Vinylkällaren 24


The Neighbors

Famous Potatoes (Closer Records/Virgin) 1985

En amerikansk kvartett som förutom den här debutplattan hann med ytterligare en fullängdare, ”Welcome Wagon” två år senare.

En del band existerar knappt på nätet. Och kollar man på vanligtvis heltäckande allmusic.com så hittar man bara ett annat band med samma namn och ett album från 2009.

Men gogglar man vilt så snubblar man över nödvändig info på fina siten Powerpop Criminals.

Och med tanke på hur det låter om de 14 spåren så är det helt rätt forum för gruppen med rötterna i Arlington, Virginia.

Fortfarande kan undrar jag varför man döpte albumet till ”Famous Potatoes”? Och jag lär aldrig få veta. Men samtidigt spelar det inte någon roll vilken titeln är när man powerpopar med samma självklara och kärleksfulla känsla som John Moremen, gitarr, sång, Peter Gilstrap, gitarr, sång, Scott McKnight, bas, orgel, sång och Steve Woehrle, trummor, sång.

Själv köpte jag albumet på studs efter en genomlyssning i den lokal skivbutiken (kommer inte ihåg om det var på Skivhörnan eller Guntans) och har sedan dess spelat den här tidlösa popkaramellen med återkommande intervaller.

Tätt efter releasen av ”W.W.” lade etiketten Upside ner och bandet som hade gott om nytt material till ett tredje album, som istället blev en utgåva på kasettband under namnet ”Masterpiece”, tröttnade helt efter dåligt intresse från andra skivbolag och splittrades 1989.

Inget av de båda albumen har återutgivits på CD. Men spanska bolaget Bam Balam stod för en kulturgärning i det tysta när man 1996 plockade ihop låtar från de båda albumen och kassetten ”Masterpiece” och gav ut dem på en samlings-CD

Men den lär inte vara lätt att få tag på.

/Björn


Kommentarer
Postat av: Hans Schönning

Aldrig hört talas om, men jag kan skönja en Ziggy därunder.

2011-03-11 @ 16:02:20
Postat av: Björn Bostrand

Tänk att man kunde slå dig på fingrarna, Hans. Ziggy blottan var som vanligt medveten och till vänster syns omslaget till Danielsson & Pekkanini "Louis-Marie" från 1983.

Ha det gott

2011-03-12 @ 08:38:39
Postat av: Hans Schönning

Du verkar ha mycket obskyrt i källaren. Ingen "skämsplatta" du vill erkänna?

2011-03-12 @ 17:31:57
Postat av: Björn Bostrand

Visst finns det ett antal stolpskott. Laddar mentalt för att publicera några inom en inte allt för avlägsen framtid.

2011-03-13 @ 08:46:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0