Dags för "Sex & Drugs and Rock & Roll"Av någon anledning har 2010 varit ett stort år för alla vänner av Ian Dury. Det var visserligen i mars i år exakt tio år sedan han avled i cancer. Då var han 57 år gammal.Men det är ju knappast något att fira.
Men Ian Dury är värd att minnas av många anledningar.
Ian Dury är väl nu mest känd för sin tid med Ian Dury & The Blockheads. Innan dess hade han bandet Kilburn & The Highroads som under början och mitten av 1970-talet var rätt stora på pubrock-scenen.
The Upminster Kid, som han gärna kallade sig själv fast han inte var född där, hann med att göra massor av bra musik under sitt liv. De bästa låtarna är nog samlade på skivan "New Boots And Panties" och på första riktiga skivan med Blockheads "Do It Yourself", men där finns så mycket annat.
Som scenpersonlighet var Ian Dury speciell. Att han fick polio endast sju år gammal påverkade hans sätt att röra sig. Dessutom spelade han gärna på gamla cockney och Music Hall-strängar. Jag såg honom med Blockheads en gång på Gröna Lund. En bra spelning på alla sätt. En annan gång i början av 1980-talet spelade han på SVT:s drogfria Lucia-vaka. Han hade bestämt sig för att inte spela den där låten om Sex, Drugs osv. Men det var det enda publiken skrek efter. Så till slut spelade han den. Dagens efter var rubriken "Stjärnan gjorde knarkreklam på drogfria galan".Typiskt Sverige då, och kanske än...
Nå, förra året började hans revival med att det våren 2009 spelades en musical på Leicester Square Theatre " Hit Me! -The Life & Rhymes of Ian Dury". Och i januari 2010 var det premiär i England för spelfilmen "Sex & Drugs and Rock & Roll" om Ian Durys liv och karriär. Samtidigt släpptes Will Birchs, ex Kursaal Flyers och ex The Records, bok "Ian Dury - The Definitive Biography". Andy Serkis tilldelades senare Evening Standards pris för bästa manliga skådespelare för sin tolkning av Ian Dury.
Nu finns filmen att få tag på som import-dvd.
Nedan en trailer för filmen: Och under trailern en länk till Will Birchs egen sida. Där kan man också hitta hans bok om pubrockens historia "No Sleep Till Canvey Island - The Great Pub Rock Revolution"./cbj


Här hittar du Will Birchs fina sida

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0