Vinylkällaren 23


Brian Setzer

Live Nude Guitars (EMI/Manhattan) 1987

Rockabillyn är het igen. Till och med SVT:s Kulturnyheter gjorde nyligen ett inslag där man vinklade hårt och bra på det ökade intresset på genren.

Man fick till och med se en glimt av och höra goda ord om Brian Setzer och Stray Cats. Förutom att vara rejält stilbildande inom genren i S.C. så hann Setzer med ett par soloalbum också innan han och Slim Jim och Lee Rocker la ner för första gången.

På utmärkta solodebuten ”The Knife Feels Like Justice” från 1986 visade han upp en fin ådra för pop, inte minst i titelspåret.

På baksidan på uppföljaren ”Live Nude Guitars” poserar han vid en Harley Davidson och de 12 spåren lutar mestadels åt rockabilly med en fet ådra av uptempo roots rock.

Men även här finns en lysande popdänga i ”Every Tear That Falls” och skönt uppblåsta och överproducerade ”The Rain Washed Everything Away” som sätter fingret på Setzers stora bredd.

Annars är det patenterad dynamitrock'n'roll och rockabilly á la Setzer i skinställ, coola boots och med den livsfarliga Gretschen i knähöjd.

”Red Lightning Blues”, ”Rockability”, ”Rebelene”, ”Nervous Breakdown”, ”When The Sky Comes Tumblin´Down” och ”She Think's I'm Trash” skulle garanterat få alla att trilla av sina cyklar på ett spinningpass.

Men vart finns spinningledaren som fattar det?

En given Spotifylista av albumet uteblir tyvärr då endast två spår från albumet existerar på ”spoten”.

Ovan nämnda ”Every Tear That Falls”, ”The Rain Washed Everything Away” och ”When The Sky Comes Tumblin´Down” finns dock på Brian Setzer "The Brian Setzer Collection 1981-1988" som passar perfekt om man vill checka in Setzers snille.

Björn

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0