Resan fortsätter - Männen från Norr

Resan drar norrut. Jag är född i Jukkasjärvi församling och jag är döpt i Kiruna kyrka.
På min gata, Triangelvägen, spelade vi hockey i mitten på 1960-talet. Jag flyttade neråt till Karlskoga, men fyra av de övriga killarna på gatan flyttade på 1970-talet söderut och spelade  elitseriehockey med Skellefteå AIK.
Så var det med Kiruna då. Det var en stad man flyttade från. I dag far turister långväga  för att få bo på ishotellet och Kiruna har en annan tro på framtiden. Ja, man tror så starkt att hela centrala staden ska flyttas inom ett antal år.
Kiruna var hockey, allt sedan Klimpen Häggroths OS-guld har Kiruna exporterat framstående ishockeyspelare söderut. Börje Salming är väl fortfarande den störste.
Men Kiruna var också musik. 1963 bildades The Shanes i Kirunas gruvförort Tuolluvaara, orten där gruvbrytningen en gång började i Kiruna. Året efter kom sångaren Lennart Grahn från Luleå med i gruppen. Och mellan 1964 och 1968 var gruppens storhetstid med flera tioitopp-hits. Det dansband som heter The Shanes i dag har i och för sig en originalmedlem, men ligger mil musikaliskt ifrån detta sköna band från det heta 1960-talet 
Så här såg The Shanes ut då i "I Don´t Want Your Love" från 1965:


I Kiruna går musiken och gruvan hand i hand. 2003 bildades The Willy Clay Band för att spela country på Kirunavis. Willy Clay Band har släppt flera CD, varit i Nashville och spelat in och de har till och med varit på den svenska försäljningslistan. De är ett lysande band på alla sätt och vis som alla som har det minsta intresse för americana bör ge sig tid att lyssna på. Deras första CD "Rebecca Drive" spelades in i Nashville med Will Kimbrough som producent. Skivan är utgiven av det suveräna bolaget Rootsy.
Som sista stopp här uppe i norr får ni nu möta delar av Willy Clay Band från en hotellfoajé i Örebro. De bjuder på en avskalad och vansinnigt vacker och rörande version av den kanske bästa sång som gjorts om Kiruna. Ni får höra låten "The Miner(Kiruna)" från en EP som gavs ut 2007, den finns även på XL-versionen av "Rebecca Drive" .
Från den 30 januari 2010; här är The Willy Clay Band:

/cbj

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0