Kalifornisk popmusik del 2013

 
Bleached
"Ride Your Heart" (Dead Oceans/Border)
PPPP
 
Popmusik från Kalifornien är varierar lika mycket som det finns stadsdelar i Los Angeles. Men om man ska ta en övergripen bild över The Golden States musik så hamnar Phil Spectors Wall Of Sound först. Surfarnas gitarrer och stämsång inspirerade The Byrds tolvsträngade gitarrer och stämsång över Bob Dylans folkmusik, country och psykadelia. Frank Zappas Bizarre Records och The 5th Dimensions soul. The Eagles och Poco föräldade soundet och gjorde det mer fläckfritt. Så fläckfritt, att det även smög sig in i punkpoduktionerna. Överlag kan man säga att popmusik från Kalifornien har ett fläckfritt sound med en vilja att komma så nära perfektion som möjligt. Så som Fleetwood Macs "Rumours". Det gäller såväl punk som indiemusiken.
Så kan man också sammanfatta Bleacheds nya platta "Ride Your Heart". Det är jinglande gitarrer som för tankarna mot Stilla Havets vågor, men det är även lika mycket skitigt garagepunkigt. Sången sitter perfekt. Atmosfären känns varm och somrig som en sensommarkväll.
Visst tänker man på band som The Go-Gos, men problemet är att låtarna på "Ride Your Heart" faktiskt är bättre än vad The Go-Gos lyckades producera. Man siktar mot The Ramones, men stannar på en The Misfits-nivå.Men med melodier som stannar kvar.
I amerikanska magazines har systrarna Jessica och Jennifer Clavin gillat att i ena stunden springa omkring i oljeskitiga t-shirts, för att i den nästa klä sig i svart och vitprickiga klänningar och Velvet Underground-Nicos gamla solglasögon från 1967. Och det hörs även på skivan.
Den 28 och 29 Maj besöker Bleached Sverige.
Ta chansen och se dem.
 
 
Stefan Herdell
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0