Vinylkällaren 4


E.I.E.I.O.

”Land Of Opportunity” (Planet Records) 1986

Det finns noll information om Wisconsin gruppen på annars sanslöst väl underrättade allmusic.com. Men det handlar inte om ”old mcdonald had a farm”, utan om ett femmannaband som med en mix rock, postpunk, powerpop och rockabilly twang lagade två förträffliga album under andra halvan av 80-talet.

Steve Summers, sång & akustisk gitarr, Mike Hoffman, gitarr & sång, Rob Harding, gitarr & sång, Richard Szeluga, bas, och Tommy Ciaccio, trummor, var med facit i hand även altcountry långt innan genren var uppfunnen.

Steve Berlin (Los Lobos) producerade och T. Bone Burnette var med och fyllde på med sin akustiska gitarr på ”Blue Mountain Top” så redan på debuten hade gruppen credit i rätt kretsar. Man tackade också Los Lobos speciellt på skivomslaget, men det innebar på intet sätt att man kopierat vargarna soundmässigt.

”This Time” som bokstavligen sparkar igång albumet är istället powerpop med janglegitarrer och självsäkert snygg sång med stämmor. Tvåan ”Hello Heartache” byggs runt ett struttiga rock'n'roll riff och trean ”Get Back To Arkansas” är en skönt avskalad ballad värd namnet.

Sen rullar det på med dubbelmonstren ”Tear It Down” och ”Go West Young Man”, ”White Lines, Blue Skies, Black Top”, ”Every Word True”, ”In The Middle Of November” och helheten lyfter.

”That Love Thang”, två år senare, var en klart värdig uppföljare. Fråga mig inte varför det sen dröjde hela 19 år innan det tredje självbetitlade albumet slog ner som en klart älskvärd bomb utan att så många fler än vi som redan visste gick ner i spagat.

Men det är ju aldrig försent. Därför erbjuder jag den kompletta E.I.E.I.O. katalogen så att du kan avgöra själv E.I.E.I.O. "Land Of Opportunity", E.I.E.I.O. "That Love Thang", E.I.E.I.O. "E.I.E.I.O. "

/Björn


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0