Vinylkällaren 8

I samband med Vinylkällaren 7, där Emitt Rhodes debutalbum var i fokus, så spanade Hans ”Falköga” Schönning in de smala vinylryggarna till vänster på bilden och upptäckte till min stora förvåning både  Peter Wolf ”Up To No Good” (1990) och The Plimsouls femspårare ”Zero Hour” (1981).

Men Schönnings stålblick kunde inte identifiera de två vinylryggarna som var placerade mellan Wolf och Plimsouls. Jag vill naturligtvis inte att han ska ligga vaken på nätterna så därför kommer svaret här.

Den ena är garagepowerpop rockarna Pushtwangers mini-LP med sju spår, inspelade i Stockholm i september 1984, och utgiven samma år på klassiska etiketten Vinyl Mania.

Den andra är Kramforslegenderna Psychotic Youth tredje album ”Some Fun” (1989) som producerades av Kent Norberg från Sator.

När Pushtwangers startade bandet i början av 80-talet så var ambitionen att bli den felande länken mellan Beach Boys och Sex Pistols, och det lyckades de alldeles utmärkt med på mini-vinylen och fullängdaren ”Here We Go Again”.

Pushtwangers startade om för en handfull år sedan, med låtskrivarduon Anders ”Nome” Norman, sång & gitarr och Gustav Adolf Krantz, gitarr i spetsen. Ytterligare två originalmedlemmar, Peter Liljander, orgel, och trummisen Erik Forslin hakade på återföreningen och tillsammans med nya basisten Mats Ronnerstam släppte man 2005 albumet ”We Are The Pushtwangers And You're Not” som innehåller en näve nya låtar och nyinspelningar av gamla odödliga ess.

Ni kan höra den plattan här Pushtwangers "We Are Not The Pushtwangers And You'r Not".

Psychotic Youth som bildades 1985 i Kramfors var av samma fina skrot och korn som Pushtwangers med en fin surfpunkådra som extra växel.

Gruppen hann med sju studioalbum mellan 1986 och 1998.

I maj i år gjorde originaluppsättningen, Jörgen Westman, sång & gitarr, Gunnar Frick, orgel & sång, Nils Lund-Larsen, gitarr, Kent Sjöholm, trummor och Anders Nordstrand, bas, en jubileumsspelning i Kramfors Folkets Hus och bestämde sig för att plocka upp tråden igen. Så nu väntar man bara på en ny platta de svenska surfkungarna.

Tills dess kan lyssna på fjolårets återutgivning av ”Stereoids” från 1998 Psychotic Youth "Stereoids".

Men allt det där visst du väl redan, Hans?

Men för noviserna väntar fin svensk rock'n'roll historik.

/Björn


Kommentarer
Postat av: Hans Schönning

There you beat me. Psychotic Youth har jag inte samlat på mig, däremot Pushtwangers singlar och lp:n. Keep up the good work, Björn.

2010-11-27 @ 23:49:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0