Dagens Fråga 1/11 - Dags för Novemberregn

Japp, svinnovember är här. For på svartisiga vägar i går, sandbilarna rullar runt, hunden blir skitigare än skitigast, det är mörkt och tiden har ställts om. "November Rain" är en vansinnigt vacker sång om något av det jävligaste som finns.
Dagens Fråga; Gruppnamnet Guns N´ Roses var en sammanslagning av två olika gruppers namn. Vilka grupper då?( Se svaren via länkarna under denna klassiska novemberlåt)


Här är grupp 1


Här är grupp 2

Otroligt smart och cool

Åt helv... för lite av Göteborgaren och rockpoeten TheGunnarDanielsson på bloggen hitills.
Det åtgärdar jag omedelbart med två högklassiga, helcoola och stilbildande videos från fjolårets album "Kung På Landet", kioskvältaren "Otroligt Blåst Och Dum" från 1983 och en Spotifylista på hela albumet Gunnar Danielsson "Kung På Landet".
Efter att ha varit medlem i svenska kultband som Risken Finns, Ensamma Hjärtan och Danielsson & Pekkanini så har han kört solo sedan 1985.
Det är det alldeles för få som känner till eller bryr sig om.
Det är hög tid för en saftig Gunnar Danielsson-revival.
/Björn

Kasey förtrollar igen

Förtrollande australiensiskan Kasey Chambers är aktuell med sitt femte soloalbum "Little Bird".
Den 34-åriga singer/songwritern är med sin utsökta crossover av americana, country och pop lite av en kvinnlig motsvarigheten till Paul Kelly, även om hon inte på långa vägar har samma diskografi att luta sig mot.
Med "Little Bird" visar Kasey på nytt att hon är ett underbart sparkapital för framtiden.
En recension av albumet dyker upp på bloggen under veckan.
Tills dess kan ni njuta av videon på titelspåret hos oss.
/Björn

Dagens Fråga 31/10 - Nico leder oss in i vintertiden

Jag hörde en gång Nico på Rackis i Uppsala. Någon minimal orgel, små indiska bälginstrument och mycket mystisk musik. Hela bandet satt ner på scengolvet om jag inte minns helt galet. Hon avled några år senare 1988 efter en cykelolycka på Ibiza. Det var året hon skulle ha fyllt 50.
Nico är en kulthjältinna på många sätt. Och när det nu råder vintertid i landet så får Nico bjuda på en "Winter Song" från sin klassiska LP "Chelsea Girl" från 1968.
Dagens Fråga: Nico blev känd för sina insatser med ett klassiskt 60-talsband. Vad hette de?(Svar via länken under videon till denna stund av vintermagi)


Här kan du höra svaret
/cbj

Vinylkällaren 1

Ny kategori där jag med jämna mellanrum kommer att botanisera i min vinylsamling och plocka fram album som har betytt mycket, fortfarande berör eller är värt att upptäcka på nytt.
Inte i recensionsform direkt, utan mer som en hyllning, kärleksförklaring och ren varudeklaration.
Jag hoppas naturligtvis att alla andra popgenier hjälper till att bidra med sina darlings i PVC-form.
Först ut från min källare är ett rockband från Skåne.
Dolkows
"Levitation" (Amigo) 1989
Ett rock'n' roll band från Malmö som bildades 1986 och bestod av Lillis Rosander, sång, gitarr, Ulf Bragsjö, gitarr, sång, Peter Andersson, bas, sång, och bandets namngivare Peter Dolkow på trummor. Med sina två fullängdare, en mini-LP och en handfull singlar var gruppen en urläcker svensk länk till band som Hoodoo Gurus, Flesh For Lulu, Hüsker Dü, Only Ones och Georgia Satellites.
1988 skrev kvartetten på för den svenska skivbolagsklassikern Amigo och släppte singeln "Pinochet Is Walking On My Street" som gillades skarpt av både kritikerna och skivköparna. 1988 avslutade de på ett snyggt sätt när man utnämndes till "Årets Nykomlingar" av Slitz, som då var en renodlad och bra musiktidning.
Året därpå spelade man in "Levitation" med snillet Michael Ilbert i producentstolen i Music-A-Matic studion. Från öppningen med "Keep Him Dry" till avrundningen med "The Crime" så är det riktiga gitarrer, skitsnygga melodier, oantastligt sound och snygg stämsång.
Kent Norberg (Sator), Pelle Ossler (Wilmer X) och Jörgen Cremonese (Whipped Cream) gästade på "Levitation".
Dolkows gjorde även en livespelning i Östersund på diskoteket Groovin 1989. Behöver jag säga att jag var där?
Man hann med ytterligare ett album, "Hush (1992), i samma fina anda som "Levitation" innan man kastade in handduken.
Ingen idé att leta på Spotify för där är Dolkows tyvärr en sorglig vit fläck.
/Björn

Måndagskramar från förr

Ägnade en liten stund åt att på måfå surfa runt på YT och hittade oväntat en massa inslag från Måndagsbörsen, i salig åminnelse. En imponerande skara gäster, måste man säga!

Jag fastnade dock särskilt för detta inslag, med fabulösa Squeeze, som intervjuas och sjunger den då nya Is That Love från East Side Stories, som producerades fint av Elvis Costello.

Jonas Hallbergs sätt att intervjua har uppenbart upprört en del internationella popälskare (se kommentarerna under filmen) men de har förmodligen inte sett Susanne Olssons chicken-in-the-basket-intervju med Paul Weller och Jam ett år tidigare. Huh....

tp

Hmmm...jag kunde inte hålla mig, Weller-intervjun kommer längst ner, det får bli dagens andra påse lördagsgodis





Dagens Fråga 30/10 - The Tom Jones Syndrome

Såg en härligt gråhårig Tom Jones på Skavlan i fredags kväll. Kom att tänka på en anekdot:

"So I went to the doctor's today

He said I had Tom Jones Syndrome

I asked if it was common

He said, "It's not unusual."

Dagens Fråga: Tom Jones spelade för elva år sedan in en gammal Talking Heads-låt med en svensk sångerska. Vad hette låten och vilket band sjöng hon i ?( Svar via länk under denna passande video)


Här hittar du en video med svaret

Girlboy powerpop på knock

Slösurfade på australiensiska The Stems med klen förhoppning att hitta dokumentet som berättade att de hade bestämt sig för att starta om igen.
Ramlade istället över "2 girls 2 boys bandet" The Sugar Stems från Milwaukee och gick i golvet direkt av deras bländande powerpopvinkel som mixar The Go Go's och en handfull nävar av några av 60-talets mest glimrande poplåtar.
Men fråga mig inte vilka. Njut istället i fulla drag av Betsy Borst and Drew Fredrichsen "girl-boy vocals" och ett band som glänser hela vägen hem på ämnet.
Kolla in videon till "If You Want Me To" (ovan) och lyssna in debutalbumet "Sweet Sounds Of" som släpptes i augusti och byggs av 14, (ostraffbart i sammanhanget), popsmockor som gör mig så barnsligt lycklig som bara bra popmusik kan göra.
Given på Tullis klinik.
/Björn

På spåret - igen




Bland oss popgenier återfinns flera som tillsammans med andra utgör det Jämtländska cykelundret, ni vet den mer eller mindre långa svans cyklister som numera fyller länets alla landsvägar.

För att skapa en sådan folkrörelse, krävs både hårt arbete och tydliga och engagerande visionärer och fråga är om det finns några som gjort med för att sätta cyklingen på popkartan som Kraftwerk.

Bandets tour de force, Tour de France, kom redan 1983 men har därefter arbetats om i olika skeden, bl a inför det stora franska cykelloppets 100-årsjubileum, vilket sammanföll med gruppens 33:e. Den bygger, som så många andra Kraftwerk-låtar, på en idé hur ljud kan illustrera ett visst förhållande ellerskeende.

En av bandets grundare, Ralf Hutter, beskrev härom året bakgrunden till låten för engelska BBC:

"When cycling is at it's best, when it's really going, it's silent...and when your bike functions best, you don't hear it - it's silent, there's no crackling, it's just shhhh - you're gliding. It's the same when you're in good shape and you're in form and you're riding your bike, you hear nothing - maybe just a little bit of breath.

Sålunda, från Düsseldorfs och Conny Planks Kling Klang studios via denna Minimum Maximum-upptagning från Paris till de jämtländska landsvägarna - Tour de France.

tp


Raka spåret från dåtiden

För några år sedan fick vi popgenier nominera våra favoritlåtar för att slutligen sammanställa en slutgiltig lista. Jag tror inte att vi hann riktigt i mål, dels p g a upprymdhet efter Stures frivola Max Romeo-nominering och Eriks blixtinpass med Manic Street Preachers, som på många sätt tog anda och udd av oss. Eller så minns jag fel.

Jag minns i alla fall att She Loves You kom längst upp på den lista vi ändå hann sammanställa samt att jag  själv nominerade nedanstående klassiker, som tillsammans med så mycket annat i Kraftwerks rika kanon förändrat den moderna popmusiken på det sätt som Miles, Parker och Coltrane förändrade jazzen något årtionde innan.

Det finns många guldkorn att plocka fram men denna är en av mina absoluta favoriter - rakt in i framtiden med Trans Europe Express eller Trans Europa Express som den hette i original!

tp


Fredag igen!

Soundtracket till helgens alla eftertankar tillägnas självfallet The Byrds och Björns Spotify-lista.

Emellertid, innan dess skall dock en lättjefull fredag, för min del i gräsänklingens tecken, avklaras och då erfordras betydligt starkare och högljudda varor. Vad sägs om allas våra Sex Pistols och Anarchy in the UK, här i en engelsk TV-upptagning med Glen Matlock på bas i stället för rikstönten Sid Vicious.

