Tisdagssången - Om ishockeyns Willie Nelson...

Just tisdagar finns det hur många bra låtar som helst om. Stones, Metallica, David Bowie, Moody Blues och flera till samt svenska utmanare som Stonecake och Jennifer Brown.
Men är man uppvuxen i en svensk bruksort där hockeyn betyder mer än livet så är man. Bo "Kulon" Lennartsson var vaktmästare på min skola, i klassen över gick Bengt-Åke Gustafsson och Dan "Daja" Hermansson och på isen var "Lillen" Gustavsson och Thommie Bergman kungar och Jan-Carlo Bodini snurrade upp allt och alla och vi hatade när Färjestad med Uffe Sterner kom på besök.Jag växte upp i Karlskoga och Bofors IK var mitt lag.
På årets Yra var "Songs From The Swedish Badlands" på besök och Lennart Jähkel och Kristina Lugn tillsammans med Weeping Willows-Niko och Fatboy-Hannu var så bra.
Men här möter vi Lennart Jähkel som Hank Lennart & The Sentimental Cowboys. Sången "Timrå, Tisdag" handlar om svensk hockey långt innan någon tjänat miljoner i NHL, där en vattnig korv i bröd betydde allt och ingen hade kommit på att lyxloger och ölservering kunde förekomma vid en rink. Nej, viktigast av allt var hockeyn och att spöa ärkerivalen. Och Timrå hade den störste av dem alla. Lennart "Lill-Strimma" Svedberg fick aldrig komma till NHL, men Sovjetunionens tränare sa att det var honom de helst haft i sitt lag, laget som ändå vann allt.
"Timrå, tisdag" är hela bruksorten, allt med hockeyns tjusning och så den störste av dem alla "Lill-Strimma" därtill. Den som inte förstår varför det här är min tisdagslåt - ja som Ingemar sa: "Dä ä ingen idé å förklar för dem som int´begrip´"/cbj.
P.S. När "Lill-Strimma" 28 år gammal avled i en bilolycka studerade han vid Socialhögskolan i Östersund. Han fick träna med både CSKA Moskva och med Detroit Red Wings. Han blev utsedd till världens bäste back vid VM både 1969 och 1970.Han avböjde faktiskt ett erbjudande från Detroit. I dag hänger hans tröja i taket till EON Arena där dagens Timrå IK spelar...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0