Aussieskolan, del 15

Tveklöst ett av det största, mest dynamiska mest långlivade banden i aussievågen. Och det till en övervägande stor del tack vare sångaren, låtskrivaren och gitarristen Chris Bailey som fortfarande driver bandet med stil.

Senaste albumet ”Imperious Delirium” som kom 2006 visar att lågan fortfarande brinner klart hos Bailey.

Den i dag 51-årige aussielegenden bildade The Saints 1974 i Brisbane tillsammans med skolkompisarna Ed Kuepper, gitarr och Ivor Hay, trummor. Basisten Kym Bradshaw kompleterade bandet och i september 1976 spelade de in ”(I'm) Stranded” (tidernas första punksingel) på ett independent bolag i Australien. Engelska Sounds Magazine utnämnde den till ”veckans och alla andra veckors singel” och plötsligt så hade The Saints ett skivkontrakt med stora EMI på fickan.

Albumdebuten fick samma namn som singeln och släpptes i februari 1977. ”Eternally Yours” (1978), ”Prehistoric Sounds” samma år, ”The Monkey Puzzle” (1981) och ”Out In The Jungle” (1982) följde i samma energiska punk och rootsrockiga hjulspår.

Men ”A Little Madness To Be Free” (1984) innebar en kursändring i soundet med ett tydligare fokus på ett mognare och bredare rock, pop, blues och folk sound.

Men det är absolut inga problem att gilla båda sidorna av gruppen, för egentligen så är skillnaden bara marginell.

Esset ”All Fools Day” (1987) är ett strålande bevis på att Bailey lyckades behålla energin från ”unga” The Sainst och mala ner den på ett utsökt sätt i sina glimrande melodier.

Bailey har även en fin solokarriär i ryggen som startade med ”Casablanca” 1983. Under ett antal år bodde han i Sverige och spelade också in några av albumen här.

Han har även lirat live i Östersund med The Saints, på Furuparken någon gång i slutet av 80-talet. Jag och för övrigt alldeles för få människor var där.

Det finns en hel del ingångar till The Saints låtskatt. Men det känns helt rätt att plocka en platta från var sida av Saintssoundet, och då är följande både album, The Saints "Know Your Product/The Best Of Saints" och The Saints "All Fools Day" klockrena för er som ännu inte har upptäckt Baileys stora livsgärning.

/Björn


Kommentarer
Postat av: Hans Schönning

Kommer ihåg en spelning, kanske samma turné, med gruppen i Rottneros Folkets hus inför alltför få människor. Jag var så nära scenen att jag lätt kunde ha smuttat på Chris rödvin (om jag hade vågat).

2010-11-15 @ 14:35:06
Postat av: Hans Schönning

Bailey's red wine.

F'låt!

2010-11-15 @ 17:58:44
Postat av: Anonym

Kult. Det är så nära som det blir bäst, Hans.

2010-11-15 @ 20:36:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0