Fortfarande stilfullt trogen sina ideal

Steve Earle & The Dukes (& Duchesses)
"The Low Highway" (New West/Rootsy)
PPPP
15:e studioplattan sedan debuten med "Guitar Town" 1986 kan nog ses som en tillbakablick på en brokig och stundtals omtumlande karriär med missbruk och fängelsedom som personliga minusposter.
Men trots dessa problem så har Earle ur mitt perspektiv alltid levererat, och oftast helt omistligt.
För första gången sedan "Exit O" från 1987 så återanvänder han också bandnamnet The Dukes, när Chris Masterson, gitarr & pedal steel, Kelly Looney, bas och Will Rigby (ex. The dB´s) trummor på ett helt oantastligt sätt agerar musikalisk ryggrad.
Dessutom spetsar han läckert med The Duchesses, 17 år yngre frun Allison Moorer som även har en egen karriär att hålla igång, och Eleanor Whitmore på fiol och mandolin.
Visst känns det som att man har hört saker som ruffigt rockiga "Calico County" och lägereldsballaden "Burnin' It Down" tidigare. Men spelar roll?
Man får det man förväntar sig och i Steve Earles fall är det lika med en stabil kvalitetssäkring då han fortfarande är stillfullt och övertygat trogen sina ideal.
Så rullar det på genom dussinet där "Love´s Gonna Blow My Way" och "After Mardi Gras" är låtarna som Steve skrev tillsammans med Luke Micarelli som han spelade mot i den hissade TV-serien "Treme".
Där gestaltade han den luggslitne gatumusikern Harley under de två första säsonger.
Lika intressant och njutbar som album nummer 15 kommer säkert de båda böcker som han planerar att ge ut framöver.
Själv har han sagt att han lovat sig själv att aldrig skriva om sitt liv. Men först kommer faktiskt memoarerna som är uppdelad i tre sektioner.
Del ett handlar om mötet med Townes Van Zandt och om deras komplicerad vänskap och mentorsförhållanden. Andra delen beskriver tiden i Nashville och den självdestruktiva drogspiral som han befann sig i och som kulminerade i en fängelsevistelse, där han bestämde sig för att bli drogfri.
Avslutningen sätter fokus på vägen tillbaka till ett normalt liv, som började med inspelningen av "Train A Comin" från 1995.
OBS! "The Low Highway" släpps den 17 april.
Liknande artister: Townes Van Zandt, Guy Clark, Dave Alvin, John Mellencamp, Joe Ely.
Björn Bostrand 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0