Sommarplattan

 
Rolling Stones Magazine har en förkärlek för listor. De har genom åren listat allt som går att lista. Nu senast, så var det en lista på de coolaste sommarplattorna genom tiderna, som fick mig lusläsa deras hemsida.
Det som gör mig så intresserad av den här typen av journalistisk musiklek, är att jag ständigt upptänker någonting nytt. Och, så påminns jag om mina egna favoriter i ämnet.
Som Del Shannons "Home And Away".
 
Att den plattan inte finns med på listan, kanske jag borde tycka vara konstigt, men så är det inte.
"Home And Away" släpptes först i fjol. 22 år efter Del Shannons död.
Visserligen hade skivan, i sin helhet, funnits på samlingen "The Liberty Years", men på egna ben har den aldrig stått, förrän sommaren 2012.
Historien om Del Shannon är lika tragisk som den är helt magnefik rent musikaliskt.
Han var den hyllade amerikanska ikonen i början av 1960-talet. Med hits som "Runaway", "Little Town Flirt", "Hats Off To Larry" och "Handy Man". 
Men även om musiken i bland kan kategoriseras in som solskenspop, så berättade texterna helt andra historier. 
Singeln "Stranger In Town" är rent kuslig, speciellt nu när man med facit i hand vet hur historien slutade.
Del Shannon var jagad av demoner genom hela sitt liv. Framför allt försökte han bota sig själv med whiskey, vilket ledde till att han aldrig spelade in den där perfekta popplattan som han faktiskt var kapabel till. Eller, jo, han spelade ju faktiskt in "Home And Away" 1967 och "The Further Adventures Of Charles Weston". Men den första släpptes aldrig, så när "The Further Adventures..." släpptes hade publiken tröttnat på att vänta. 
 
1966 hade Del Shannon skrivit kontrakt med Liberty Records. Vilket ledde till producenten Snuff Garret, som hade för vana att låta sina artister (som Gary Lewis And The Playboys) att spela in covers av dåtidens hits. Oftast som ren utfyllning. 
Det var, med andra ord, rent slöseri med talang. För röstmässigt stod Del Shannon på topp.
1967 fick han däremot kontakt med The Rolling Stones producent Andrew Loog Oldham. Oldham hade året tidigare blivit frälst i The Beach Boys "Pet Sounds" och var på det klara med att han ville göra ett brittiskt svar. Med samma 3-dimensionella ljudbild. Och med lika starka låtar. Och Del Shannon kom i precis rätt tid.
Oldham anlitade låtskrivarna Tommy Boyce och Bobby Hart, som levererade låtar specialskrivna för Del Shannon, med olycklig kärlek i centrum. 
Resultatet blev helt fantastiskt. Men av någon anledning vägrade skivbolaget ge ut plattan. Och Del Shannons otur förtsatte. 1968 släpptes till slut "The Further Adventures of Charles Westover", som är snudd på lika fantastisk den. 
Men i den här tiden, med flower power och den baksmälla som följde, så passade inte Del Shannon in. 
Under 70-talet gjorde Del Shannon lite sporadiska besök i musikbranchen, men för det mesta isolerade han sig hemma med sin whiskeyflaska.
Tom Petty fick till slut ut honom, och han fick en liten hit med "Sea Of Love" islutet av 70-talet från plattan "Drop Down An Get Me". 
Under 80-tal fick Del Shannon ett uppsving. Mycket tack vare polisserien "Crime Story" och hans nyinspelning av "Runaway". 1987 började han spela in låtar tuill en ny platta med Jeff Lynne, Tom Petty och Mike Campbell. Även George Harrison var med på ett hörn. Del Shannon fick även vara med att köra på Tom Pettys "Full Moon Fever" och det ryktades om att han skulle få ersätta Roy Orbinson i Travelling Wilburys. 
Men innan något sånt så skulle han comebackplatta produceras. Och Del Shannon var eld och lågor över den nya plattan. 
Men i februari 1990 så proppade han ändå i sig prozak och satte en 22 kalibrig rifle mot huvudet och tryckte av. 
När "Rock On" sedan släppte 1991 blev det en hit. Men, då var det försent.
Trots det så lever Del Shannon vidare genopm sin musik. Med sina demoner och sånger om olycka och kärlek på glid så har han blivit något av kungen av krossade hjärtan.
Med den kvalite som finns på "Home And Away" och även på "The Further Adventures Of Charles Westover, finns där ännu mer musik att återupptäcka. 
Så även om låtarnas texter behandlar svår svärta, så lyfter musiken upp låtarna till de högsta höjderna inom pophistorien. Och just den här dubbelsidigheten, tillsammans med Del Shannons lätt själfulla röst, gör musiken fortfarande aktuell i dag.
Det kan ingen någonsin ta i från honom. 
 
/Stefan
 
 

Kommentarer
Postat av: tp

Del bodde ett tag i Battle Creek i Michigan - det gjorde jag med!

2013-07-06 @ 23:38:20
Postat av: The Polarbear

Snygg och nödvändig postuma!
Men återutgavs inte "Home And Away" redan 2006 av EMI?

2013-07-07 @ 08:09:38
Postat av: The Polarbear

... popruna ska det naturligtvis vara.

2013-07-07 @ 08:11:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0