Popguld från poppensionär

Graham Gouldman
"Love And Work" (Wienerworld/Border)
PPPP
Det är egentligen oerhört märkligt det här med popmusik.
En gång i tiden, för en så där 50 år sedan, var den stenhårt öronmärkt för ungdomarna och tonåringar och så vansinnigt långt ifrån den vuxna generation. Men med tidens gång har äganderollen förändrats drastiskt.
När den numera 66-årige engelsmannen Graham Gouldman, han fyller 67 i maj, i onsdags släppte sitt första album på 12 år så är han ett klockrent bevis pop fortfarande är vår musik, även om vi naturligtvis också öppnar famnen för alla, oavsett ålder, som älskar hantverket när det är som mest elegant.
Lite historik.
Gouldman var i allra högsta grad framstående i The British Invasion på 60-talet. Han skrev "For Your Love", "Heart Full Of Soul" och "Evil Hearted You" till The Yardbirds.
"Look Through Any Window", "Bus Stop" till The Hollies och "No Milk Today" åt Herman Hermits för att nu plocka några av de mest framgångsrika ur hans fina 60-talsbukett.
Fortsättningen på 70-talet var kanske till och med snäppet värre när han som en av fyra popsnillen i 10cc pennade saker som "Donna", "The Wall Street Shuffle", "Rubber Bullets", "I'm Mandy Fly Me", "Ar For Arts Sake", "The Dean And I", "Life Is A Minestrone" och "I´m Not In Love".
Efter att ha lämnat 10cc bildade Gouldman tillsammans med likasinnade amerikanen Andrew Gold, som så tragiskt avled i juni 2011, så blev det ytterligare ett gäng bedårande låtar på ämnet.
Jag kan inte låta bli att undra varför det sen måste dröja ett dussin år?
Och jag kan inte hller låta bli att fundera över många färdiga låtar som samlats på hög hemma i Gouldmans byrålåtar under de 144 månader.
Men strunt samma.
Bättre då att som livslång popnörd njuta i fulla drag av att poppensionären är tillbaka i splendid isolation.
Från klockrena öppningen "The Halls Of Rock'n'Roll" till magiska avslutet "Memory Lane" så är det här i övervägande majoritet en storartad uppvisning i konsten att skapa tidlös popmusik och framföra den som om tiden stått stilla.
Gouldman har dedikerat sin återkomst till Andrew Gold.
Liknande artister: 10cc, Wax, Andrew Gold, Electric Light Orchestra, Gerry Rafferty. 
Björn Bostrand
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0