Resan börjar i dag -The Home Of The Swedish Gammeldans(k)

En nordisk resa börjar i dag. Resan kommer att bestå av ett antal nerslag i några nordiska städer. Inläggen kommer när andan faller på. Och kanske kliver något annat popgeni av tåget i någon stad också efter vägen. 

Jag väljer att börja så nära norska gränsen det nästan går. Välkommen till Arvika. En stad i Värmland med stora musikaliska traditioner som började långt innan Arvika-festivalen. En riktig kulturbygd på alla sätt och vis

Men i dag tänker jag främst på att det var här den svenska folkrocken började på allvar. Ingen har spelat folkrock i Sverige som Arvika Gammeldansorkester gjorde på 1970-tal och 1980-tal. En lysande orkester runt sångaren Kenneth Thorstenssons kluriga texter. Skivorna ”Rackartyg” och ”Musik från Helvete” borde vara stora svenska klassiker. Men det är de inte. De finns inte ens utgivna på CD. Själv fick jag lite inblick i bandet när jag gjorde lumpen med gitarristen Per Sahlin. En gång intervjuade jag Ronny Eriksson och han berättade att Arvika Gammeldansorkester var en stor förebild när de bildade Euskefeurat och att de i början också spelade Kenneth Thorstensson-låtar.

Här kan man se en väldigt rolig video som någon gjort till AGO-klassikern ”Beda från Bogen”. AGO ombildades senare till Södra Åkeriet som finns än i dag.

Men I dag finns det andra som bär fanan vidare. Bandet môra-Per har under sina femton år gett ut hela fyra CD med mycket ojämna avstånd mellan skivorna. Men allt de gjort är riktigt bra folkrock på värmländska.
Utbudet på internet består mest av liveklipp med dåligt ljud. Men här finns i vart fall en mycket fin video till ”De som byggde landet” från CDn ”Brev till en vän” som kom i början på 2010. Någon har kallat bandet för en lysande kombination av Gustaf Fröding och Steve Earle.

Till sist. Kanske är Evil Emil & The King Kongo Cobras Arvikas finest. Deras enormt ösiga zydeco roar människor från norr till söder. Och på förra årets Bluesfestival i Östersund var de överlägset bäst. Lyssna och se hur man får det att svänga. Bättre gung skapar ingen annan i Sverige just nu.

/cbj


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0