Delta lady

Iris DeMent
"Sing The Delta" (Songlines/Border)
PPPP
DeMent är ännu en av artisterna som gör comeback under hösten 2012 efter att under en längre tid undvikit rampljuset av olika anledningar.
Varför det har gått åtta år mellan "Sing The Delta" och 2004 års "Lifeline" och ytterligare åtta ner till album nummer fyra i diskografin, "The Way I Should", har jag ingen aning om.
Jag konstaterar bara att det är grövsta formen av slöseri att man för de upplysta undanhållit en så makalös sångröst under så lång tid.
Men hon har säkert haft sina skäl och det är bara bocka och buga inför faktumet att hon valt att återuppstå som artist.
När hon sen bjuder på gripande saker som titelspåret, "The Kingdom Has Already Come", "The Night I Learned To Pray", "Makin' My Way Back Home", There´s A Whole Lotta Heaven" och "Mama Was Always Tellin' Her Truth" som kryssar majestätiskt mellan gospel, country, blues och americana så är allt förlåtet.
Den idag 51-åriga country, soul, gospel och bluessångerskan är 2012 lika gripande, vacker och totalt oemotståndlig i sitt vokala utrryck som när hon på tidigt 90-tal med sina två första album "Infamous Angel" 1992 och "My Life" året efter utnämndes till "en av sin generations bästa artister".
Det omdömet stämmer ännu bättre nu då hon med ett dussin originallåtar, de första på 16 år, kommer att få alla som väljer att konfonteras med "S.T.D." att mer eller mindre bli knäckta av hennes odiskutabelt magiska vokala värme.
Och inte blir det direkt sämre när musiker som Al Perkins, Reese Wynans och co-producerande duon Bo Ramsey och Richard Bennett målar upp en exempellöst följsamt ljudbild där man skuggar DeMent på ett optimalt sätt.
Och över den utsökta anrättningen glidflyger Iris DeMents mognande röst på vingar som är sällsynta.
Liknande artister: Nanci Griffith, Mary Gauthier, Laura Cantrell, Allison Moorer, Kelly Willis.
Björn Bostrand

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0