Jag måste säga att det är förvånansvärt att de fyra Pistolerna på 70-talet klankades för bristande musikalitet när de så på pricken på scen lyckas fånga ljud och känsla från studioversionen av Anarchy. Även om Pistols då inte var särskilt drabbade av rykten och påståenden om att som gamla hippies s m s haka på den nya punktrenden, (fast Rotten var ju egentligen bara en gammal hippie!)  så måste deras fläskiga musikalitet uppmärksammas!

När det gäller sådana rykten som jag nämner ovan var det nog betydligt värre för Jet Black och Dave Greenfield, Stranglers´ trummis och organist som nästan var pensionsfärdiga redan 77. Därtill bildades Stranglers redan 1974 och lät som Doors! Ettt annat band som gärna framställde sig som simplare än de egentligen var är Vibrators, detta band med en egendomlig länk till Pistols, och vars gitarrist senare ingick i Peter Gabriels band. Police, med en gammal jazz-basist och en åldrig gitarrist som tidigare spelade i Curved Air, är väl kanske det bästa exemplet på sena 70-talets medlöpare - eller medsurfare, på den nya vågen!

Länken då? Jo, Vibrators kompade ju å ena sidan Chris Spedding under 1976 (och faktiskt också Ian Hunter året därpå) medan Spedding å andra sidan hjälpte Pistolerna med produktionen av sin första studiodemo då Problems, No Feelings och Pretty Vacant spelades in - eftersom Pistols-inspelningarna lät så bra ryktades det länge att det i själva verket var Spedding som spelade gitarrer - men vi vet förstås bättre!

Skål!

tp

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/0TZ_9-rbslo?fs=1&amp;hl=sv_SE"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/0TZ_9-rbslo?fs=1&amp;hl=sv_SE" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

The Byrds and the bees

20 år sedan amerikanska The Byrds valdes in i Rock & Roll Hall Of Fame.
Botanisera i den här 44 starka och två timmar långa dubbel-CD'n och ni förstår snart varför
The Byrds "The Essential".
/Björn

Dagens Fråga 29/10- Clap your hands...

En stor fördel med Popgeni är att man kan frossa i sina gamla ungdomsförälskelser utan att göra någon ledsen. Ja, ja, hmm, men vad ska jag säga om Bonnie St. Claire och hennes band Unit Gloria. Jag hade en mycket snygg bild på Bonnie på mitt rum, en bild där hon satt på en motorcykel.
Men det var musiken jag gillade. 1972 var det inte många andra som gjorde lika bra tuggummipop som Bonnie St. Claire & Unit Gloria. Låten "Clap Your Hands and Stamp Your Feet" var genombrottet och den blev etta på Tio i topp. Deras näst största hit hette för övrigt "Waikiki Man" som enbart nådde andraplatsen . Jag gillade även den tredje singeln "Voulez Vous(Yes I Do, I Love You)". Unit Gloria bestod förresten av herrarna Mouse, Hoss och Meep.
Men nu till Dagens fråga. Från vilket land kommer den fagra Bonnie St. Claire ? (Svar via länken under videon där hon presenteras på modersmålet och får sjunga låten utomhus i stället)


Här är svaret

Här en svensk Wikipedia-sida om Bonnie

/cbj

De 400 inläggen - Vi firar med Ramones...

Fest och jubel på Popgeni-kontoret hela natten lång. I dag var det ännu en tårtfest. Vi håller Ramones-tempo på inläggen och detta är inlägg nr 401 - efter bara tre månader i bloggosfären.
Vi följer traditionen. Och i dag jublar vi åt Ramones från SVT 1981. Inget annat än äkta popgenier.
Här är "The KKK Took My Baby Away". Grattis alla popgenivänner, ni blir bara fler och fler...

Wynn bjussar på ett nytt rockmirakel

Steve Wynn & The Miracle 3

”Northern Agression” (Blue Rose/Border)

PPPP

Band som Steve Wynn & The Miracle 3 växer sannerligen inte på träd längre. Det här är för det mesta en elektrisk storm som på patenterat Wynn-vis skrubbar bort alla lager av onödigt poserande och repar den löjligt glatta Idolytan med en frenesi så att det känns på riktigt. På spår som ”Cloud Splitter”, ”Resolution”, ”We Don't Talk About It”, ”No One Ever Drowns” och ”On The Mend” har han med sig arvet från The Dream Syndicate på 80-talet, Gutterball tio år senare och en lång och skitsnygg solokarriär. ”N.A” genomsyras av Wynns kvalitetsstämpel där han aldrig gjort avkall på sin profil för att om möjligt nå framgång på försäljningslistorna.

”St. Millwood”, ”The Death Of Donny D” och ”Consider The Source” är exempel på den lite fridsammare och coolt tillbakalutade Wynn så som han ibland var tillsammans med Dan Stuart (ex. Green On Red) i Danny & Dusty.

”N.A.” är fjärde svängen med The Miracle 3 sedan 2001. Linda Pitmon, trummor, Jason Victor, gitarr, Dave Decastro, bas, är den trogna trion som tar rygg på Wynn.

Och precis som på de tre föregångarna, ”Here Come The Miracles” (2001), ”Static Transmission” (2003) och ”...tick ...tick ...tick” (2005) och så är det här ”psychedelic, greasy, sneaky, manic, wise, seasoned, nervous and ragged in all the right places”, för att nu använda Wynns egna pricksäkra varudeklaration.

Liknande artister: Gutterball, Green On Red, Chuck Prophet, Chris Cacavas, The Silos.

Björn Bostrand


Är van att se blod...?

Allt medan mörkret håller i sig, snart så väl dag som natt, kan jag inte låta bli att förlora mig en smula i popgruppen Kents spellistor. Jag vet ärligt talat inte om något band som på samma sätt förmedlar ångest på ett så bitterljuvt sätt via text, musik och bilder. Men när Kent finns behöver man inget annat.
Så en tidig nattsvart torsdagsmorgon, strax innan staden har vaknat, så finns det ett sätt att förlänga den smått ljuva melankolin som infinner sig. Just med Kent.
Men man kan ju inte låta bli att se det lite humoristiskt också.
Låten FF må vara en av mina absoluta favoriter, all time. Men den nervigt basdunkande, strålande vacker vers och med en stark sing-a-long refräng.
Men eftersom Jocke Berg gärna vill snurra till det lite, så har han låtit refrängsångerskan sjunga en fransk mening.
Tellement loin de ce monde. Så långt ifrån den här världen, betyder det.
Men det har också gett upphov till en hel rad felhörningar.
Kan inte låta bli att visa ett klipp med udda felhörningar. Det är i och för sig ganska gammal, men det finns säkert någon av er som inte sett det.
/Stefan

Dagens Fråga 28/10 - Alfta i våra hjärtan

Japp, har varit några nätter i Hälsingland igen. Lämnade Hudik precis innan en utsåld föreställning skulle äga rum, en föreställning som var i Östersund i söndags och lika utsålt där precis som runt om i hela mellersta Norrland.
Nedan ett skönt gammalt klipp på Perssons Pack med en av sina charmigaste låtar. Per Perssons är iförd Alfta Hockeys tjusiga tröja. Men i dag 2010 är det inte Per Persson som får tusentals svenskar varje dag att tänka på Alfta. De må lyssna på radio, de må titta på dvd, datorn eller till och med live. 100 000 svenskar eller ännu fler, där majoriteten bor i samma landsända som popgeni, älskar det här gänget från Alfta.
Dagens Fråga? Vad kallar sig det fenomen från Alfta, Hälsingland, som just nu säljer ut allt vad de kan av dvd och norrländska lokaler med scen ? (Svar via länken under denna fantastiska video med en annan av Alftas stora söner. Svaret visar trailern till Alfta-gängets tredje DVD som i februari i år hade galapremiär på Tuppens danskrog i Bollnäs)


Här kan du uppleva svaret


Här är gängets egen hemsida
/cbj

Top of the Pops - mer än bara en tv-show!

BBCs legendariska TV-program Top of the Pops gick i graven härom åren och sörjs, måhända, på annan plats. Det finns säkerligen många historier därifrån men de får tills vidare vänta på rätt tillfälle.

Det lilla engelska skivbolaget Pickwick Records kom på den konstnärligt tveksamma affärsidén - för detta får nog sägas vara kommersialism i dess gräsligaste form - att släppa album med näst intill identiska cover-versioner av de vid varje tidpunkt aktuella listlåtarna. Dessa album skulle släppas regelbundet med intervall om 6-8 veckaor på bolagets Hallmark-label och tanken var att skivornas omslag skulle ha samma färgglada formprofil, vara billigare än vanliga skivor och att inga artister eller medverkande skulle omnämnas på omslaget. Man kan säga att detta är den samma tanke som Absolute Hits m fl byggt sitt existens på.



Hela projektet kom att produceras och spelas in av den musikaliske motorn Tony Rivers, jämte producenten Bruce Baxter och serien kunde slutligen ges namnet Top of the Pops eftersom BBC inte namnskyddat sitt populära TV-program. En sådan marknadsrättsligt tveksam rip-off hade nog ingen vågat sig på idag, även om Robinson-chipsen när nästan lika långt fram. Den första skivan kom i mitten av 1968 och innehöll bl a Gary Pucket & the Union Gap´s Young Girl och Hollies´ Jennifer Eccles. Innan året var slut kom den andra utgåvan och sen var det full fart.

Utöver de löpande utgåvorna släpptes en särskild skiva med årets bästa låtar. Därutöver skruvades kommersen åt ytterligare genom bl a Top of the Tots, med låtar för små barn, och samlingar med vissa större artisters låtar, t ex Top of the Poppers Sing & Play Gilbert O´Sullivans' Golden Hits.



