Jul med Popgeni: Paul McCartney - Wonderful ChristmastimeThe Party´s on
The feeling´s here
That only comes
This time of year

Redan på 60-talet började Beatles att experimentera med den första generationen av syntar. Det kanske är att skruva till det för mycket att säga utan Abbey Road, inget Depeche Mode men den surrande Moog-slingan på Here Comes the Sun får nog i något avseende anses som insprirerande och banbrytande - och ansvarig - för de senare tidernas bruk - och missbruk - av världens mest kända syntetiska instrument.

Under 70-talet ägnade sig Beatlarna bl a åt jullåtar. Den kanske mest kända är kanske John Lennon´s Happy Xmas (War is Over) men vi får inte glömma George Harrison´s Ding Dong Ding Dong eller för en delen Ringo Starr´s julskiva I wanna be Santa Claus, som i o f s släpptes först 1999.

Sir Paul´s bidrag till julåtarna, Wonderful Christmas Time från 1979, spelas inte på en Moog utan på den tidens syntklassisker, en Prophet 5, och man kan nästan se honom vända och vrida både på reglage och julschabloner - barnkör, bjällror, etc. Vi är dock tillräckligt många lättlurade popgenier som faller pladask för hans syntkompott och nynnar glatt med i refrängen hela vägen från Kalle Anka till kvällsgröten.

tp


Kommentarer
Postat av: Stefan

Eftersom videon inte fungerade (borttagen från youtube) gick jag in och tryckte in en annan video av samma låt. Hoppas det är ok ändå.

2010-12-04 @ 12:56:06
URL: http://popgeni.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0