Popgeni 1 år - Från 3/8 2010 - "Popmusik vi glömt att vi har älskat...(till?)"


Popmusik blir sällan bättre än när det handlar om primala känslor. Som brustna hjärtan, svartsjuka, sex. Helst ska det vara tonårshjärtan i gungning. Men huvdsaken är att det handlar om svarta känslor som förmörkar en livssituation. Det behöver inte vara helt igenom svart. Det räcker med bara en ton av svärta, för att det inte ska bli jobbigt Lasse Berghagen-glatt. Det kan handla om en glad dagdröm om motorcyklar, men indirekt så dagdrömmer man ju sig bort från den grå tristessen. Ja, jag tror ni fattar.
Storheten i det här klippet är, förutom en smart låt i grunden, orkesterarrangemanget. Bakgrundskörer som dessa, görs inte längre. Influenserna från Phil Spector är påtagliga. Dessutom spottar Jackie Deshannon ur sig de bistra orden, till en positivt inriktad melodi, samtidigt som hon dansar glatt. Paradoxalt men fruktansvärt snyggt. Dessutom tillhör Jackie Deshannon de som aldrig riktigt fått cred för sitt låtskrivande. Trots hits som "When you walk in the room", "Keep me in mind", "Breakaway" och "Bette Davies Eyes". Den här låten kom som B-sida till "When you walk in the room". The Searchers gjorde en menlös version av den först. Det var den första versionen jag hörde. Men jag fattade inte tycke för låten förrän jag hörde orginalet, bara för några år sedan. Nu hänger den sig kvar i mitt liv och den återkommer med jämna mellanrum, antagligen för alltid. /Stefan

Kommentarer
Postat av: The Polarbear

Håller inte med. The Searchers version är strålande i ett annat perspektiv än Jackies.

2011-07-05 @ 21:04:27
Postat av: Anonym

En låt i två olika kostymer....Jackies Motownflörtversion har inte så mycket att göra med The Searchers slickade merseybeatrökare som står för sig själv, precis som Jackies.

Kul ämne, förresten. Är Sinead O´Connors version av Nothing compares 2 U verskligen bättre än Princes? Visst är Billy Pauls sommarlätta Elton Johns behandling av "Your song" fan så mycket bättre än glasögonnisses?

/Teknikchefen

2011-07-05 @ 22:45:46
Postat av: Stefan

Jag gillade aldrig The Searchers ens som liten. Jag tyckte dom lät skitnödiga...

2011-07-06 @ 08:54:16
Postat av: cbj

Ja, kanske dags för kategorin "låtmatchen" eller "duellen". Det är bara att köra...Låter som något som kan bli kul!

2011-07-06 @ 10:18:46
Postat av: Stefan

Kul idé. En låt som fler gjort. Vem gjorde den bäst. Fast det förutsätter att man tycker lite olika... :-)

2011-07-06 @ 11:07:11
Postat av: The Polarbear

Att tycka olika har väl aldrig varit något problem i det här gänget. Även när man känner sig skitnödig.

2011-07-06 @ 21:11:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0