Vinylkällaren 22


Hunters & Collectors

”What's A Few Men” (White Label) 1987

I början av karriären var Melbourne bandet mer kult än en favorit i de lite bredare rockled. Deras musikaliska uttryck var helrått, naturligt och enkelt.

1980 var man ett stort funkigt kollektiv med mycket slagverk, percussions och ett brötigt industrisound. Som mest kunde man vara 15 personer på scen och låtarna växte fram ur långa jamsessions som fästes på inspelningstaper utan redigeringar eller omtagningar. Live byggde gruppen upp en rytmvägg och ofta fick publiken medverka på plåtburkar, navkapslar och annat som kunde framkalla soundet och känslan som man suktade efter.

Singeln ”Talking To A Stranger” från 1982 och albumet ”The Firmans Curse” ett år senare 1983 berättar det mesta om unga H&C. När man sen släppte ”Human Frailty” 1985 hade man filat och förfinat sitt sound en aning med melodierna som var tydligare och mer rakt på.

”What's A Few Men” går i samma anda.

Och man gjorde aldrig avkall på kraften i låtmaterialet. Med en blåssektion bestående av trombon, valthorn och trumpet uppblandat med keyboards, gitarr, bas, trummor och Mark Seymours kraftfulla stämma så hade sjumannabandet ett alldeles eget sound med starka melodier och en genuint sväng.

”What's A Few Men” spelades in i Melbourne och producerade av Greg Edward och bandet. 11 strålande låtar på en ren och skär aussieklassiker som aldrig släpptes i sina ursprungsversioner i Europa.

1988 lanserade man H&C i Europa med albumet ”Fate”, med ett par nya låtar och stundtals lite småonödiga ommixningar av låtar från både ”Human Frailty” och ”What's A Few Men”. Men det är bara en parentes för H&C:s melodiska ådra, oavsett om det är hårt eller mjukt, går ändå som en röd tråd genom de 13 spåren.

Och eftersom ”W.A.F.M.” inte finns på Spotify så får du istället länken till Hunters & Collectors "Fate".

”You Can Have It All”, ”Do You See What I See?”, ”Around The Flame”, ”Faraway Man”, ”Under The Sun (Where I Come From)”, What Are You Waiting For”, So Long Ago” och ”Breakneck Road” är låtarna som är plockade från denna pärla.

Viktig kuriosa: Jag var en i publiken när gruppen gjorde en helt betagande livespelning på Pipeline i Sundsvall på 90-talet.

/Björn


Kommentarer
Postat av: dollyandhank

Fantastisk grupp. Såg dem också några gånger när det begav sig och vill minnas att de var lika fantastiska live.

Så här borde alla hjältar hyllas:

http://www.youtube.com/watch?v=vkRNz0tR7tc&feature=related

Återigen ett stort tack för all trevlig läsning ni förser oss med.

2011-02-16 @ 11:23:35
Postat av: cbj

Och jag hörde dem i Hultsfred 1988. Jag hade glömt att jag hörde Big Country på samma festival. Men H&C har jag inte glömt och de var klart bäst tillsammans med Sator, en fullkomligt självlysande Di Leva och Joe Strummer.

2011-02-16 @ 18:20:45
Postat av: dollyandhank

Sator i Teaterladan..... Ja, det var tider det. Minns även -86 när de fortfarande hette Sator Codex och spelade Leech tre gånger för de kunde inte några fler låtar.

2011-02-16 @ 20:31:32
Postat av: cbj

Ja, och det var så trångt att ladan höll på att sprängas. De borde ha flyttat Sator till stora scenen. Men det var lika svettigt på Nitzer Ebb - tänk vad man minns så här 23 år senare...

2011-02-16 @ 23:32:57
Postat av: Björn Bostrand

Å jag såg Sator på Hultsfred 1992. Samma år som Ramones avslutade en kväll på stora scenen. Om jag nu minns årtalet rätt. Eller var det 93...?

2011-02-17 @ 08:04:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0