Tobbes Tips # 6 - Seth SwirskySeth Swirsky har haft en lång karriär som låtskrivare. Redan 1980 skrev han - som 20-åring - jinglar för nationella reklamkampanjer i USA och 1988 skrev han Grammy-nominerade "Tell It To My Heart" (tillsammans med Ernie Gold) som spelades in av Taylor Dayne och låg på toppade många av världens listor, bl a i Sverige; dem låg f ö på Billboards single-lista i sex månader! Just den låten renderade honom en särskild utmärkelse från ”USA-Stim”, ASCAP. Han har därutöver ensam eller tillsammans med andra bl a skrivit musik till Al Green (“Love is a beautiful thing”) och Celine Dion

Man kanske kan inordna honom i det internationellt verksamma låtskrivargille som likt Max Martin och Andreas Carlsson förser de kommersiella radiostationerna med slickad men inte sällan ganska profillös musik. Det var därför inte så litet förvånande att hans första ”egna” skiva, 2005 års Instant Pleasure, blev en formidabel popfest. På skivan spelar sådana högdjur som Andy Sturmer från Jellyfish och medlemmar från The Rembrants och Becks band. Låtarna på skivan tar avstamp i den klassiska engelska poptraditionen och nästan vart man än vänder sig ringer en 12-strängad gitarr.


Under 2007 spelade Swirsky och låtskrivarkollegan Mike Ruekberg in den lysande skivan She´s about to cross my mind under namnet The Red Button. På den skivan driver Swirsky den anglofila skruven ännu längre in och det är inte alls förvånande att den utsågs till en av det årets bästa skivor av de flesta popsajter och bloggar.

I år släppte Swirsky sin andra soloskiva, Watercolor Day. Någon tyckte att det var egendomligt att anglofilen Swirsky inte stavade watercolor på engelskt vis - watercolour - men måhända var detta ett avsiktligt tecken. Skivan är nämligen ett stort steg från de engelska öarna till soliga kalifornien och den traditionella amerikanska sångskrivartraditionen, med Burt Bacharach, Harry Nilsson och Brian Wilson i förarsätet. Tidningen Goldmine utsåg i maj skivan, som är klanderfritt samproducerad av Swirsky och Could Eleven´s Rick Gallego, till 2010 års första stora powerpop-skiva.Utöver sitt musikaliska engagemang är Swirsky en mycket aktiv och engagerad person, som väl skulle tåla en nominering som 2010 års renässansmänniska. Han är bl a en auktoritet inom baseboll och har också släppt tre böcker med sin och andras korrespondens med bl a stjärnor inom baseboll. Därutöver har skrivit politiska kommentarer i olika media och arbetar f n med att färdigställa dokumentärfilmen Beatles Stories - A Year in the Life, där olika personer får berätta sina egna Beatleshistorier; av de drygt 100 personer som intervjuats medverkar bl a Susanna Hoffs, Rick Nielsen, Brian Wilson Graham Nash, Smokey Robinson och Donovan med sina historier.

Innan vi får se Beatlesfilmen får vi dock hålla till godo med Swirskys egen musik, här samlad i Seth Swirsky´s spellista och en liten liveupptagning från IPO i Los Angeles 2010. / tp


Kommentarer
Postat av: Björn Gidlund

Den här bloggen tycker jag har tagit över stafettpinnen efter Lennart Perssons formidabla sajt, som för övrigt fortfarande e öppen och full av fantastiska texter, klipp och musik.Bra jobbat gubbar!B.

2010-09-07 @ 15:36:48
URL: http://www.bjorngidlund.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0