A propos Tony Rivers kan berättas att han hann med mer än att medverka på TOTP-skivorna. Efter en egen karriär "i de lägre divisionerna" kom han att jobba som studiosångara åt bl a Steve Harley & Cockney Rebel, The Who, Soft Machine, Pink Floyd (på The Final Cut), och Cliff Richard, med vilken har arbetade under större delen av 70-talet. Han sjöng också, tillsammans med sin son, på Saint Etiennes utmräkta album Tales from Turnpike House från 2005, vilket måhända får uppfattas som en liten hommage till hans arbete under tidigare decennierna (jag har en absolut känsla av att Saint Etienne inte gör något utan avsikt!). 

En av de många som arbetade i Pickwick-fabriken var Elton John, som medverkade i många olika skepnader, härmande andra kändisar från listorna, innan hans egen karriär tog fart - sannolikt betalades hyran härigenom under några månader. En annnan känd artist som arbetat i denna saltgruva ärdiscodrottningen Tina Charles.

I slutet av 80-talet dalade serien och både Rivers och Baxter lämnande projektet. Den sista ordinarie volymen kom 1982, - nummer 91 i räkningen! Ett försök att skaka liv i serien gjordes senare under 80-talet men den absolut sista utgåvan kom 1992. Vid den tidpunkten hade under flera år budgetprisade samlingsskivor med originalartister givits ut, bl a av bolaget K-Tel.

Litet mer om TOTP-skivorna kommer att gå att läsa i Tim Josephs bok When Cover Girls Rules The Charts, som beräknas komma ut i början av 2011.

Den krassa kommersialismen åsido, skivserien löpte visserligen under en ganska kort tidsepok i pophistorien men kan nog betecknas som en av de mest färgglada. En musikalisk motsvarighet till de utåtriktade damerna är Faye Fife och hennes kollegor i Edinburghs finaste, The Rezillos, som avslutningsvis bjuder oss på litet - Top of the Pops.

tp



Tobbes tips #13: Buva - She makes me fall down




Buva är ett soloprojekt av Tom Wolfe, ursprungligen från Pasadena men numera verkande i Los Angeles. Bandet/projektet har släppt en EP och två fullängdare, 2004 års Daydream och All this Humming från 2005, och i dagarna kommer den tredje fullängdaren, Not Scary! Friendly, som mötts av stora jubelrop i popsajter här och där. Jag har inte hunnit med att lyssna in mig på den än men jag lär återkomma till den senare.

Wolfe har nämnt Brian Wilson, Revolver-era Beatles och Gram Parsons som sina förbilder och det är väl där man själv landar, när man lyssnat litet på hans låtar - stora, ganska ödsliga ljudlandskap, med en luftig, närmast cinematisk ljudbild.

Buva medverkade f ö med två låtar i Ben Stillers remake-film The Heartbreak Kid, ni vet den med Malin Åkerman - She makes me fall down och Cat Stevens´ bitterljuva First cut is the deepest.

Här kommer ett smakprova av Buva med just - She makes me fall down / tp


When The Saints go marching in

En klassiker från down under och tillika öppningsspåret på The Saints "All Fools Day" från 1987.
Med sångare, låtskrivaren och den odiskutable bandledaren Chris Bailey i högform.
Det fanns ett annat ansikte av gruppen och till det ska jag återkomma inom en snar framtid i Aussieskolan.
Njut av den här tills dess, och lyssna på de övriga elva spåren genom att klicka här The Saints "All Fools Day".
/Björn

Inget vanligt skräp

Botaniserade lite retronyfiket på A i CD-samlingen och stoppade vid skottarna Angefish självbetitlade och enda album från 1993. En grupp som bildades av medlemmar från ett annat fint skotskt musikkapell, nämligen Goodbye Mr. Mackenzie.

En gemensam nämnare mellan de båda banden var att det hade en bedårande sångerska i form av Shirley Manson som frontfigur.

Men Angelfish blev som sagt inte långvariga. Efter att Butch Vig, Duke Erikson och Steve Marker sett Angelfish video till ”Suffocate Me” på ”MTV 120 Minutes” så visste det exakt vem som skulle stå för det vokala inslaget i Garbage.

Resten är lite modern rockhistoria över fyra Garbage-album mellan 1995-2005.

/Björn


Dagens Fråga 27/10 - Jesus Christ, det var faktiskt hela 40 år sedan i dag....

Ja, det var för 40 år sedan i dag som herrarna Andrew Lloyd Webber och Tim Rice i en kyrka i New York för första gången presenterade skivan med deras nya musikal "Jesus Christ Superstar". Visst hade det funnits rockmusikaler tidigare. Men inte om Jesus. Och på många sätt startade den moderna musikalen därför för exakt 40 år sedan denna dag.
Det ska vi fira. Och vi gör det med den mest speciella Maria Magdalena världen har skådat. När musikalen skulle sättas upp i Sverige hade man många förslag på vem som skulle få göra rollen. Men från rättighetshavarna ville man ha sista ordet. Och när man hade hört Agnetha Fältskogs audition fanns det ingen tvekan hos dem.
Premiär i Göteborg i februari 1972. Det blev tolv föreställningar i Skandinavium. Men när turnén skulle börja hade Agnetha andra engagemang. Titti Sjöblom tog över rollen. I Björn Ulvaeus produktion spelade Agnetha in två av låtarna som singel och i mars 1972 nådde singeln andraplatsen på den svenska listan. Sedan kom också ett dubbelalbum med den svenska musikalen och där sjunger Agnetha också.
Dagens Fråga. Här sjunger Agnetha Fältskog en av de mest kända sångerna från musikalen. Frågan är tudelad. Vad heter låten i original och vem sjöng den på den första skivan med musikalen som gavs ut för exakt 40 år sedan?(Hör svaret i länken under denna underbara hyllning till Agnetha).

Här kan man höra svaret
Här kan man se ett kort reportage om Agnetha och rollen

Och här ett kort klipp från föreställningen med Agnethas sång
/cbj

Tobbes tips #12: The Summer Set - Chelsea



The Summer Set är ett ungt pop-punkigt band från Arizona. Deras första fullängdare, Love Like Potatoes, kom 2009 och föregicks av några singlar. En kul detalj är att bandet re-releasade den skivan 2010 under namnet Love Like Swift, då med fem Taylor Swift-covers!

Chelsea är hur som helst en catchy popsång, som passar på vilken förfest-spellista som helst - om jag blundar hör jag inte så litet Fountains of Wayne, även om jag medger att videon nog är litet mer pubertal än jag. / tp


Rofyllt och vänligt


Nervous Nellie

”Why Dawn Is Called Mourning” (Hazelwood/Border)

PPP

Tredje album från det svenska brödrabandet, som ligger på ett tyskt skivbolag och mestadels spelar live ute i Europa, är full av rofylld, vänlig och vacker indiepop med smaker av både 70-talspop och dagens elektriska folkrock.

Andreas (trummor) och Sebastian Johansson (bas) och Henrik Jonzon (sång, gitarr) och Magnus Johnson (gitarr, sång & keyboard) har sagt att George Harrison var en slags mentor när man spelade in albumet, men att man inte tror att någon ska höra det.

Och det har de nog helt rätt i. Ska vara den krispiga hanteringen av gitarrerna då, men annars låter Nervous Nellie som ett band som hittat ett ganska personligt uttryck.

Och det är styrkan med ”Why Dawn Is Called Mourning”.

Soundet av sommar är ofrånkomligt och spår som öppningsfemman ”Final Day”, ”Ol' Seminole”, ”Long As Can Be”, ”Bee Hive” och ”Some Time” hakar snabbt på och har en inbyggd förmåga som gör att de växer sig starkare för varje upprepning. Nu håller den fina öppningen inte riktigt samma känsla genom albumets alla elva spår.

Men halvvägs breder ”Why Dawn Is Called Mourning” ut sina vingar elegant och melankoliskt och vinner på sitt detaljerade sound och bröderna Henrik och Magnus hudnära sång.

Björn Bostrand


Dagens Fråga 26/10 - Dags för ett privat Beach Party

Jo, jag är fortfarande tagen efter meddelandet om Gregory Isaacs bortgång. I många stunder av sorg och glädje har hans röst varit den bästa vän man kan ha.
Så förlåt, men här kommer en underbar låt till. Nu tar vi fram ännu en klassiker "Private Beach Party" från 1985. En låt som så här 25 år senare fortfarande sprider värme och kärlek som få andra.
Dagens Fråga då; ja, här kommer den. Inget är så viktigt i reggae som bas och trummor. Vilka spelar de instrumenten på just den här inspelningen?(Svar under denna vackra video till denna vackra låt)


Här kan uppleva svaret

Lennarts Galleri 12 - Ingen sjunger blues som Sweet Louise


Popgenifotograf: Lennart Jonasson

Louise Hoffsten är en så fantastisk artist att om hon inte fanns så borde någon uppfinna henne.
Hon sjunger blues och spelar munspel som nästan inga andra.
Det är många år sedan nu som hon kom fram som sångerska med Sky High. Men tjejen från Linköping stannade inte där. Och ett tag höll hon på att bli världsstjärna. Men eländig sjukdom och annat kom i vägen. I stället valde hon att återvända med mer lågmäld musik på svenska och senast med mycket personliga texter.
Hon är en makalös artist och sångerska. Just den här veckan är den traditionella bluesfestivalveckan i Östersund. Den festivalen har Louise besök både på egen hand med akustik gitarrist och som gäst till Ronander Blues. Hon har alltid varit bäst. Mest magisk var hon på ett eftermiddagsjam på Källarn där hon gjorde en underbar duett med Pontus Snibb.
Att hon dessutom är snyggare än de flesta fotomodeller ser man här på Lennart Jonassons nära porträtt av en av landets absolut största artister.
/cbj

There is a patient by the name of Gregory, RIP Cool Ruler !

