Fantasirik crossover

Vi i Popgeni älskar pop, rock, blues och soul i synnerhet men håller örat ystert öppet för god musik i stort och smått. Inte minst när genrer smälter samman till något spännande, som inte för den skull alltid behöver vara något nytt och innovativt.

Jazzen har transformerats i gud vet hur många skepnader, somliga mycket vackra som när Miles hängivet sökte nya vägar. Eller Mahavishnu med John M´s giftiga gitarrslingor i samspel med virtuosa medmusiker fick lyssnaren att dra efter andan. Eller Joe Zawinuls samspel med Jaco Pastorius flammande baslir där Wayne Shorters sax var grädden på moset.

Nu i kväll fick jag vara med om en liknande upplevelse där genrer smälter samman, där virtuosa musiker leker musik till världsklass. Sångerskan LaGaylia Frazier släppte i september plattan ”Until it´s time” med den briljante pianisten Jan Lundgren. Just nu är de på turné med Jannes kompanjoner, basisten Mattias Svensson och trummisen Zoltan Csörsz, som tidigare knockat jazzvänner i Östersund. Idén att göra något tillsammans kom från LaGaylia tre år tillbaka och samarbetet mellan denna eminenta soulsångerska och Lundgrens känsliga ”jazzöra” är rent av sensationellt.

Kvällen har bjudit på många veritabla knockar. Lundgrens omarrangemang av Aretha Franklin’s “Chain of fools” och Marvin Gayes ”What´s going on”, LaGaylias utsökta idé att damma av Buffy Sainte-Maries ”Until it´s time for you to go”…. man kunde höra knappnålar falla när man drog den låten som sista extranummer. Ren sann världsklass.

Och när plattan nu ljuder på låg, behaglig volym i den sena kvällen är känslan i kroppen så där enormt euforisk som man bara kan uppleva med en empatiskt innerlig livs levande musikupplevelse.

Stort tack Janne, LaGaylia, Mattias och Zoltan. Fan, vad duktiga ni är.

/TC


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0