Dagens Fråga 22

Efter Stefans fina söndagsmorgon nedan kan man ju inte tvinga någon att tänka på morgondagens Manic Monday. Nej, coolare än så här blir det inte i dag. Tänk att det är 35 år sedan Bob Marley & The Wailers Live at The Lyceum släpptes och satte fart på reggaeintresset även i Sverige.
Bob Marley tillbringade för övrigt många månader i Sverige våren och sommaren 1971 när han gjorde musik till en svensk film med Johnny Nash och Christina Schollin som jag tror hette "Vill så gärna tro". Den blev en enorm flopp på bio trots att svenska studioeliten, i vart fall Janne Schaffer, fick lära sig spela reggae av Bob....På Marley-boxen "Songs of Freedom" finns en låt inspelad i Bob Marleys sovrum i Alvik 1971.
Nå, över till Dagens Fråga:
Ett brittiskt skivbolag gjorde mer än alla andra för att etablera Bob Marley och reggae även bland vita lyssnare i Europa. Vad hette det klassiska bolaget ? Bolaget som är mycket aktivt än och faktiskt gav ut Erik Hassles senaste .Bolaget grundades av Chris Blackwell 1959 och fyllde alltså 50 år förra året.(Svar som vanligt bland länkar till höger)
Njut av en av världens skönaste låtar som var med på "Live!" från 1975 men den här extra coola söndagsversionen är inspelad 1980.

Kommentarer
Postat av: Jah Hollis

Vi var nog en och annan även här i gamla Svedala som lyssnade på reggae innan Bob Marley & The Wailers Live kom ut.

När han var i Sverige för att göra filmmusik var det i en villa i Nockeby han bodde. Den borde kulturminnesmärkas.

http://www.fjelkners.se/hem-till-salu?id=OBJ18499_1008295668&hemnet=1Island Records, som frågan handlar om, gav för övrigt ut ett mycket brett spektrum av bra musik ur många genrer:

http://www.youtube.com/watch?v=idcaRTg4-fM

2010-08-22 @ 16:49:58
URL: http://jahhollis.blogspot.com/
Postat av: cbj

Jo, och Johnny Nash hade ju faktiskt en tio-i-topp-hit med en Marley-låt, "Stir it up", redan 1972. Men det kändes som reggae blev reggae på allvar med Live. För övrigt borde vi popgenimärka mer än Marley-villan. Fotbollsplatsen i Sandviken där Hendrix spelade, polisstationen där Paul & Linda fick böta för knarket, gatuköket i Strömsund där The Who ska ha käkat, villan i Kristinehamn där Club Zebra låg där jag såg Pistols, Stora hotellet i Örebro där jag och Thåström såg Clash, Cheiron-studion, lägenheten där Stones var på fest i Malmö med mera. Det skulle kunna bli en länk i sig.

2010-08-22 @ 22:47:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0