Vinylkällaren 36


Stackridge

”The Man in The Bowler Hat” (MCA Records) 1974

En underbar engelsk grupp som fortfarande existerar med excellenta trion James Warren, Andy Davis och Jim ”Crun” Walter i förarsätet.

Men det var under 70-talet som de satte sina starkaste avtryck med fem studioalbum mellan 1971 och 1976. Och den kvintetten håller fortfarande.

”The Man...” är nummer tre i ordningen. Inspelad i Air Studios i London mellan juli och september 1973 och elegant producerad av sir George Martin.

Kraften i Stackridge fanns i Warren, Davis och Slatters låtskrivande som var influerat av brittisk folkrock, pop och en och annan slev av progressiv rock.

Beatles, Beach Boys, lite Frank Zappa skruv och klassisk amerikanska crooners som Bing Crosby var några av de röda trådar i ljudbilden.

De tvära kasten mellan stilarterna och de oväntade infallen gjorde dem till den brittiska musikscenens Bröderna Marx.

”The Man...” blev också det också deras största listframgång i hemlandet när den nådde blygsamma nummer 23 på den engelska albumlistan.

Men Stackridge var värda så mycket mer med låtar som ”Fundamentally Yours”, ”Pinafore Days”, ”The Road To Venezuela”, ”The Galloping Gaucho”, ”Dangerous Bacon” och ”Humiliation”

Det finns också en CD-utgåva av albumet från 1996 som innehåller tre extraspår, men det är ju en annan avdelning.

Och mycket glädjande så finns samtliga fem studioalbum på Spotify så här får du Stackridge "The Man In The Bowler Hat".

Förhoppningsvis fungerar den som en inspark till en melodiös, spännande, glädjefylld och högklassig diskografi från en grupp som av branschen ansågs ta sig själva på för stort allvar.

1977 skrotade man bandet för första gången och Warren och Davis bildade några år senare The Korgis som de fick några hits med under tidiga 80-talet.

En tuff en till höger. Men det är inte Steve Gibbons lillebror som lutar sig mot väggen den här gången (med hänvisning till ”Down In The Bunker” som var the hidden treasure i Vinylkällaren 33).

Grupp och albumtitel är det jag vill ha.

Det känns som om den här är en 4,5 på den femgradiga svårighetsskalan.

/Björn

 


Kommentarer
Postat av: Hans Schönning

Svårt! Amerikansk grupp, 1976-1988.

2011-05-31 @ 19:12:06
Postat av: Björn Bostrand

Engelskt inspelat i CBS studios och utgivet 1978.

Ingen av de stora avtrycken i rock och pophistorien direkt och visst kan jag ibland fundera varför jag köpte det här albumet.

Men den självbetitlade debuten från 1974 där en av låtarna var "The Girls Of Amsterdam" var riktigt bra.

2011-06-01 @ 14:10:36
Postat av: Hans Schönning

Du menar alltså Sailor? Tyckte faktiskt lillebror på baksidan såg rätt så tuff ut, mer med amerikanskt "Rank & File-stuk". Mkt svår!

2011-06-01 @ 15:29:42
Postat av: Hans Schönning

Kommer ihåg låten "Traffic Jam" från ett gammalt radioblandband(!) Så mycket bra engelska popgrupper som kom fram på 70-talet förutom nämnda Steve Gibbons Band: Sutherland Br:s, Stealers Wheel, City Boy, Racing Cars mm.

2011-06-01 @ 16:43:45
Postat av: Björn Bostrand

Den här heter "Hideaway" och ingen av låtarna platsar på "The Very Best Of Sailor".

Som sagt, många bra engelska popgrupper fanns det och Sutherland Brothers & Quiver och City Boy platsar i vilken Vinylkällare som helst.

2011-06-01 @ 22:02:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0