"Världens bäste sångare", sa Joe Strummer många gånger om Gregory Isaacs. Och i min värld har han en av samtidens allra vackraste röster. De senaste åren jobbade han hårt på att förstöra sin magiska röst. Och i dag tog cancern hans liv.

Gregory Anthony Isaacs föddes i Kingston på Jamaica 1951 och blev snabbt en del av den lokala scenen. Skivdebuten "Another Heartache" gjorde han 1968 med Winston Sinclair men gjorde ingen större succé. Först med "My Only Lover" från 1973 slog han igenom och i slutet av 1970-talet var han en av reggaens ledande artister. Hans absolut bästa skivor är också från den tiden i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Jag håller "Cool Ruler" och "The Lonely Lover" tillsammans med "Soon Forward och "More Gregory" som hans bästa skivor.

Drogproblem och vapeninnehav skickade Gregory Isaacs i fängelse men därifrån återkom han med en tät svärm skivinspelningar. Under sitt liv medverkade han på runt 500(!) skivor. Men tänk på att de flesta reggaeplattor släpps i många varianter. Det sista albumet, ”Brand New Me” kom 2008 och var ett steg i rätt riktning igen. Han besökte Sverige ett antal gånger. Ibland i bra skick och ibland inte.

Gregory Isaacs dog av lungcancer i dag den 25 oktober 2010 på sjukhus i London. Han har varit sjuk i ett år och vistades på sjukhus den senaste tiden.
Alldeles för sent skickar vi ut den "Night Nurse" som räddat honom så många gånger tidigare. Men i dag hjälpte inte ens hennes omsorger.

Mina damer och herrar. Här är han "The Cool Ruler" live från Brixton 1984. RIP Gregory och må din röst frälsa dem där uppe som den gjort med oss här nere!
/cbj

Från Wagner till...?

Dagens ungdom, beroende förstås på ålder, tänker kanske först och främst på Rammstein eller Kraftwerk eller möjligen Nena när de tänker på tysk musik. Det fanns emellertid en annan tid och en annan värld, fylld till bredden av kärleksfulla förhoppningar, och inga formulerade detta bättre än de två tyska giganterna Hans ”James” Last och Klaus Wunderlich och deras engelska kollega Les Humphries, som också verkade i Tyskland.

De verkade alla i en värld där ingenting kunde gå fel och den enda vägen bar mot framgång. Last och Wunderlicht har en helt hysterisk produktion, Last bl a med sina NonStop Party och Wunderlich med sina Wunderlich Pops, som kom regelbundet. För några år sedan berättade Nicklas Frisk att han försökte få sitt band Atomic Swing att svänga som Les Humphries singers.

Litet poptrivia, förresten - Herbert Bornholdt och Peter Hesslein som utgjorde trum- och rytmsektionen i Lasts orkester, var båda med proggbandet Lucifer´s Friend och ett flertal svenska musiker har från tid till annan spelat med i Lasts orkester.



Litet mer poptrivia – Les Humphries´ sångerska Liz Mitchell blev senare en av damerna i Boney M och sångaren John Lawton, som utöver att sjunga åt Humphries också sjöng i – ja, just det! - proggbandet Lucifer´s Friend och en dag skulle gå vidare och fronta Uriah Heep.



Slutligen, Wunderlicht med sin Hammondorgel, var nog mer soft chillande men arbetade hårt på att soundtracka radiosporten, såsom den var på 70-talet, och en värld med paraplydrinkar i hammocken och lättklädda damer på skivomslagen!



Ahh, those were the days! / tp

Hur tänkte dom då?

Ibland brukar jag fundera över hur bra eller dåliga de låtar man lyssnade på under sina aningslösa och formativa år i början av 70-talet. Ibland får jag för mig att något jag minns från förr säkert fortfarande är bra, bara för att bli ordentligt besviken. Oftare är det dock tvärtom - man blir förvånad över hur bra det egentligen fortfaramde är.

Ett bra exempel på den senare kategorin är studiobandet Pilot, vars låtar Magic och January fortfarande är stortartad pop, trots att man kanske kunde befara det värsta... Ett bra exempel på den förra kategorin är Lynsey De Paul och hennes karaokevänliga Sugar Me. Om jag minns rätt skrev Miss De Paul musik tillsammans med den Ken-liknande figur som på poplistorna kallade sig Barry Blue (vars skivor jag självfallet har där hemma) och gick senare vidare till en scenkarriär på West End-teatrarna i London., där jag tror att hon fortfarande verkar. Egentligen tycker jag att Sugar Me fortfarande är rätt kul men - vad tänkte hon på när hon spelade in denna video???



Den minnesgode noterar att hennes ledsång, som måste ha spelats in samtidigt som videon, inte stämmer överens med ledsången på originalinspelningen. Detsamma gäller den eldiga Klaus Wunderlicht-orgeln som söker piska upp en infernalisk stämning. Hmm....Hon förtjänat dock ändå ett särskilt omnämnande för sitt modiga adlibbande - sugarrr, sugarrrr...grrrrr.

Jag slänger mer en dos Pilot också, för oss som aldrig kan få nog av smarrig svulstig pop med vassa gitarrer och löjliga texter - och vanvettiga scenkläder! / tp


The Gallaghers

Bara som en påminnelse om hur bra bröderna bredtrut var när de inte slog varandra på käften.
Eller kanske för att de slog varandra, vad vet vi?
16 år har gått sedan "Definitely Maybe" gick på knock och "Live Forever" är spår nummer tre.
Jag gör fortfarande vågen...
/Björn

Överlevaren Carlene

Det är 17 år mellan dessa båda klipp. Men man kan knappt tro att det är samma Carlene Carter, om det inte var för rösten och den rätta känslan för countryns finaste uttryck.

2008 släppte hon ”Stronger”, sitt första album på 13 år efter att under större delen av 90-talet haft förödanden drogproblem.

Läs nedanstående sammanfattning av Carlenes liv från 2009 och upptäck ett livsöde och en stark överlevare.

Kolla också backkatalogen med utsökta album som ”Musical Shapes” (1980), ”Blue Nun” (1981), ”I Fell In Love” (1990) och ”Little Love Letters” (1993).

Jag ha också komponerat ihop en Spotifylista med 21 (ostraffbart) av Carters bästa. Den hade garanterat blivit längre om ”Musical Shapes” och ”Blue Nun” hade funnits i sin helhet på ”spoten”.

Carlene Carter "Some Of The Best"

/Björn

 

Imagine this. Your lover dies. Three months later, you lose your mother. Five months after that, your stepdad passes away.

Then, four scant weeks later, your younger sister dies in a freak accident.
Her Dad, Country Singer Carl Smith, died on January, 16th 2010. 

Oh, and more: You've been struggling to get your own life together for years, having endured a long history of drug and alcohol abuse.

Such was life for singer-songwriter Carlene Carter only a few years ago.

– I was completely overwhelmed, I went off the deep end, and ran around like a chicken with my head cut off and got into more trouble, the singer says.

Meaning, she started drinking again. So it's no small measure of her courage and artistry that less than four years after experiencing a level of tragedy that can only be described as Greek, Carter now finds herself sober, in the best relationship of her life, and talking about her first album in over a decade.

"Stronger"  has the kick and luster of Carter's best songs from the '80s and '90s. It's an ironically joyous, even witty CD, filled with the kind of rollicking roots rock that extends the great American legacy that lives in Carter's genes. 

As the daughter of June Carter (and stepdaughter of Johhny Cash) and the granddaughter of Mother Maybelle Carter, Carlene has country history in her very corpuscles.

While she began recording her own high-spirited albums at the end of the '70s, she became just as well known for her hard-partying ways.

– That was my lifestyle. I had a blast, she says. 
Amid the blur, she ran through three quickie marriages, the first at age 16.

– The only reason you get married that young is if you're dumb or pregnant. I was both, she says.

Essentially, Carter married the first three men she went out with, including, in 1979, British legend Nick Lowe. Her most recent lover - prior to her new marriage - was Tom Petty's famously drug-hampered bassist Howie Epstein.

His death in February 2003 set off Carter's string of tragedies, followed by the losses of June Carter, Johnny Cash, and finally Carlene's younger sister Rosey, who died of accidental carbon monoxide poisoning. 

That last one hit the hardest.

– There's something unnatural about losing a sibling when they're young, Carter says. 

But the trauma also started the singer on the road to recovery.

– I tried to drown my sorrows, but no amount would fix it, she says. 

So, eventually, she stopped altogether. Then she began to think about music again.

In 2005, she met actor Joseph Breen, and married him the next year. He encouraged her to write new songs, and to finally record again. The results on "Stronger" find Carter sounding wholly renewed. She has written some of the catchiest country-rock songs out now. And she hopes to soon take them on the road for her first full tour since 1990. No wonder Carter is in such a thankful mood.

– It's a miracle I'm alive. I don't know how I got out of some of the scrapes I was in, she says.

– But I know that there's some sort of plan. I still cry a lot. But I have my sweetheart now and I got a lot of music to make. I've gotta catch back up.


En ensam surfare




When I look at a list of all the things I've done, it really does blow my mind. I really did a lot of stuff and nobody knows it


- Jack Nitzsche

Ibland är det fantastiskt att på måfå surfa runt på nätet. I samband med att jag letade information om nåt helt annat fastnade mina ögon på ett bekant namn - och vips hade jag tagit stickspåret till något helt annat.

Det var namnet Jack Nitzsche som mina ögon fastnade på. Legandar, javisst, men ibland blir t o m ett popgeni mållöst. Stickspåret to mig hit:

Jack föddes 1937 i mellanvästern, där han också växte upp. Han flyttade dock redan som 18-åring till Los Angeles med ambitionen att bli en framgångsrik jazzsaxonfonist. Likt många andra wannabes gick det trögt till en början; hans första sysslor blev att kopera notblad, vilket får betecknas som föa glamoröst.

