Billboard top 100 1970

Har sedan ett par år tillbaka, genom en bekant, haft på ett par plattor Billboards topp 100-listor från 1946 fram till 2007. Musikhistoria indeed. Man får en rätt bra bild hur det lät i amerikanska radioapparater genom åren. Och allt som oftast så dyker det upp låtar som man antingen hört någon gång förrut, utan att minnas namnet på vare sig låten eller artisten. Eller så dyker det upp låtar som man aldrig hört förr eller låtar som man totalt glömt bort.
Delfonics är en sådan grupp. De var en soulgrupp från Philadelphia som hade låtskrivaren och producenten Thom Bell som motort bakom bandet. Vilket resulterade i flera hitsinglar. Mest känd är nog ändå "Didn´t I Blow Your Mind This Time". Mycket tack vare Quentin Tarantino och hans film Jackie Brown från 1997. Där just den här låten spelade en stor roll. The Delfonics och "Didn´t I Blow Your Mind This Time" hamnade på plats 71 på Bilboardlistan 1970.

1970 handlade det ganska mycket om Tony Burrows.
Och vem är det, frågar sig de flesta.
Tony Burrows var en brittisk studiosångare. Redan 1967 sjöng han med en grupp kallad The Flowerpot Men i en hit som hette "Let´s Go To San Fransisco". Redan då blev han bekant med två av dåtidens hitmakare Roger Greenaway och Roger Cook. De två Rograrna öste ur sig låtar och lät Tony Burrows sjunga på många av dem. 1970 lyckades Tony Burrows med bedriften att i samma Top Of The Pops-program vara med i tre olika grupper. Brotherhood of Men, Edison Lighthouse och White Plains.
White Plains "My Baby Loves Lovin´" kom på plats 62 1970.

Pepe Cardona och Sandy Toder var sångare i Brooklynbandet Alive N´ Kickin´. Bandet var kompis med Singer/Songwritern Tommy James. James hade lovat bort låten "Crystal Blue Persuasion" till Alive N´Kickin´, men James gillade låten så mycket att han behöll den själv. Dumt. Eftersom han var skyldig sina kompisar en låt, så skrev han "Tighter, Tighter" lite kvickt och Cardona och Toder blev jättenöjda med inspelningen. Inte så konstigt, eftersom Crystal Blue Persuasion" försvann i etern, medan "Tighter, Tighter" klättrade upp på en 7:de plats på amerikanska försäljningslistan. På årsbästalistan hamnade den på 47:e plats.
Brian Wilson fick, som jag har skrivit om tidigare, inte vara med i utvecklingen av gruppen Redwood. Rätt snart ändrade Redwood namn till Three Dog Night, och blev (precis som Wilson spådde 1968) en av de ledande amerikanska grupperna på försäljningslistan. Framförallt hade de hits av andra. 1970 var inget undantag. Three Dog Nights största hit var en låt av Randy Newman. Och faktiskt, de gör en rysligt snygg version av "Mama Told Me Not To Come".
Freda Payne kom från Detroit och hon var polare med Eddie Holland. Efter att han lyssnat sig sönder och samman på Billie Holiday och Ella Fitzgerald, så gav hon sig in i popsvängen. Eddie Holland över talade henne 1969 att skriva på för han och hans polares nya skivbolag Invictus. Sagt och gjort. Redan året efter så fick hon låten "Band Of Gold" av Edythe Wayne, vilket var Holland, Dozier och Holland under psuedonym.
"Band Of Gold" sålde naturligtvis guld direkt. Och hanmnade på plats 10 i sammanräkningen. Strax efter nån Liverpoolgrupp från förr med en låt de kallade "Let It Be"...
Vilka som kom etta? Vilka som var 1970 års landsplåga numero uno?
Ja, gissa... =)
Hela listan finns här: Billboard Topp 100 1970
Och ettan var självklar en krullig lång kille och en liten gitarrspelande kille.
Nej, inte HasseåTage! Dom amerikanska killarna!
Här med en filmsnutt elva år efter 1970, från Central Park som får håret att resa sig på armarna...
/Stefan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0