Jag var ute vid Bjuröklubb...


Skellefteå. Detta Västerbotten kryllar av kulturpersonligheter och idrottsprofiler. Det är också här som den svenska indiemusiken blommade ut på allvar runt skivbolaget A West Side Fabrication. I Skellefteå finns tyngre industrier än på andra håll men också en natur och ett landskap som är så vackert. Här kommer en i dagarna uppmärksammad sång om en plats i Skellefteå kommun.

Efter detta kommer det ultimata Skellefteå-bandet The Wannadies med den ultimata låten om Skellefteå ”My Hometown”. The Wannadies gjorde sig en framgångsrik karriär inte minst i England. Men varifrån de kom är tydligt:

Inget är så viktigt I Skellefteå som ishockeyn. Bara svenska mästare en gång. Men de som var med då är hjältar än. Och ingen är väl större än Hardy Nilsson. Självklart skulle ett popband från Skellefteå som sjunger på svenska döpa sig till Hardy Nilsson.

Men från Skellefteå kommer inte bara trallvänlig pop. Från Skellefteå kommer också världens ledande folk/viking/metal-band Vintersorg som skördar framgångar över hela världen med sin progressiva metall som dragit alltmer åt det svarta. Här kommer klassiska låten ”Svältvinter” från albumet ”Ödemarkens son” från 1999. Årets album ”Jordens puls” är duons åttonde

En resa till Skellefteå kan bli hur lång som helst. Vi borde nämna Sahara Hotnights, This Perfect Day, A Shrine, Maria Möller, Victoria Silvstedt och kanske även Stieg Larsson. Men vi slutar i stället med en tjej från Skellefteå som verkligen kan sjunga i en låt om bland annat tjejer från Skellefteå ”Korsdrag i själen”. Vid flygeln en annan västerbottning – Berndt Egerbladh. Från programmet ”Två och en flygel”:

/cbj(skrivet vid ett bord intill Expolaris Center i Skellefteå)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0