Aussieskolan, del 10

Rob Younger, musiker, sångare, låtskrivare och producent är tveklöst aussierockens stora överlevare.

Han är mest känd som medlem i Sydney-baserade punk och rock'n'roll gruppen Radio Birdman som Younger bildade tillsammans med gitarristen Deniz Tek 1974. En grupp som tillsammans med The Saints räknas som grundbultarna på den australiensiska independent scenen.

Radio Birdmans likör var högenergisk rock'n'roll i Stooges och MC5 ljudspår, men med en tydlig egen profil.

Debutalbumet ”Radios Appear” (titeln är hämtad från texten i Blue Öyster Cults ”Dominance And Submission”) från 1977 räknas och är ett av de stora verken inom punken.

Albumet väckte uppmärksamhet långt utanför hemlandet och amerikanska skivbolaget Sire, som då hade The Ramones i sitt stall, var inte sena att skriva kontrakt med Younger och kompani. 1978 släppte man också ”Radios Appear” internationellt.

Framtiden såg ljus ut för gruppen, men av olika anledningar skulle det dröja tre år innan tvåan ”Living Eyes” landade på skivdiskarna.

Under glappet på 36 månader hade den australiska scenen exploderat och det fanns massor av band som "snikat in sig" på Birdman-soundet.

Sire släppte aldrig "Living Eyes" utanför Australien och bandet splittrades för första gången tätt efter releasen.
Younger gick vidare till supergruppen New Race tillsammans med Birdman-polarna Deniz Tek och basisten Warwick Gilbert.
Tek tog kontakt med Stooges gitarristen Ron Asheton och MC5 trummisen Dennis Thompson och vips var New Race ett faktum.

Men karriären blev kort och diskografin begränsade sig till numera eftersökta albumet ”The First And The Last” som spelades in under en månad i början av 1981 och släpptes året därpå.

Parallellt med New Race så hade Younger även gruppen The New Christs. Ett band som bildades 1980 och spann vidare på Radio Birdman filosofi.

Men lineupen som bestod av medlemmar från stilbildande aussieband som Screaming Tribesmen, Lime Spiders och Celibate Rifles var något svajig, och The New Christs debutalbum ”Divine Rights” kom inte förrän 1988. Den följdes året därpå av ”Distemper”.

Efter det har ”Born Out Of Time” (1996), ”Lower Yourself” (1999) och ”We Got This” (2002) poppat upp med klart ojämna mellanrum, men ändå som kraftfulla bevis på att Youngers kraft och lust varit intakt.

Återföreningen av original Radio Birdman en bit in på 2000-talet och releasen av strålande albumet ”Zeno Beach” (2006) gjorde att The New Christ på nytt hamnade i malpåse.

Men när Birdman-medlemmarna i maj 2008 bestämde sig för att lägga ner för andra gången så ruskade Younger på nytt liv i The New Christs.

2009 skrevs kapitel nummer sex i Youngers till synes oändliga musikhistoria när The New Christs släppte ”Gloria”, en platta med samma tydliga power som allt annat i hans diskografi.

/Björn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0