Efter en tid träffade han den unge Sonny Bono, och tillsammans skrev de klassikern Needles and Pins, som blev en dundersuccé för Jackie DeShannon. Därefter behövde Jack aldrig se sig om igen.

Han fick själv en mindre hit med surflåten The Lonely Surfer och måhända var det orkesteringen av Link Wray´s The Rumble som fick Phil Spector att kasta sina ögon på honom; Bono ingick förresten också i den krets av kreativa musiker och kompositörer som arbetade i Spector´s popfabrik, i vilken krets Jack snart skulle bli en integrerad och betydelsefull del. Han skrev både rrangemang åt  Spector och dirigerade vilket m h t Spectors svulstiga produktioner höll honom sysselsatt. Han kom förstås att arbeta mycket tillsammans med sessionmusikerna Wrecking Crew, även om han inte medverkar, såvitt jag kan erinra mig, på Brian Wilsons inspelningar av Pet Sounds eller Smile.

Redan 1964 mötte han Rolling Stones och kom att medverka som pianist  på bandets album The Rolling Stones, Now!, Out of Our Heads, Aftermath och Between the Buttons. Det är också hans pianoklinkande som hörs  på singlarna Paint It Black och Let's Spend the Night Together liksom körarrangemanget på You Can't Always Get What You Want. Han ersattes bl a av Nicky Hopkins som pianist i Stones.

I  samband med att Brian Jones lämnande Stones och fråga om ersättare för honom uppkom, introducerade han  1968 Ry Cooder för bandet och de kan höras jammande tillsammans på skivan Jamming with Edward. Cooders särpräglade slide-spelande och öppna gitarrstämningar, t ex på Honky Tonk Women, kom därefter att influera bandet under flera år.

Ett annat av hans mer långvariga samarbeten var det med Neil Young. Det började med att han producerade och arrangerade Buffalo Springfields skiva Expecting To Fly och Neil Youngs självbetitlade debutalbum 1968. Han medverkar också på flera skivor runt och omkring Harvest.

Under 70-talet drabbades han av depressioner, som han efter kända förebilder sökte bota med diverse substanser. Han kom på kant med Young och avbröt också sitt långvariga  samarbete med Reprise records. Denna negativa spiral kulminerade med att han arresterades 1979 efter misshandel av sin flickvän.

Under 70-talet arbetade han aktivt med filmmusik och rönte framgånar med soundtracken till Mick Jaggers Performance, Exorcisten och Gökboet. Denna karriär kröntes möjligen 1982 med en Oscar för Up Where We Belong från den tårdrypande En officer och gentleman, bl a i konkurrens med Eye of the Tiger. Oscarslåten skrev han bl a tillsammans med Buffy Saint-Marie, känd bl a från Soldier Blue, med vilken han samarbetat  sedan början av årtiondet. De gifte sig förresten två år efter Oscarssuccén!

I slutet av 70-talet fann han en ny publik hos den unga arga nya vågen. Han både producerade Graham Parker & Rumour´s tredje skiva, 1979 års Squeezing Out Sparks, och ersatte även Bob Andrews som pianist i Parkers band. En underbar liten slump såg honom ersättes av Nicky Hopkins som pianist i Parkers band på den efterföljande skivan, The Up Escalator. I slutet av 70-talet producerade han även tre klasiska skivor med Mink DeVille, där hans erfarenhet från arbete med Spector är uppenbart. 

Vad sägs som denna litet förkortade CV, där jag uteslutit det arbete som jag berättat om ovan:

Arrangör på Crystals låtar He's A Rebel, He's Sure The Boy I Love, Da Doo Ron Ron och Then He Kissed Me, vilket arr Brian Wilson och Beach Boys knyckte rakt av vid sin inspelning av The She Kissed Me. Han arrangerade också Ronettes´ Be My Baby, Baby, I Love You, (The Best Part Of) Breakin' Up, Walking In The Rain och Is This What I Get For Loving You? liksom Darlene Love´s ljuva Christmas (Baby Please Come Home), långt senare lysande inspelad av U2, och övriga låtar på Spector´s klassiska julskiva. Det är  också han som ansvarade för arrangemanget på Spector-fabrikens underbara svanesång, River Deep Mountain High med Ike & Tina Turner (eller rättare sagt Tina Turner och diverse arbetare i Spectors saltgruva).

Han medverkade också som arrangör på Flamin Groovies album Supersnazz, Tubes kitchtiga Don´t touch me there, Ringo Starr´s lysande singel Photograph och Monkees´ Porpoise Song från filmen Head. Han producerade Dwight Twilley´s album Somebody To Love och Buffy Saint-Marie´s Soldier Blue och återfinns som medverkande, i en eller annan egenskap, på skivor av Bobby Darin, Randy Newman, Them, Stevie Wonder, O´Jays, och Tom Petty. Pust...

Efter en tids sjukdom och ett liv med stora kroppsliga påfrestningar, avled han 2000. Samma vecka som han avled skrev REM´s Peter Buck låten 2JN som en hyllning till en av popmusikens stora män.

Själv får han sista ordet, med sin egen hit från början av 60-talet, The Lonely Surfer. / tp


Dagens Fråga 25/10 - Pay Day!

Den här veckan brukar det vara bluesfestival i Östersund. Det har det varit i tio år. Men förra året gick så dåligt så i år blir det inget. Men nästa år ska det bli igen. Vi får väl se.
Mississippi John Hurt vet i alla fall vad allt handlar om. Blues handlar inte om festivaler, öldrickande och Folkets hus. Blues handlar om att överleva och inget annat.
John Hurt gjorde ett antal skivor i slutet av 1920-talet som inte gick särskilt bra. Sedan återupptäcktes han på 1960-talet. Fick göra omfattande turnéer och hann med en hel del innan han avled efter en hjärtattack 1966, 72 eller 73 år gammal.
Nu till Dagens Fråga. En av alla tiders största folksångare skrev och spelade in hyllningssången "Did You Hear John Hurt?" Vem var han?( Ni kan höra svaret från 1960-talet via länken under låten. Tyvärr finns ingen video med originalversionen. Men för att ni ska få höra den fina låten lägger vi ut en länk med den också i en annan version)

.
 
Här kan ni höra svaret
Här kan ni höra sången om John Hurt

/cbj

Be active


28 Mitch Easter ess under täckmanteln Let's Active.
Lika bra popmusik finns men bättre blir det sällan Let's Active "Best Of"
/Björn

Dagens Fråga 24/10 - Simply The Best - Barnjournalen 1972

I dag fyller Wayne Rooney 25 år. Hans klumpiga försök att få upp lönen lyckades och han är kvar i Manchester United. Men han har förlorat all sin heder. Ja, den han inte förlorade första gången han blev avslöjad på bordell med någon tant för speciella önskemål och senast med den lyxprostituerade förstås. Jag vill inte ens säga grattis till Wayne..
En spelare som gjorde allt för Manchester United och som samtidigt misskötte hela sitt övriga liv och till slut även fotbollen känns bättre att hylla i dag. Vi talar givetvis om George Best. Mannen, myten och världens bäste fotbollsspelare. 
George Best avled 59 år gammal 2005. 22 år gammal blev han utsedd till Europas bäste fotbollsspelare 1968 och samma år vann United Europacupen. 1965 och 1967 vann han och United engelska ligan. Men redan som 27-åring 1974 fick George sparken från Manchester United för att han inte kom till träningarna. Sedan gick det mest utför. 
Till och med Pelé har sagt att George Best var världens bäste fotbollsspelare. Sedan 2006 heter flygplatsen i George Bests födelsestad Belfast "George Best Belfast City Airport"
Nedan George Best och Bengt Fahlström från klassiska Barnjournalen 1972. Ja, och så Dagens Fråga. Don Fardon gjorde en underbar hyllningslåt till George Best för en BBC-dokumentär 1971. Singeln släpptes i Sverige av bolaget MNW. Vad heter låten om George Best som förde in gamle Sorrows-sångaren på brittiska hitlistan, låten som sedan återutgavs 2006 i nyinspelning?(Ni kan höra låten via länken under videon)

Här kan vi höra Don Fardon med bilder på George
Här är en annan hyllningslåt med fina fotbollsklipp

Och här en mycket vacker hyllningsvideo med bra musik från Italien
/cbj

Dwight fyller 54

 
En av mina största countryhjältar firar 54 år idag.
Musikaliskt har Dwight Yoakam alltid funnits i nutid samtidigt som han ömt har vårdat arvet.
Och precis som sina förebilder Buck Owens, Merle Haggard och Hank Williams har han vägrat att rätta in sig i Nashville-ledet.
Helt enkelt en av de stora inom outlaw countryn.
/Björn 
 

Kultiga kanadensare i skymundan

De har hållit på i 26 år nu. Kanadensiska Tragically Hip som bildades 1983 i Kingston, Ontario och numera är smått kultförklarade i hemlandet.

Men på våra breddgrader är de förmodligen fortfarande ett tämligen oskrivet blad.

12 studioalbum har det blivit från debuten 1989 fram till ”We Are The Same” som kom ifjol.

Och även om man med den titeln menar att bandmedlemmarna är de samma nu som då så har gruppens sound förändrats en del på de senare plattorna.

Man har putsat på det ursprungliga råa rootsiga soundet, kanske i jakten på en större publik efter ett kvarts sekel lite i skymundan.

Men sångaren Gordon Downie är fortfarande en klart passionerad och originell sångare och hans fyra bandmates vet hur man klöser och smeker, fast på ett lite mer sofistikerat sätt, om uttrycket tillåtes.

Själv föll jag som en fura när jag 1989 snubblade över ”Up To Here”, deras andra och i mitt tycke juvelen i Tragically Hip-kronan.

