Årets bästa 2011 - enligt CBJ


Årsbästa 2011


Album: Pistol Annies: Hell On Heels – Ingen annan gjorde det roligare, mer själfullt och med ett underbart driv som dessa tre tjejer från Countrybranschens innersta. Någon kallade dem föraktfullt för countryns ”popdockor” – det här är en spark rätt i skrevet på den typen av fördomar…

Näst bästa album: Adele:21 – En röst att dö för och låtar som kopplar greppet och aldrig släpper. Inte att undra på att världen drabbades av Adele-sjuka 2011. Mest spelade i mitt hushåll i alla fall.

Svenska album: Melissa Horn: Innan jag kände dig – Melissa har kommit med sitt ”svåra” tredje album. Och hon möts av fördomar från folk som inte gillar allvar, en vilja att inte sälja ut sin själ och en förmåga att skapa melodier och texter som berör. Riktigt bra.

Näst bästa svenska album: môra-Per: Sockervägen – Arvikas stoltheter har efter något årtionde gjort sitt hittills starkaste album

Bästa jämtska album och tredje bästa svenska album: Landstrom: In The Bright Daylight – Göran och Carina har skapat musik och låtar som världen borde upptäcka. Deras oslipade folk/americana/altcountry är så väldigt genomförd och bra. De är dessutom ett lysande liveband vilket de bevisade på sommarens Storsjöyra.

Låt: Maroon 5 feat. Christina Aguilera: Moves Like Jagger – En klassisk hit som kommer att leva kvar i årtionden framåt. En av 2000-talets klart mest medryckande låtar.

Näst bästa låt: Foster The People: Pumped Up Kicks – soundtracket till sommaren 2011.

Svenska låt: Veronica Maggio:Välkommen in – Ingen kan som Veronica bygga en bro mellan 1960-talets största svenska röster med Monica Zetterlund i spetsen och 2000-talets bästa soulmusik.

Näst bästa svenska låt: Pernilla Andersson: Desperados – Helt plötsligt var det värt att lyssna på Melodifestivalen igen.

Bästa cover och bästa video: The Saw Doctors feat. Petula Clark: Downtown – Precis som texten säger – om man är ledsen och nere är det bara att titta på denna video och lyssna på den låt. Så skönt galet irländsk, en så skön hyllning till Petula Clark och livet. Så bra.

Bästa jämtska låt – och bästa svenska cover: Christina Kjellsson: Kent Harry Löv – Christina berättar den dramatiska och medryckande historien om Kent Harry Löv som var för fet och fick jobb på Q 8 – och jo, det rimmar i vart fall på jamtska. Och vilken Supremes-låt som utgör originalet får ni gissa själva…

Nykomlingar: Vintage Trouble – Los Angeles finaste bjuder på finsmakarsoul och kantig blues på ett underbart sätt. Att den suveräne gitarristen Nalle Colt är en utvandra skateare från Malmö gör inte musiken sämre.

Bästa musikbok: The Best Of Schlager red. Bengt Eriksson och Thore Sonesson – En samling texter från Schlagers storhetstid. En tid då rockjournalistik på allvar trodde sig kunna förändra saker och ting. Inte plakatpolitiskt som på 1970-talet utan med djup, allvar och en vilja att skriva precis som det var. Svensk rockjournalistik har aldrig varit mer angelägen än då – och det beror inte bara på min ålder.

Live – Våra, dvs IF Popgenis, egna konserter med Otis Gibbs och Israel Nash Gripka & The Fieros och alla Rootsy Live och Rootsy-artisterna på årets Storsjöyra – dvs Deadman, Kim Richey & Peter Hallström och Landstrom. Det är inte partiskt – det är alldeles sant och nästan alla som var där håller med.

Christer B. JarlåsKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0