Musik för en klassisk jul - den 6 december

Innan den monumentala succén med ”The Waltz” hade The Band att fullfölja sitt kontrakt med Capitol Records som innefattade tio album. När ”Islands” släpptes som den sista plattan i kontraktet i mars 1977 hade gruppen slutat att turnera sedan ett år tillbaka. Kommersiellt blev det gruppens största setback som bestod av låtmaterial som blivit över under åren och albumet klättrade inte högre än till plats 64 på Billboards albumlista.
Men det finns ett spår på ”Islands” som knockade mig totalt när jag hörde det första gången. Robbie Robertsons vansinnigt vackra och sköra ”Christmas must be tonight” har genom åren blivit en låt som alltid poppar upp i sinnet då det närmar sig advent. Låten framkallar samma varma känsla som Neil Youngs ”Pocahontas”, som också är ett med julen, kanske främst för de inledande orden ”Aurora Borealis, the icy sky at night”.
Kylan där utanför, värmen i lyrik och musik härinne där man sitter uppkurad i soffan med en kopp rykande lapsang eller ett glas rött. Precis samma feeling som i den här sagolika milstolpen.

/B-O

Kommentarer
Postat av: cbj

Ja, kanadensare kan det där med jul och vinter de också...,

2010-12-06 @ 21:32:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0