Fredag igen!

Soundtracket till helgens alla eftertankar tillägnas självfallet The Byrds och Björns Spotify-lista.

Emellertid, innan dess skall dock en lättjefull fredag, för min del i gräsänklingens tecken, avklaras och då erfordras betydligt starkare och högljudda varor. Vad sägs om allas våra Sex Pistols och Anarchy in the UK, här i en engelsk TV-upptagning med Glen Matlock på bas i stället för rikstönten Sid Vicious.

Jag måste säga att det är förvånansvärt att de fyra Pistolerna på 70-talet klankades för bristande musikalitet när de så på pricken på scen lyckas fånga ljud och känsla från studioversionen av Anarchy. Även om Pistols då inte var särskilt drabbade av rykten och påståenden om att som gamla hippies s m s haka på den nya punktrenden, (fast Rotten var ju egentligen bara en gammal hippie!)  så måste deras fläskiga musikalitet uppmärksammas!

När det gäller sådana rykten som jag nämner ovan var det nog betydligt värre för Jet Black och Dave Greenfield, Stranglers´ trummis och organist som nästan var pensionsfärdiga redan 77. Därtill bildades Stranglers redan 1974 och lät som Doors! Ettt annat band som gärna framställde sig som simplare än de egentligen var är Vibrators, detta band med en egendomlig länk till Pistols, och vars gitarrist senare ingick i Peter Gabriels band. Police, med en gammal jazz-basist och en åldrig gitarrist som tidigare spelade i Curved Air, är väl kanske det bästa exemplet på sena 70-talets medlöpare - eller medsurfare, på den nya vågen!

Länken då? Jo, Vibrators kompade ju å ena sidan Chris Spedding under 1976 (och faktiskt också Ian Hunter året därpå) medan Spedding å andra sidan hjälpte Pistolerna med produktionen av sin första studiodemo då Problems, No Feelings och Pretty Vacant spelades in - eftersom Pistols-inspelningarna lät så bra ryktades det länge att det i själva verket var Spedding som spelade gitarrer - men vi vet förstås bättre!

Skål!

tp

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0TZ_9-rbslo?fs=1&amp;hl=sv_SE"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/0TZ_9-rbslo?fs=1&amp;hl=sv_SE" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0