Jul med Popgeni: Mud - Lonely this ChristmasMerry christmas, darling - wherever you are

Som jag nämnde tidigare är julen kanske den helg som främst representerar oförställd gemenskap och närhet. Kanske  är det därför inte så konstigt att pophistorien producerat så många jullåtar på temat "ensam i jul" att  detta numera får anses ha tvättats på all sin ursprungliga kulör. Jag vet i och för sig inte om temat nånsin betydde nånting - det gjorde det väl? - men att det inte gör det längre, lär väl ingen bestrida.

En av de som dragit detta mytiska tema längst i blötsnön och sålunda starkt bidragit i denna utveckling, är engelska Mud, vars julsingel Lonely This Christmas får betraktas som en av de främsta julkalkonerna i musikhistorien. Jag blev emellertid glatt förvånad över denna tidstypiska film från 1974, som är en god ambassadör för tanken att allt inte var bättre förr.

Mud, som sedermera hamnade i Chinn-Champmans popklor, på Mickey Most´s RAK Records, bildades faktiskt redan 1966. Efter en räcka finfina popsinglar en bit in i 70-talet, vilka alla  står sig rätt bra idag (Tiger Feet, Dynamite och kanske  framför allt The Cat Crept In), kom detta vidunderliga magplask till julsingel - men det kan man kanske ta om man under sitt mest framgångsrika år hade sammanlagt sju singlar på den engelska topplistan!

Med undantag av denna erbarmerliga julsingel och den helplatta covern av Buddy Holly´s Oh Boy, tyckter jag att Mud är ett riktigt bra poprockband, trots de breda kavajslagen...

En kuriositet, bandets gitarrist Rob Davis skrev - många, många år senare - den alldeles utmärkta dansrökaren  Can´t get you out of my head åt la Kylie.

Hur som helst, bättring bland julmusiken utlovas.

tp


Kommentarer
Postat av: cbj

Ja, det är inte vackert. Men trivsamt ändå på något sätt. Mud var lite underskattade i Sverige, de låg helt klart i bakvattnet på Sweet och Rubettes.

Men Mud på Popgeni är vackert. När kommer Showaddywaddy?

2010-12-03 @ 08:31:23
Postat av: Stefan

Showaddywaddy? Häda inte Miljöåklagare Jarlås!

2010-12-03 @ 17:18:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0