Men det finns så mycket mer att snöa in på i deras låtkatalog. Uppföljarna till ”Up To Here”, ”Road Apples” (1991) och ”Fully Completely” (1993), skuggar när det gäller kvalitén.

Och gillar du attityden och soundet i klippen ”New Orleans Is Sinking” från ”Up To Here” (naturligtvis skriven långt före Katrina katastrofen) och ”Little Bones” från ”Road Apples” så är du bara att gratulera.

För det är alltid lika upplyftande att göra oväntade musikaliska upptäckter.

/Björn


Dagens Fråga 23/10 - När kommer solen...

Hörde Magnus Ugglas underbart roliga radioprogram på P 4 i går. Och min trevligaste intervju med Uggla var inför besöket på turnén när han reste med The Ark och Håkan Hellström. Då pratade vi Cockney Rebel tills någon ansvarig gick in och avbröt. Ja, och så var det Beatles-tema på Idol i går. Hemst på vissa håll, läs Geir och Linda, och betydligt bättre på andra håll, läs Olle, Jay, Linnea och Minnah. Ja, och så åkte min gode vän Kostas, Athenas skicklige kock, till Grekland i dag för att hälsa på föräldrarna.
Så Dagens fråga och dagens låt blev på något sätt alldeles självklara. Här får ni se en lite spexig  variant från 1976 när Cockney Rebel gör sin sköna version av "Here Comes The Sun", en låt från 1969. Dagens Fråga är helt enkelt - Vem har skrivit låten "Here Comes The Sun"? Allt ni läst ovan, nästan, är ledtrådar. (Hör svaret själv spela låten i en soloversion via svarslänken under videon)


Här kan ni höra svaret
/cbj

Grått är inte bara grått



I mitt tidigare inlägg om Livet efter Jellyfish nämnde jag att Jason Falkner, som medverkade vid inspelningen av Bellybutton och turnérade den skivan, och Jon Brion, som var inhyrd musiker vid inspelningen av Spilt Milk, sammanstrålade för att slicka de sår som Roger Manning och Andy Sturmer saltat rikligt.

När Falkner lämnade Jellyfish svor han att aldrig mer ingå i ett band, ett löfte han snart skulle få äta upp. I sitt arbete som studiomusiker träffade han Brion - man kan tänka sig vad de diskuterade! - och tillsammans med Buddy Judge, and trummisen Dan McCarroll, som Brion delade replokal och spelade tillsammans med, bildade de sedermera bandet The Grays.

Med tre multiinstrumentalister och låtskrivare, med delvis olika syn på musik, lyckades de tillsammans skrapa ihop låtar till 1994 års Ro Sham Bo, som idag får betecknas som en klassiker. Skivtiteln syftar f ö på ett av de många engelska namn på spelet Sten, sax och påse (Rock, Paper & Scissors). Falkners pappa, Avery, gjorde alla illustrationer och tog alla foton för skivomslaget och innerpåsen. Under tiden i Jellyfish namndroppade Falkner ofta engelska band som bl a XTC och Be Bop Deluxe och det är inte svårt att inse att hans syn på popmusik är avsevärt mer äventyrlig och spretig än Mannings och Sturmers mer traditionellt melodiska.

Skivan spelades in och producerades av en ung Jack Joseph Puig, som också medverkade vid båda Jellyfish- skivor och snart skulle bli en flitigt anlitad trollkarl i studion, med arbete åt U2, Eric Clapton och Rolling Stones på CVn. Den rymmer ett flertal låtar av både Falkner och Brion, som dittills inte nått särskilt stor framgång. Hans "signatur-stil" är dock omedelbart igenkännbar och återkommer båda på hans skiva Meaningless och de filmsoundtracks som han därefter sysselsatt sig med.

Brion som kom från östkusten och vars bror är dirigent, hade medverkat i kretsarna kring Til Tueday och Aimee Mann och medverkar också på hennes första skivor. Hans bidrag till the Grays enda skiva är kanske de allra främsta på denna och även om han därefter valt en mycket krokig - men intressant - väg har han alltid kännts angelägen och spännande. Varje filmsoundtrack rymmer bland allt blippande ett flertal lysande låtar som de flesta skulle bryta sina armar och ben för att skriva och spela in. Kolla in dem!

Innan jag förvecklar mig för mycket i Brion och hans konstnärsskap, stannar vi här, för några minuter med Brion, Falkner och de andra i en liveupptagning av Brions episka Nothing Between Us från en konsert i Denver.

tp



Aussieskolan, del 13

I grunden en grupp från Nya Zeeland. Men efter att medlemmarna flyttade till Australien och Syndney i mars 1975 så var Split Enz i allra högsta grad delaktiga i pop och rockvågen från down under.

Tim Finn och Philip Judd träffades på universitetet i Auckland 1971 och började omedelbart att skriva massvis med låtar. För att få utlopp för den blommande kreativiteten så bildad man Split Ends 1972.

Från början var man en akustisk combo med Judd, gitarr & sång, Finn, piano & sång, klassiskt skolade violinisten Miles Golding, Mike Howard, flöjt, och Mike Chunn, bas.

Den varierade musikaliska bakgrunden hos medlemmarna gjorde att soundet spretade åt alla möjliga håll. Man väckte också stor uppmärksamhet med sitt teatraliska uppträdande, vilda och fantasifulla frisyrer, clownlooken och färgglada scenkläder.

När Golding lämnade gruppen 1973 så bytte man till ett mer elektriskt sound och plockade in Geoff Chunn, trummor, Wally Wilkinson, gitarr, och tillfällige saxofonisten Rob Gilles.

Judd vägrade i början att turnera med gruppen eftersom han tyckte att deras musik var för komplex för att framföras live. När Eddie Rayner, keyboards, tog klivet in i bandet 1975 så ändrad man namnet till Split Enz.

Efter ytterligare några förändring i sättningen, där bland annat kostym designer Noel Crombie blev fast medlem på percussion, Geoff Chun ersattes av Paul Crowther och Rob Gilles hoppade av så var man redo för Australien.

1975 kom debuten ”Mental Notes” som spelades in på två veckor. Men Finn, Judd och kompani blev inte nöjda med resultatet som man ansåg gav en lite felaktig bild av gruppen. ”Mental Notes” spelades in på nytt i England, med Phil Manzanera , Roxy Music, i producentstolen.

Den friseringen ändrade inte speciellt mycket på bilden av ett totalt okomersiellt band som med sin egocentriska artrock och ambitiösa arrangemang var miltals från allt vad hitlistor hette. Och även idag är det en spännande och småskruvad musikalisk upplevelse att ta sig igenom de tio spåren.

Fina ”Dizrythmia” följde 1977 och man hamnade i vågskvalpet av punken och blev plötsligt iskalla på vissa fronter. Men i Australien sålde albumet guld och singelsläppet ”My Mistake” blev deras första Top 20 hit.

1978 droppades man av Chrysalis Records och hamnade under ett par år ute i den artistiska kylan.

Det skulle dröja till 1980 innan man gjorde en strålande comeback med fullängdaren ”True Colours” och då med Tim Finns yngre bror Neil som sångare och låtskrivare i gruppen. Soundet var annorlunda med rakare pop och rocklinjer, men med en personlighet som gjorde att den kom att betraktas som en av new wave erans höjdpunkter.

Ytterligare tre studioalbum hann man fylla sin diskografi med.

Efter ”See Ya 'Round” (1984), då hade redan Tim Finn lämnat för att satsa på en solokarriär, la man ner rörelsen.

Split Enz betraktas numera som en institution i sitt hemland och har vid några tillfällen återuppstått i orginalsättningen för livekonserter.

Att bröderna Finn vandrade vidare i karriären som Crowded House, The Finn Brothers och på solokvist är till stor glädje för många popgenier.

”My Mistake” (överst) finns på ”Dizrythmia”, ”I Got You” på ”True Colours” och ” Six Months In A Leaky Boat” hittar man på ”Time And Tide” (1982).

/Björn


Det är plötsligt väldigt kallt i Östersund.....


Utanför fönstret är kvicksilvret en bra bit under noll. Runt om i kvarteret byts det här och var om till vinterdäck och då jag alldeles nyss var på väg till tvättstugan mötte jag en granne som tittade upp i den kalla stjärnklara kvällshimlen och muttrade "jaha, men det är i alla fall varmt och gott inomhus".
Tillbaka i lägenheten igen. Via nyheterna får jag veta att i Malmö är det en eller flera galningar som sätter kulor i människor med invandrarbakgrund. Trots värmen i köket fryser jag till och tankarna går till de första av planerade 300 asylsökande som under dagen anlänt till Östersund.
Vad känner de här och nu?
Vilse i ett främmande land, med förhoppningar om ett nytt liv, en nystart utan förföljelser, vapen, hot, svält och förtvivlan. I väntan på ett besked om man får stanna i drömlandet Sverige, nu placerade i ett för tillfället kylslaget Jämtland som uppenbarligen inte riktigt hängt med i vad som händer runt om oss i stora världen.
Om jag har förstått det rätt är flyktingströmmen till Europa ovanligt stor just nu. Oro i Afganistan, Pakistan och Irak har spätts på med Nicolas Sarkozys crazyness mot romerna i Frankrike, som i sig har gett ringar på vattnet till ett nyuppväckt hat mot folkgruppen ifråga runt om i Europa.
Vi som lever i denna underbara stad, med den karga Storsjön och det sagolika fjällmassivet i väster har fått en hink med iskallt vatten över huvudet att vi är ett med en större gemenskap än vad vi någonsin förstått. På andra sidan Frösöbron finns det ett gäng människor som sörjer. Som saknar. Man har sorg över att ha lämnat sin kultur, en trygghet med vänner och bekanta. Här och nu vet man inget om framtiden.
Vem vill ha mig?

