Lennarts Galleri 27 - Kung Henrik räcker fingerPopgenifotograf: Lennart Jonasson

Håkan Hellström frälste Östersund i lördags och i dag meddelades att han kommer åter till sommarens Storsjöyra. Men det var i Broder Daniel Håkan började. I det bandet var han inte ens nummer tre. Och störst och först var Henrik Berggren. BD bilades 1989. Men det var först några år in på 1990-talet som allt tog fart. Det var när Per Gessle hade startat Jimmy Fun Music och anställt gamle Trance Dance.sångaren Ben Marlene. Jimmy Fun upptäckte några demokassetter med BD och blev mycket intresserade av detta band. I samma veva 1994 fick Håkan Hellström sparken som trummis.
Men skivinspelningar gjordes och allt var kaotiskt, rörigt och utan teknik men med massor av känsla. BD producerade själva tillsammans med Nille Perned. Första singeln "Cadillac" släpptes tidigt 1995 och så småningom kom fullängdaren "Saturday Night Engine". Linda Norrman Skugge var med och hypade BD stenhårt redan innan någon skiva var släppt.
Första Östersundsspelningen på Storsjöyran 1995 var också kaotisk och kort inne på Stadskällaren som då var omgjord till rockklubb. Minderåriga, som Jon Lax(läs bloggen Lisa/Jon via länk till höger), fick komma in endast med sina föräldrar. Men alla, minderåriga och vi äldre, blev förtjusta i attityd och melodier.En av Yrans mer legendariska spelningar.
Sedan kom tider utan framgång men efter "Fucking Åmål" har BD varit en ständigt uppåtgående framgångssaga. En saga som ganska abrupt fick sitt slut när gitarristen Anders Göthberg tog sitt liv i mars 2008. Många medlemsbyten blev det under åren och endast Henrik Berggren var med hela vägen från 1989-2008.
Nu ryktas det att Henrik Berggren håller på med en soloskiva. Att han är en av det här landets mest karismatiska scenpersonligheter visar väl Lennart Jonassons fina porträtt ovan, eller...
/cbj

Kommentarer
Postat av: Maria

Fint, men alltså Daniel Gilbert var väl inte alls med till 2008. Han hoppade väl av redan -95 & startade Fiesta?

2011-02-14 @ 20:18:01
Postat av: cbj

Hej Maria! Du har alldeles rätt givetvis. Fan vet hur hans namn kom med. Han har ju inte med alls under bandets sista tretton år. Bara Henrik var med hela vägen och efter honom var det väl Göthberg och Theodor Jensen som var med längst - men Göthberg kom med först strax innan skivinspelning och Theodor hoppade av under några år för att satsa på sitt. Hjärnsläpp och brist på koll kan vara en förklaring. Men vilken jävla tur att vi har läsare som ser minsta lilla, eller som i detta fall stora, fel.Texten är rättad.

Tack än en gång!

2011-02-14 @ 21:13:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0