Geniala rock och roll diamanter

Diamond Rugs
"D.R." (PIAS Nordic/Border)
PPPPP
Jag vet inte vad Deer Tick mannen John McCauley hade för funderingar och upplägg när han vandrade in i studion för att göra sitt soloalbum.
Men uppenbarligen så hände både det ena och det andra och personkemin mellan det tänkta kombandet, Steve Berlin (Los Lobos), Deer Tick kompisen Robbie Crowell, Ian Saint Pé (The Black Lips), Hardy Morris (Dead Confederate) och Bryan Dufresne (Six Finger Satellite).
Alla inblandade började istället levererar på egen hand och McCauley bestämde tämligen omgående att det istället för en solotripp skulle bli debutalbumet för snabbdöpta gruppen Diamond Rugs.
Och förstlingen är utan tvekan en missil på ämnet
Sättet man öser ur arkiven är skarpt personligt, totalt okonstlat och med en basicfeeling som är smått genial. För att inte tala om hur man sen skruvar ihop helheten.
"Gimme A Beer", "Big God", "Call Girl Blues", "I Took A Note", "Blue Mountains", "Tell Me Why" och "hungover And Horny är rock'n'roll uppercuts som får håren att resa sig på armarna innan charmen och smartness knockar en med full attack.
Träffbilden är magnifik och 13 av de 14 spåren är bulls eye med bedårande vinklingar på både rocken och rollen utan att krångla till det.
Snöstormen rasar utanför dörren och Mellosörjan vevas på dumburken när jag skriver det här och förförs av ett av årets solklart bästa rock'n'roll album.
Det känns både tryggt och totalt renande för den musikaliska själen.
Och det här måste Paul Westerberg bara falla raklång inför. Förhoppningsvis får det honom att bestämma sig för att samla ihop The Replacements igen och göra den där plattan som vi längtat efter allt för länge.
Liknande artister: The Replacements, Los Lobos, The Inmates. Deer Tick, Fidlar. 
Björn Bostrand

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0