"Before we packed our bags
And left all this behind us in the dust,
We had a place that we could call home,
And a life no one could touch."
(Rise Against: Prayer of a refugee)

Det är trasiga människor som nu fått en tillflykt på Frösön att andas ut i. Jag vet inte om de kom med flyg, men om de gjorde det och fick se de vitklädda fjällen, fanns nog en och annan undring om var i helvete de hamnat. Det Swedenmarska annalkande novemberhelvetet är inte precis en sida av Jämtland som vi vill skylta med. Och östersundare och länsbor ger synpunkter om de vilset trötta i kommentarer till vad som skrivs på lokaltidningarnas hemsidor.
Det är inte direkt någon rolig läsning.
Helheten berättar att lilla Jämtland inte är ett strålande undantag från de kalla, känslolösa vindar som sveper runt om oss, och som växer sig allt starkare.
I en livssituation där den som är arbetslös och/eller söker en lägenhet kanske sneglar surt på vad som erbjuds de som kommer hit med en förhoppning om ett nytt liv ställs allt vad heter solidaritet och tolerans på sin spets. I vår hemtama vardag, i ett land där vi lever bättre än många andra – även som arbetslös eller bostadssökande – kan vi inte riktigt ta till oss att det finns medmänniskor som har ett helt annat behov.
Trygghet.
Människor av samma skrot och korn som vi själva, men med en helt annan bakgrund, socialt som kulturellt.
Lilla landet Sverige öppnar famnen.
För de som lever i misär i omvärlden är vi sannolikt fortfarande ett ”Eldorado”, så som vi varit sedan guldåren sedan 60-talet. Landet som ger dig en möjlighet till en nystart. Det lilla landet i norr där toleransen och öppenheten är en självklarhet. Men här och nu 2010 är detta inte längre en realitet.

Första gången då jag själv på allvar konfrontrerades med hur illa ställt det är med solidaritet och tolerans i små mått mätt var när jag sommaren 1985 åkte till det mest förlovade landet av alla - USA. Syftet med resan var mångbottnat – å ena sidan skulle jag hälsa på en kompis i Washington, en annan polare i Los Angeles. Men den stora anledningen till resan var att besöka en av dåtidens svarta fläckar i USA. För att göra en lång historia lite kortare, hade jag lyckats få en inbjudan till Yellow Thunder Camp, en oas mitt i det som i Hollywoods 60-tal hette Vilda Västern. YTC låg i Black Hills, ett bergsmassiv söder om Rapid City i Syd-Dakota. Black Hills, eller Paha Sapa som det heter på siouxernas eget språk, ligger mitt i prärien. Ett ofantligt markområde som för siouxstammen är heligt, men som det vita USA 1868 fann vara för mineralrikt för att släppa ifrån sig.
Pop och rockmässigt sett har t ex Neil Young och Jackson Browne full koll på vad som hände här. Och det var en hel del. Och även Marlon Brando och Kevin "Dansar med vargar" Costner, om vi nu även ska inkludera filmstjärnor, har tagit ställning för den orättvisa som aldrig rättats till.
En avlägsen släkting i Rapid City, som vägrade förstå vad jag pratade om då jag ringde honom och varslade mitt besök med brev och foton från släkten hemma i Svedala, hade som de flesta andra i trakten förträngt vad som hänt.
- There ain´t no indian history here, väste han i telefonen.
Där jag stod med luren i handen visste jag att han där och då befann sig ungefär en mil från ett av de allra mest berömda slagfälten då det vita USA en gång för alla kuvade siouxerna.
Wounded Knee.
Jag lade på och bestämde mig för att skicka de där hälsningarna från släkten med post i stället.

”In the mornin'
on the fields of green
In the homeland
we've never seen.”
(Neil Young: Pocahontas

1982 ockuperade drygt 300 amerikanska indianer detta markområde som döptes till Wakinyan Thi Tiospaye (Yellow Thunder Camp) och proklamerade att campen var ett indianskt kulturellt område där inga vapen eller droger var tillåtna. FBI och lokal polis hade total kontroll på de som vistades i campen. Allt detta visste jag om innan jag lämnade Sverige, men den verklighet som jag kom att möta var en total överraskning som jag för evigt bär med mig.
Det jag fick möta var materialistiskt fattiga människor som bland annat levde på hjälpsändningar från bland annat Östtyskland och Polen.
Tankekullerbyttan var total.
Hjälpsändningar från Östtyskland till…USA?
Jag har än idag ingen aning om hur dessa kartonger lyckades krångla sig genom den amerikanska tullen, men faktum är att jag var med om när det packades upp torrmjölk och usla kopior av Barbiedockor som ungarna hade hjärtligt roligt åt.
Veckorna med siouxer, apacher, navahos och andra goda vänner är upplevelser och erfarenheter som format mig till den jag är här och nu. Precis som alla andra möten. Möten utan rädsla. Nya situationer som mötts med förundran. Vem är du?

"But it's all right, all right, We've lived so well so long
Still, when I think of the road we're traveling on,
I wonder what went wrong, I can't help it
I wonder what went wrong."
(Paul Simon: American Tune)

Från att ha varit ett land där vi som unga nyfiket vidgat vyerna utanför Europa, jobbat som fan och sparat pengar för att göra den där långresan till annan kontinent, kommit hem med nya upplevelser i möten med främmande kulturer, händer det något här och nu som jag inte riktigt kan förstå.
Vi är mycket måna om att ge oss själva rika upplevelser när vi är på bortaplan, men när vi möter samma människor på hemmaplan är saker och ting annorlunda.
En klok tänkare har myntat: “When you find peace within yourself, you become the kind of person who can live at peace with others.”
Kanske är det så krasst.
Kanske är vi i grunden så sårbart nakna som människor att vi inte förstår att se oss i ett större sammanhang, att vi är ett med hela tillvaron och har vår roll för att få saker och ting att samspela.
Personligen lyfter jag på vintermössan till de som fryser där ute på Frösön och säger ett "välkommen hit, kära medmänniskor". Jag säger som Johan Johansson i You Tube-klippet ovan - "Det land vi har är stort nog åt oss alla" (by the way en underbar cover på en gammal Sparks-klassiker).
Och tillvaron är förvisso kall här och nu, men de flesta av oss jämtar har ett varmt hjärta och ett öppet sinne för det nya och främmande.
Ni berikar oss.
Vi ses på stan.
/B-O

Dagens Fråga 22/10 - Vi censurerar aldrig Kleerup

I går skrev kvällstidningarna om en skandal och TV 4 censurerar raskt klippet. Här kan ni bilda er en egen uppfattning om Kleerups medverkan i Nyhetsmorgon i förrgår. Jag tycker ändå att Kleerup säger rätt kloka saker. Och jag vill gärna se "Aniara" på Stadsteatern.
Andreas Kleerup är omdiskuterad. Men Kleerups egen förklaring är sitt usla morgonhumör, droger har han inte hållit på med sedan Grammis-skandalen, säger han.
Kleerup är extremt framgångsrik med ettor på englandslistan och allt. Men innan solokarrären var han trummis, och live ibland även basist och gitarrist med ett svenskt band. Dagens Fråga är: Vilket band spelade Kleerup med innan sitt sologenombrott?( Svar via länken under "Skandal"-videon)



Här kan du se svaret i en video från 2004 - och det ser ut som Kleerup bakom trummorna
/cbj

Älskade skottar

”I Didn´t See It Coming” öppnar och ”I Want The World To Stop” är spår nummer fyra på skottarna Belle & Sebastian nya album ”Write About Love”.
Däremellan och efter så ryms ytterligare nio låtar som seglar på de fluffigaste popmoln man kan tänka sig. Svårt för att inte säga omöjligt att inte falla raklång.

/Björn


Sannsagan Steve

År 2000 bodde han på gatan.
I oktober 2004 gjorde han två oförglömliga gig på Östersund Bluesfestival (Storsjöteatern och Captain Cook).
I januari 2007 slog han musikvärlden med häpnad när han gästade Jools Hollands TV show med sin magiska tresträngade gitarr.
I dag har han så att säga sitt på det torra.
Seasick Steve är sannsagan som egentligen inte borde finnas.
/Björn

Dizzy miss Izzy

Amerikanskan Izzy Cox kallas för The Murder Ballad Queen. Det ganska lätt att förstå när man umgås med hennes båda album ”Love Letters From The Electric Chair” (2007) och färska ”Killing My Mind”.

Likt många andra artister och band på dagens undergroundscenen så har Cox blickat bakåt och låtit sig influeras av gamla legender inom country, blues och rock'n'roll.

Själv kallar hon sitt omtumlande musikaliska hopkok för ”voodoobilly jazz”.

Samtidigt är det svårt att sortera in henne i något speciellt fack och kategorier som ”americana outlaw och ”steam punk” har också droppats när hennes musik ska stämplas.

Rätt ingridienser, men i slutändan är det ändå upp till betraktaren och lyssnaren att avgöra.

Men en sak är dock säker. Hon lämnar ingen oberörd.

/Björn


Dagens Fråga 21/10 - Ett Palmerskt 80-tal...

