I Luleå höjs nävarna än...

Luleå. Norrbottens största stad. En stad med järnverk och universitet. En stad med politik och intellektuella diskussioner och en stad av hårt kroppsarbete, hockey och basket. En stad där Mattias Alkberg recenserar skivor i stadens ena tidning.
Musiken i Luleå har alltid varit på gränsen. Gunnar Wiklund var stadens store son i tidigt 1960-tal. Han var kung av Svensktoppen och sjöng country på svenska innan någon visste vad country var. På 1970-talet var proggen nästan mer proggig i Luleå än till och med i Göteborg. Här fanns Ted Ström och gänget i Norrbottens Järn, här fanns tunga Rekyl och folkmusik med Norrlåtar. Radions Luleå-redaktion var mest politisk i landet.
Sedan blev det tyngre och tyngre med Fireside, skivdebut 1994, och Raised Fist, skivdebut 1998. Men samtidigt kom det intellektuella fram med Bear Quartet, bildat 1989, och sedan Mattias Alkberg BD och Matti på egen hand.
Luleå är en stad full av alla ingredienser som en stad som skapar bra rockmusik bör ha. Nedan kommer ett axplock av musik med Luleå-rötter från 1962-2011.
/cbj
Gunnar Wiklund - 1962

Norrbottens Järn-1975

Fireside-1995

The Bear Quartet – 2004

Raised Fist – 2009


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0