Vinylkällaren 9


Roger C. Reale & Rue Morgue

”Radioactive” (London) (1978)

En strålande rockpunkig powerpopsak från en amerikansk doldis som man numera med lite flax kan hitta på siter typ eBay. En klart eftertraktad vinylbit där Reale lirar bas och står för läckert påflugen sång. Kompbandet Rue Morgue bestod endast av gitarristen G.E. Smith och trummisen Hilly Michaels och soundet är bedårande brötigt.

Originalet släpptes 1978 på Big Sound i USA. Jag har UK-utgåvan från samma år som förutom att den har ett klart tuffare omslag också bjussar på två extra spår och totalt innehåller 12 låtar. Nio egna Reale-rykare och explosiva covers på Chuck Berrys ”Dear Dad”, Reg Presleys (The Troggs) ”I Can't Control Myself” och Miner/Smiths soulstänkare ”Rescue Me”. På ”Close Inspection” spelade Jimmy McAllister gitarr istället för Smith utan att det på något sätt påverkade frenesin som är ledtråden genom dussinet som i sju fall klockar in under 2.15. Det går snabbt på alla sätt och vis på ”Radioactive”.

Producerat av Bob Ludwig så blev det här den enda plattan från Reale och Rue Morgue. G.E. Smith lämnade gruppen efter releasen och började turnera med den betydlig mer välfriserade Dan Hartman. Earle och Michaels återvände till Trod Nossel-studion tillsammans med McAllister och legenden Mick Ronson och spelade in ett antal låtar som tyvärr aldrig färdigställdes och därför inte såg någon release.

”Radioactive” är sorgligt saknad på Spotify och därför kan jag inte låta er ta del av hela albumet. YouTube blir räddaren i nöden när ”Dear Dad” och ”Kill Me” ploppar upp när man söker på Reale. Inget liveställ, men istället kan ni själva avgöra vilket omslag som är snyggast.

/Björn

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0