Åldersfascismen i popvärlden

På DNs kultursidor tog man igår upp varför kvinnor döms hårdare i musikbranchen.
Jag har tre saker att säga om det.
1. Det är helt sant.
2. Ingen gör någonting åt det.
3. Det är till en stor del musikskribenters, skribenter och journalisters egna fel.
 
Varför är det då sant?
Jo, för att det är en slags åldersdiskriminering som pågår. Mot både män och kvinnor. Och den framförs framför allt av oss musikskribenter och twittrande hobbytyckare. Antagligen som hänger med i tiden. Med utseendefixeringen. Med tvånget om att vara snygg. Med tvånget om att vara ung. Fräsch. Det säljer. Och det läggs in i bedömningar från höger till vänster.
Madonna tas upp som exempel i artikeln.
Och hon är ett mycket bra exempel. Dels för att hon är 53 år. Dels för att hon är kvinna. Och dels för att hon är en megastjärna.
En megastjärna som nu, enligt en del musikskribenter, bör plockas ner. Hennes tid är inne. Vid 53...
Och en del av kritiken kom även efter att hon visat ena bröstet under en konsert i Turkiet nu i år.
Framför allt män, förfasade sig. Twitterkommentarer som "Nej, det är inte sexigt att se en kvinna som skulle kunna vara min mormor vifta med sin bröstvårta", skickades.
Och jag undrar bara varför?
 
 
Inte varför hon gjorde det. Vi snackar alltså om en kvinna som gav ut en fotobok under namnet "Sex". Låtar som "Erotica" och "Justify Me Love". Hon har all rätt att ta sig de uttryck hon vill. Nej, jag vänder mig i stället mot kommentarerna.  Varför bryr sig folk? Jag har faktiskt ingen aning.
I våras hörde jag ett program på P4 Jämtland där Lisbeth Hermansson  ställde frågor om topless var ok.
En "stor tänkare" uttryckte sig som att det skulle vara mer okej om det rörde sig om yngre tjejer, men inte ok om det rörde sig om 60-åringar.
Jag fattade ingenting. Sedan när ska män bryr sig om hur, när och varför kvinnor solar? Och va fan har det med åldern att göra? Skulle det inte vara en upplyst värld som vi lever i nu?
Inte i Sverige 2012 i alla fall.
 
Är du 53, 61 eller 72 år...? Gör som Helen Mirren. Släpp tuttarna fria!
I dag är det bland det mest provokativa du kan göra i Sverige! Speciellt mot unga människor.
 
En slags nymoralism har kommit in samtidigt som 80-talister tagit över i rubriksättning och journalistik överhuvudtaget. Men inte utan motsägelser. Samtidigt som tuttar flyger över serier som Game Of Thrones, Borgias, House of lies, Boss, Hung och Californication, så är IRL en kvinnlig bar överkropp oerhört tabu. Och direkt kopplad till sex. Bröst är sex. T o m vid amning. En man med bar överkropp är ett tecken på varmt väder. Precis som det var 1958...
 
Detta budskap, att ålder är fult, är i huvudsak från "journalister" som är väldigt inne (enligt dem själva). Och som själva hävdar att de arbetar för jämställdhet. Bloggers och tv-folk. Som vill synas i tv.
 
När Ebba Von Sydow blev verbalt attackerad av Janne Josefsson i Publicistklubbens debatt för ett par månader sen, om journalister med namnet som varumärke, så värjde hon sig med det värsta som hon verbalt kunde komma på. Att kalla Josefsson för "gubbe".
Vem fick den massmediala stödet? Von Sydow så klart. Det var ju en "gubbe", som gick till attack.
Ingen har diskuterat vad den här kvarlevan egentligen sa.
Och i och för sig kan jag förstå det, eftersom Josefsson stod och skällde som en bandhund i 43 minuter för en poäng som han kunde ha hostat ur sig på 5 sekunder.
"Du är programledare och modereporter, inte en undersökande journalist".
Men visst är det lätt att håna Josefsson eller Stina Dabrowski för deras ålder, eftersom de inte känner till twittervärlden, tror att facebook är en bok man klistrar in foton i och att blogg sitter i aktern på en segelbåt. Varför behöva argumentera mot deras old school-synsätt med riktiga argument som de fördelar dagens teknologi ger oss?
När man kan kalla dem gammal!
Är det okej att göra det?
Jag tycker inte det. Easy way out, liksom... När man inte orkar ta tag i det egentliga problemet.
 
En annan är Cicci Wallin. Som och är en "journalist" som ideligen lägger in egna värderingar i det hon gör. En slags modern variant på Jan Guillou, skulle man kunna säga. Har egentligen ingenting emot det. Men hon återkommer hela tiden till mäns ålder för att understryka ett märkligt beteende. Helst då hos män. Och nästan alltid är just åldern infallsvinkeln. Oerhört tröttsamt, eftersom hennes betracktelser ofta är träffsäkra. Men även där hittar man en åldersfixering.
I skrivande stund så kom det ett tweet från Wallin där hon skrev "Att som medelålders politiker med 60 lax i månaden spela "Staten och kapitalet" för "folket" är någon slags höjd av genans".
Träffäkert, visst. Men vad exakt har åldern med det att göra? Är det viktigt? Varför då i så fall?
Är det för att man i medelålden ska vara på ett visst sätt kanske?
Fråga Wallin...
 
