 64-årige Olney passerade värdshus förbi Östersund under sin nyligen avslutade Sverigeturné eftersom vi i IF Popgeni bestämde oss för Elliott Murphy & Olivier Durand istället. Något som vi naturligtvis inte ångrar en sekund.
Men det bli förhoppningsvis fler tillfällen för Olney här och tills dess kan man investera i denna utsökta introduktionen av en artist som vuxit i klass med åren.
Från att ha startat som folk och singer/songwriter så har David Olney under sin långa karriär breddat sitt musikaliska spektra rejält.
Townes Van Zandt sorterade in honom som en av sina stora personliga favoriter tillsammans med Mozart, Lightnin´ Hopkins och Bob Dylan. Emmylou Harris och Steve Earle är några andra som prisat hans låtskrivarådra.
Och det är omfånget i Olneys sätt att plocka ihop sina låtar som värmer och glöder på den här specialaren där Rootsy gör en kulturgärning när man presenterar artister på sitt alldeles egna fingertoppsvis.
Will Kimbrough var först ut och det kommer säkerligen fler godbitar vad det lider.
CD 1 är rakt av de 16 låtarna som finns på Olney´s nya album "Predicting The Past" som släpps i USA under hösten.
Dessutom är den ett solklart bevis på att han är minst lika bra som någonsin tidigare när han växlar friskt mellan stilarter och tempon utan att tappa det minsta i trovärdighet.
Tvåan går under samlingsnamnet "Retrospective 2000-2012" och innehåller 17 favoriter från det senaste decenniet.
Rootsy vill inte kalla den för en "best of" eftersom man inte hade rättigheterna att plocka flera av Olney´s mest kända låtar som finns på de tiotalet album som han gjorde mellan 1981 och 1999.
Men det spelar inte så stor roll faktiskt för David Olney har gott om pärlor att plocka ur sitt digra låtarkiv.
Detta inget annat än en helt oantastlig introduktion till en stor amerikansk låtskrivare och artist som inte bara ser ut som Neil Youngs yngre bror.
Liknande artister: Rodney Crowell, Emmylou Harris, Jim Lauderdale, Kevin Welch, Kieran Kane.
Björn Bostrand 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0