Vinylkällaren 20


The Del Lords

”Based On A True Story” (Enigma) 1988

Sanningen i den här historien är förmodligen att det här är juvelen i kronan i New York gruppens fyra studioalbum korta karriär.

Även om föregångaren ”Johnny Comes Marching Home” är på målfotot, att debuten”Frontier Days” 1984 och svanesången ”Lovers Who Wander” sex år senare inte är låmngt efter så känns 88:an som Del Lords när de var som absolut bäst .

Det var gitarristen, sångaren och låtskrivaren Scott Kempner som drog igång gruppen efter att han lämnat The Dictators.

Uppdraget var att kombinera 60-talets garagerock med country, blues och folkinfluenser och skapa en form av rootsrock.

En annan perfekt kock till ett sådant recept var Joan Jetts gitarrist Eric ”Roscoe” Ambel och tillsammans med basisten Manny Caiati och trummisen Frank Funaro så var Del Lords komplett.

”Based...” som producerades av Neil Geraldo är en utsökt prov på gruppens bredd inom genren och en uppvisning i exemplariskt låtsnickrande från Kempner som står för samtliga tio spår.

Inte ett snedsteg från öppningen med totalt underbart otämjda ”Crawl In Bed” till avslutet med ”I'm Gonna Be Around”

Hör själv ett supertight och kraftfullt rockband som inte kompromissar med något The Del Lords "Based On A True Story".

Efter Del Lords har både både Kempner och Ambel kört sina solokarriärer.

När det gäller Kempner så har den tyvärr varit allt för sparsam med bara två futtiga album under eget namn, ”Tenement Angels” 1992 och ”Saving Grace” 2008 är naturligtvis alldeles för lite från en rockmusiker som Scott Kempners ådra.

Ambel har orkat med tre album i eget namn.

”Roscoes Gang” från 1988 som han spelade in under en period när Del Lords tog ett break, ”Loud & Lonesome” 1995 och samlingen ”Knucklehead” 2004.

Tillsammans med Dan Baird (ex. Georgia Satellites), Terry Anderson och Keith Christopher har han i The Yayhoos i det tysta fortsatt sin nödvändiga mission på ett par plattor.

Ambel har också producerat namn som Nils Lofgren, Bottle Rockets, Blue Mountain bland många andra och lirat sin läckra gitarr med en lång rad andra artister, bland annat i Steve Earles band.

Så visst fasen längtar man efter nytt material.

Kanske är det något på gång då man under 2010 gjorde två oannonserade gig i hemlandet och drog på en kortare turné till Spanien.

/BjörnKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0