Inte bara Lennon...

Från att från början ha samarbetat som ett par, där den enes idéer processats genom den andre och stora saker kommit ut på andra sidan, kom John Lennon och Paul McCartney med tiden att mer och mer att arbeta var för sig.

För något år sedan gjorde McCartney t o m en hemställan hos Yoko Ono om att Yesterday skulle tillskrivas McCartney-Lennon och inte den vedertagna beteckningen Lennon-McCartney, i syfte att poängtera hans insats i tillblivensen av den låten, som Lennon f ö inte alls medverkade i. Hans hemställan godtogs dock inte och de formella låtskrivaruppgifterna ger fortfarande liten information om vem av Lennon och McCartney som egentligen är - eller huvudsakligen - är upphovsman.

Legenden säger att när McCartney kom en timme för tidigt till studion utnyttjade han denna till att spela in sin nyskrivna låt Come and get it, såvitt jag vet aldrig senare inspelad av The Beatles, men dock representerad i McCartney´s verion på Anthology. Låten spelades in in några få tagningar, med McCartney på all sång och alla instrument. Låten skänktes ganska omgående till Apple-bandet Badfinger, som kort därefter spelade in låten i samma arrangemang som dess ursprungliga. Och naturligtvis blev den en jättehit!

I tider av fokus på Lennon får vi inte glömma bort hans gamla parhäst, som faktiskt inte var helt oäven han heller. / tp


Kommentarer
Postat av: Björn Bostrand

Som vanligt fin och för ett popgeni nästan livsviktig kuriosa från dig.

Jag glömmer aldrig Paul eftersom jag alltid hållit honom som exakt lika viktig som John när det gäller Beatles genialitet.

Något som man fick försvara med näbbar och klor i samband med Beatles splittring då många av någon underlig anledning bestämde sig för att det var John som var ensamt snille bakom the fab four.

Men lever bloggen den 18 juni 2011 så kommer det att bli samma laddning från min sida för "Macca", även om han bara fyller 69.

Kanske från din och Stefans sida också?

2010-10-05 @ 10:32:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0