Aussieskolan, del 5

 

Paul Kelly är en australiensisk låtskrivare och textförfattare som på samma sätt som exempelvis Ray Davies eller Bruce Springsteen målat exakta bilder av sitt hemland i sina texter.

Exemplen är många, och ”Adelaide”,”From St. Kilda to King's Cross” och ”From Little Things Big Things Grow”, den senare en låt som handlar aboriginernas utsatta situation i hemlandet, är bara tre av många pärlor.

Han föddes i Adelaide 1955 och efter ett par år i pubrockbandet The High Rise Bombers i mitten av 70-talet så startade han Paul Kelly & The Dots.

Gruppens två första album ”Talk” (1981) och ”Manilla” (1982) var Kelly själv aldrig riktigt nöjd med.

Men det skulle bli betydligt högre klass på fortsättningen. Soloutgåvan ”Post” (1985) var en finlemmad och melodiös förvarning om vad som väntade med kompbanden The Coloured Girls (som var en referens till Lou Reeds ”Walk On The Wild Side”) och The Messengers.

Dubbelvinylen ”Gossip” (1987) är en veritabel uppvisning i ett perfekt rock och pophantverk. Albumet sålde guld i hemlandet och innehöll hitsinglar som ”Darling It Hurts” och ”Before Too Long”, samt tre nyinspelade låtar från ”Post”.

En lustig parentes i sammanhanget är när man skulle lansera dubbeln i USA. För att inte det skulle uppstå ”missförstånd” over there så bestämde man sig för att ändra namnet på kompbandet till The Messengers.

Så ”Gossip” gavs ut med två olika bandnamn (jag har båda!).

Kelly följde upp ”Gossip” med fullängdsess som ”Under The Sun (1988), ”So Much Water, So Close To Home” (1989), ”Comedy” (1992), ”Wanted Man” (1994), ”Deeper Water” (1995), ”Words & Music” (1998) och ”Nothing But A Dream” (2001).

Tillsammans utgör de ett bedårande dokument över en stor artist som allt för få har upptäckt.

Kelly är fortsatt aktiv och släppte för tre år sedan ”Stolen Apples” som visar att magin är intakt.

/Björn


Kommentarer
Postat av: cbj

Det är obegripligt att han inte är större här än vad han är.

2010-08-21 @ 19:12:56
Postat av: Torkel

Om David McComb inte hade dött ifrån oss kanske han hade kunnat konkurrera, men som det blev så är ju Paul Kelly - okej, möjligen vid sidan av Grant McLennan och Robert Forster - outstanding från Australien.

Och boken/cd-boxen How to make gravy visar ju att han håller än. Mer än väl.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0