Legendens patos lever

Todd Rundgren
"State" (Esoteric Antenna/Border)
PPP
"The Legendary Todd Rundgren" står det på en sticker som pryder den idag 64-årige sångaren, multiintrumentalisten, låtskrivaren och producentens 23 soloalbum sedan debuten med "Runt" för 43 år sedan.
Ikon må vara ett missbrukat ord, men i Todds fall stämmer det fullt ut.
Bland vissa av oss i Popgeniekretsar är han en av de stora musikaliska hjältarna och många, många är Todd-albumen både i vinylhyllorna och CD-lådorna.
Folkpensionärsmässig så är han fortfarande en stilbildare vars musikaliska hunger och nyfikenhet aldrig sätter några gränser och "State" känns bitvis som ett axplock ur hans sanslöst imponerande produktion.
Med en högt svävande ljudbild och en mix av rock, pop, soul och electronica är "State" inte som alla andra och Todd har i vanlig ordning placerat sig i framkant med produktionen.
Samtidigt är de tio låtarna av skiftande kvalité och flummiga "Angry Bird", överproducerade "Ping Me", svulstiga "Collide-A-Scope" och den enformiga maskindiscodängan "Smoke" hade gärna kunnat få stanna kvar i byrålådan.
Men i "Imagination", "Seroius", "In My Mouth". "Party Liquor" och "Sir Reality" är hans musikaliska patos orubbad.
Och på min musikaliska önskeslista finns fortfarande förhoppningen att han ganska snart ska plocka ihop syskonet till makalösa dubbeln "Something/Anything" från 1972.
Liknande artister: 10cc, Steely Dan, Queen, Cheap Trick, Badfinger.
Björn Bostrand
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0