En av de stora traditionsbärarna

Rory Block
"Avalon - A Tribute To Mississippi John Hurt" (Stony Plain/Rootsy)
PPPP
Det finns ett klipp på YouTube där Rory Block instruerar hur man lär sig att lira akustisk gitarr som legenden Robert Johnson och hans musikaliska bröder gjorde.
Det ser så otroligt lätt ut när den 63 åriga amerikanskan kör med ryggmärsmetoden och jag blir så otroligt imponerad men samtidigt lite frustrerad över att jag inte behärskar tekniken.
Jag har följt Rory sedan i början av 90-talet, men karriären startade redan 1975 och det här är den 27:e utgåvan i en imponerande karriär där hon både elektriskt och akustiskt agerat passionerad budbärare för blues när den är som mest hudnära.
"Avalon..." är den femte utgåvan i en den så kallade mentorserien där hon hyllar lika många klassiska bluesikoner. Att avslutningen har fokus på Mississippi John Hurt känns självklart eftersom det var av honom och Skip James som Rory som tonåring i mitten av 60-talet lärde sig teknik och bluesens grunder.
Den övriga kvartetten som föregått Hurt på CD-utgåvorna känns också ganska självklara eftersom fokus har funnits på Robert Johnson, Son House, Rev. Gary Davis och Mississippi Fred McDowell.
Rory har skrivit öppningsspåret "Everybody Loves John" medan de övriga tio spåren handlar om hennes akustiska tolkningar av Hurts egna och lånade alster.
Förhoppningen från Rory sida med den här och de tidigare utgåvorna är säkerligen att musikälskare i de yngre generationerna ska bli nyfikna på stilartens avskalade och hudnära rotsystem.
Och ännu är det långt ifrån försent att upptäcka och djupdyka i Rory Blocks excellenta diskografi.
Liknande artister: Bonnie Raitt, Sue Foley, Elizabeth Cotten, Ry Cooder, Roy Rogers. 
Björn Bostrand 
 
  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0