Musik för en klassisk jul - 11 december
The cold wind is blowin' and the streets are getting dark
I'm writing you a letter and I don't know where to start
The bells will be ringing Saint John the Divine
I get a little lonely every year around this time


En av mina absolut favoriter när det gäller klassiska jullåtar är Christmas (Baby please come home). Den har redan blivit representerat här av U2. Tyvärr tillhör den inte de två låtar som U2 har gjort som är bra. Nog för att ljudbilden är hård och kall, något som kan vara verklighetstroget, men orginalet är bättre.
Den klassiska jullåten med Darlene Love och Phil Spector bakom spakarna. Det är en rysare på temat ensamhet under julhelgen.
Men ett par år senare, ganska många år, så replikerade Steve Van Zandt på Phil Spectors mästerliga jullåt.
Grejen var att det skulle göras en uppföljare till biosuccén Ensam Hemma. Och för att vara på den säkra sidan så försökte producenterna för filmen att säkra kvaliten på alla punkter. Det misslyckades kapitalt. Förutom i valet av titelspåret till filmen. Darlene Love ställdes framför mickrofonen och Little Stevens låt fick en Spectorsk klang av polarna i E-Street Band. Och faktiskt, det är riktigt bra låt.
Den plockar upp tråden från Spectors julhit. Inte bara textens budskap utan även musiken. Vilket hörs lång väg.
Texten är härligt befriad från allt glatt jultrams och handlar om det vi kanske är mest rädda för under hela året. Att vara ensam under julen, när alla andra umgås i kärlekens tecken.
Det som gör just den här låten till mitt val i dag, är att texten är aktuell än i dag. Då gällde det New York. I dag gäller det Sverige. Att vara arbetslös eller sjuk i dag kan leda till hemlöshet.
Today's celebration is bittersweet
There's mothers and children in the street

Innan refrängen bryter ut som förklarar att ingen borde vara ensam under julen.
Därför får det här bli mitt julkort till de personer som styr landet i dag.
Och ett bittert konstaterande att får vi nog vänja oss vid fler hemlösa ute på gatorna och allt fler som blir ensamma under julen.
/Stefan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0