I SVTs morgonsoffa satt Margret Atladottir och Klas Granström i går och tyckte till om Madonna.
De tyckte förvånansvärt lite, men Granström var så där lite lagomt manligt hipp och tyckte Madonnas nya var sådär eftersom det inte var tillräckligt nytt. (Kan personligen tillägga att Madonna mötts av likadan oförstående kritik varje gång hon gjort något "nytt"). Margret gillade Madonna.
 Men så kom de in på det här med ålder. Och då kommer kommentaren från Atladottir. 
"Vem vill se gamla gubbar jucka?".
I och med det uttalande har hon direkt svarat för de killar som inte vill se en 53-årig Madonna jucka på scenen.
Lysande..
Dessutom, så är det många kvinnor som fortfarande vurmar ömt för Bruce Springsteen, Rick Springfield, Paul McCartney, George Clooney och Brad Pitt.
Så sorry, Margret. Det är nog ganska många är jag rädd...
 
Alltså, Här vill jag understryka. Jag menar inte att ingen av dessa som jag namngett skulle ha kritiserat eller ogilla Madonna. Tvärtom kanske de älskar Madonna. Men det hör inte hit. Jag menar att de är med och bygger på hela den åldersfientligen väggen som utövare inom kultur och nöje kommer att ställas inför.
Men även från mer sk seriös musikjournalistik. Från Marcus Larssons och Nils Hanssons original och kloningar till bloggvärldens acneattackerade skribenter som tror att Pink Floyd är en drink.
Till och med Jan Gradvall slänger ur sig en mening om att Beach Boys senaste platta stundtals är "ett PRO-möte med smörgåstårta".Även där är ålder är något fult och dåligt. Men lätt att skriva, när man inte orkar förklara varför det låter sunkigt. Men då ska man också veta att Gradvalls recension som helhet för fram budskapet att man inte är för gammal för att kunna skapa ett mästerverk. Vilket hedrar honom. Men var inte den där åldersfascistiska meningen ändå lite onödig? 
Den där åldersväggen blev just aningen lite högre...
 
Antagligen så är jakten på den försvunna ungdomen, som dog med 2000-talets intågande, på tok för stor och intensiv.
För inte är det Madonna som är desperat, trots svikande publiksiffror på sina håll. De flesta konserter går sämre och sämre.
Nej, jag tror att det är skribenternas jakt på sin egen ungdom som är desperat. Det är jakten efter att hitta det som är inne och "på" just nu, som är desperat. Kanske är det just därför som ingenting görs åt den åldersrasism som i dag faktiskt kan läsas överallt i kultur och nöjessidor. Kanske är skribenternas rädsla för sin egna ålderdom så pass stark?
Det handlar ju om karriärer också. I en branch som kidnappades av ungdomar på 60-talet. Som då var till för de unga. Och så har det förblivit nu, även när 40-talisterna har fasat ut sig själva som pensionärer... Därför kanske Jan Olov Andersson tycker att Madonna borde vara och skriva musik mer som en 53-åring och inte försöka vara en 20-åring. Uttrycket att man alltid är "25 år i huvudet", har han nog inte hört.
För övrigt, om Madonna som 53-åring inte får ge uttryck för en sexualitet, betyder det att recensenter som klagar inte har sex heller?
 
Kanske har t o m publiken en del i det, med tanke på vilken musik som konsumeras mest och att det gås mindre och mindre på konserter. Publiken kanske inte vill ha artister av Madonnas kvalité, utan ett nytt fräsch ansikte vartannat år? Och nu kan ju alla twittra om det. Om bra konserter. Dåliga konserter. Och om gamla kvinnors tuttchocker... Allt genom sitt egna moraliska filter.
 
I alla fall.
Ålder har ingen betydelse när det kommer till konst.
Ålder har ingen betydelse för konstnärer som målar, eller skriver böcker.
Det är när konstnären själv ska visualiseras som det blir problematiskt om konstnären har rynkor. Kan man då tjäna pengar på artisten? Tilltalar artisten en publik?
Och när det gäller Madonna så närmar ju hon sig ett farligt tabu. Kan man verkligen sammankoppla en 53-åring med sex? Kan man sammankoppla föräldrar med sex? Eller, huu, mor- och farföräldrar?
I Sverige 2012 verkar svaret vara: Nej.
Speciellt inte om du är kvinna. Är du dessutom artist, sluta med det. Stanna hemma och baka bullar. Sola med Helly Hansen och bada i en heltäckande hajskinnsdräkt från Terese Alshammars 1999-garderob.
Du vill väl inte reta ungdomarna?
 
 
Måste erkänna en sak.
Jag gillade Madonnas senaste platta.  Har alltid gillat hennes röst. Den har en slags hypnotisk effekt på mig. Blev inte besviken denna gång heller.
De kvinnor som jag lagt in bilder på representerar också kvinnor som med den visdom ålder för med sig per automatik, gjort rena mästerverk. Inom både film och musik. Och långt, långt, långt efter de fyllde 25.
 
Det jag vill komma fram till med det här är att ska vi få bukt med att kvinnor döms hårdare pga ålder, så bör vi nog rannsaka oss själva först. Försöka att inse att åldern inte är något negativt, utan precis tvärtom.För både kvinnor och män. Med åldern får man visdom, vare sig man vill eller inte. Eller ja, de flesta får det. Inte alla. 
Vi måste vara uppmärksamma på att inte använde åldern i nedvärderande form. Alla förlorar på det, eftersom vi alla åldras. Det är minst lika viktigt som att belysa de samhällsmässiga strukturella mönstren där män är dominerande.
Madonna har brutit ny mark inom musikindustrin, hon har vänt och vridit på allt. Och hon har lyckats gå sin egna väg. Hon är och förblir en ikon för det. Hon är Madonna. Oavsett vad Jan Olov Andersson tycker.
 
 Men va fan vet jag. Jag är ju typ gubbe. 3 år äldre än Ebba Von Sydow, som jag är...
 
/Stefan
 
  
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: cbj

Debatten pågår för fullt på Facebook.

2012-07-06 @ 11:26:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0