Vinylkällaren 18


Sam Phillips

Cruel Inventions (Virgin/America) 1992

Egentligen heter hon Leslie, men bytte både förnamn och musikstil efter fem album i den kristna fåran på 80-talet. Själv har jag inte hört någon av dem, men har svårt att tänka mig att Sam är bättre där än med det som hon gjort i sitt nya musikaliska liv. ”Cruel Inventions” är album nummer två i en musikalisk resa som hela tiden varit fylld av läckra och lite udda utsmyckningar av låtar som i sin tur rider på en melodiöst stark och småhypnotisk form av drömpop. Sen är det ju det där med Phillips personliga röst.

Hennes lätt nasala stämma sätter extra mycket färg på spår som ”Lying”, ”Go Down” ”Raised On Promises”, ”Standing Still” och ”Tripping Over Gravity”.

Men här finns inte ett svagt spår bland de tio Phillips-pennade och av dåvarande maken T. Bone Burnett arrangerade låtarna.

Burnette som på 2000-talet fått ett totalt erkännade som producenten som sätter guldkant på sina jobb visste redan 1992 hur han ville att det skulle låta. Och Sam var det perfekta bollplanket på flera av sina album.

På gästlistan ses Elvis Costello och Marc Ribot på gitarr och stråk kvartetten arrangerades av Van Dyke Parks.

/Björn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0