Satt och åt en riktigt god lammlägg på ett Brasserie i Bryssel häromdagen. De spelade enbart 80-talsmusik i högtalarna, Frida & Phil Collins med flera. Men gladast blev jag åt den här låten.
Robert Palmer avled i hjärtinfarkt 2003, 54 år gammal. "Johnny & Mary" var en världshit 1980. Men han hann med så mycket under sin karriär. Han arbetade både solo och i olika band, sista bandet var väl The Power Station på 1990-talet och han skapade i alla olika tänkbara musikstilar.
Första gångerna jag såg Robert Palmer var på 1970-talet med hans dåvarande band - där Robert sjöng tillsammans med en sångerska som sedan också blev en succé på en egen hand. Ett tag var det som om bandet alltid var i svensk teve. Dagens Fråga: Vad hette bandet som Robert Palmer var med i 1971-73, och som han och den lika kända sångerskan startade?( svar under detta framträdande med "Johnny and Mary" från just året 1980. I svaret får ni se en video från 1972)


Här kan ni höra svaret
/cbj

Speedo och vänner öste hårdast

Okrönta riffkungar som inte finns längre.
Rocket From The The Crypt med sångaren och gitarristen John "Speedo" Reis alltid i frontposition var ett band som aldrig kompromissade när det gällde öset.
Mellan 1992 och 2005 rockade de hårdare än de flesta med sin läckert påflugna punkiga rock'n'roll.
"On A Rope", helt given på vilken rifflista som helst, finns på deras all time high "Scream, Dracula, Scream!" från 1995.
Gullig video förresten. Can you dig it?
/Björn

Hjärtekrossaren fyller 60

Tom Petty fyller 60 bast i dag.
Vi säger naturligtvis stort grattis och hyllar med en dokumentär och intervju över nio minuter samt öppningsspåret "Jefferson Jericho Blues" från senaste albumet "Mojo".
/Björn

Aussieskolan, del 12

Efter det att The Go–Betweens splittrades 1988 så var det solokarriären som gällde för Grant McLennan.

Men innan den tog riktig fart så gjorde Grant en avstickare med Steve Kilbey (The Church) i gruppen Jack Frost. Ett samarbete där de båda fick utlopp för sin kärlek till alternative pop och indie rock med klara stråk av psykedelia. Jack Frosts självbetitlade debut kom 1991, samma år som Lennans solodebut ”Watershed”.

Kilbey och Lennan skulle hinna med ytterligare ett Frost-album ”Snow Job” (1996) som liksom förstlingen fick fina recensioner av förståsigpåarna. Själv rekommenderar jag dem varmt om ni mot förmodan skulle snubbla över dem på någon skivmarknad.

Men för att återgå till Grants solokarriär så var och är bedårande”Watershed” egentligen bara en ursnygg melodiös fortsättning på det han gjorde i The Go-Betweens.

Som singer/songwriter hann han med ytterligare tre fullängdare, ”Fireboy” (1993), ”Horsebreaker Star” (1995) och ”In Your Bright Ray” (1997) innan han 2000 återförenades med Robert Forster och gjorde en omstart på The Go-Betweens.

Fram till Grants död den 6 maj 2006 i sitt hem i Brisbane gjorde duon ytterligare tre album under gruppnamnet. ”The Friends Of Rachel Worth” (2000), ”Bright Yellow Bright Orange” (2003) och ”Oceans Apart” (2005).

Det tre YouTube–klippen, ”Easy Come Easy Go” (ovan), ”Lighting Fires” och ”Thought That I Was Over You” är hämtade från ”Watershed”, ”Fireboy” och Jack Frost förstling.

Kunde heller inte låta bli att plocka ihop en Spotify-lista med 21 av Grant McLennans mest oumbärliga låtar som soloartist. Klicka bara här Grant McLennan "The Very Best Of Grant McLennan"

/Björn


Vem basar över vem?

60-talet exploderade med sina trallvänliga radiolåtar och söta ansikten, Någonstans där bakom återfanns popmusikens egna gruvarbetare, som liksom fick det hela att hända. Inom jazzmusiken hade dessa tidigare så anonyma ansikten klivit fram i rampljuset och det blev ganska uppenbart att de underbara helheter som kunde ses på scen och höras på skiva inte vore någonting utan alla underbara delar - musikanterna. I

nom popmusiken dröjde det längre innan dessa hårdjobbande arbetare lämnade saltgruvans dunkla sken för det mer påträngande rampljuset. Likväl stod det lika snart klart att bakom den ljuva musiken som rikligt flödat från radio och skivspelare, återfanns människor och musikanter med oftast mer intressanta livsöden än deras frontfigurer. Inom den brittiska 60-talsmusiken fanns ett proletariat som senare kunde skörda frukterna av sitt outtröttliga musicerande - såväl Jimmy Page som John Paul Jones var flitigt anlitade studiomusiker, liksom senare Rick Wakeman. Jag läste förresten härom dagen en intervju med legendariska producenten Shel Talmy, som producerade de första singlarna med Who och Kinks, vilken slutligen dementerade ryktet om att det är Jimmy Page som spelar gitarrsolot på Kinks´ You Really Got me - i själva verket spelar han kompgitarr eftersom Ray Davis inte både ville spela och sjunga under inspelningen!


Den gamla LP-skivan erfordrade byte var tjugonnde minut. Med CD-skivans intåg fick vi popgenier gott om tid över för att kontemplera över just sådana saker som vem spelade var, vart spelades den låten in, etc. och gudarna skall veta att vi funderat över detta! Två hårdarbetande profiler från 60-talet som numera begåvats med ansikten är baslegendarerna Carol Kaye och Jamie Jamerson, vilka tillsammas med Stax-stallets Donald "Duck" Dunn i stor del bidragit till att forma det moderna basspelet. De arbetade delvis inom olika format och områden - Dunn med den svettiga soulpop som arbetades fram i Stax-studion på Mclemore Avenue i Memphis, Jamerson i Detroits Hitsville USA-studio, Motowns egen vagga, och Kaye i de större studiokomplex i Los Angeles som frekventerades av bla Phil Spector och Brian Wilson.

 

 

Både Jamerson och Dunn spelade fingerbas medan Kaye använde plektrum. Med en bakgrund som jazzgitarrist, hade hon måhända vant sig vid den lilla plastbiten, som gav ett litet mer knäppande ljud än den rundare och mjukare fingertonen. Man får också, trots hennes bakgrund som jazzmusiker, en känsla att hon är mer analytisk och kalkylerande i sitt precisa spel, där framför allt Jamerson rör sig som ett naturbarn i fritt fall.

 


Det är numera väl bekant att Motown - symbolen för ljudet av det unga, svarta Amerika - etablerade sig på den soliga västkusten och snart transformerades till den litet loja och avslagna musik som livet under solen producerar. Man kan förstås ana att en sådan flytt skapar vissa kommersiella bekymmer - och inte minst trovärdighetsbekymmer - och det är väl ganska klarlagt att Motown inledningsvis gjorde vad gick för att hålla tyst om sin etablering på västkusten. Emellertid har uppkommit en alldeles egen fråga som sysselsatt historieskrivarna.

Först en liten bakgrund: Kaye bytte instrument i början av 60-talet. Hon betecknades som "Fender-basist" och hade en ansats till sitt spel som motsvarade den som återfinns inom s k klassisk musik. Hon blev snart en viktig kugge i Wrecking Crew, lett av trummisen Hal Blaine, som först arbetade med Phil Spector och därefter med Brian Wilson, upp till och med det havererade Smile-projeketet 1966-67. Utan tvivel har hon medverkat på inspelningar av många av de låtar som vi idag anser som klassiska.

 

 

Jamerson var tillsammas med trummisen Benny Benjamin navet i Funk Brothers, som kompade på de klassiska Motowninspelningarna. Eller? Hans flyhänta spel kan kanske jämföras med en fjärils flykt en solig sommardag, oberäknerligt och innovativt, men alltid närvarande. Han dog redan 1983 men invaldes 2000 postumt i Rock and Roll Hall of Fame.

På Kayes hemsida - www.carolkaye.com - står bl a att läsa att hon spelat bas på Beach Boys-klassikerna Good Vibrations, Help Me Rhonda, I Get Around, California Girls samt Pet Sounds-skivan och inspelningarba av Smile. Det står vidare att läsa att hon medverkat som gitarrist på klassiker som Do You Love Me av Isley Brothers, Crystals´ And Then He Kissed Me och Ritchie Valens´ La Bamba. En hyfsad CV, kan man säga!

Emellertid, det står även att läsa att hon spelat bas på Stevie Wonder´s I was made to love her, Four Tops´s klassiska Can't Help Myself och Bernadette (med sitt legendariska basspel!), Get Ready och I Second That Emotion av Temptations samt Supremes´ Stop In The Name Of Love, Back In My Arms Again och You Can't Hurry Love!

Woah - en vit kissekatt bland de svarta hermelinerna, kan det verkligen stämma?

 


Kayes anspråk har upprört världens alla Motown cognoscenti som samlat stöd för påståendet att det är Jamerson som står bakom alls dessa klassiker. Jamerson själv är ju avliden, liksom hans kollega Benny Benjamin, och kan inte gå i svaromål. Man kan undra över varför en person med sådan diger CV som Kaye skulle fara med osanning. Samtidigt synes den samlade musikervärlden vara av uppfattningen att hennes anspråk är oriktiga. Invalet av Jamerson i Rock´n Roll Hall of Fame kan möjligen ses som en liten partsinlaga och ställningstagande. En annan partsilaga kan vara att Matthew Sweet bad Kaye att spela bas på en av hans senare skivor.

Tvisten går vidare.

tp

Ps. En litet tvist av ovannämnda tvist är att Kaye numera också kivas med Hal Blaine om huruvida Wrecking Crew är en korrekt benämning på det musiker-kollektiv som de båda ingick i...


Rörliga bilder på utställning?


"Did you feel low?
"Nah, I fell into the arms of Venus de Milo"

Av någon anledning anses det vara särskilt intressant att veta vad som gjort den eller den särskilt lycklig eller stolt. Denna olat, för det får man väl kalla den, förefaller vara särskilt vanligt förekommande inom idrott, även om varje respektlös skvallerjournalist synes ladda sina revolvrar med frågor på just det temat.

Även om jag själv tycker att det hela är både en och flera smulor löjligt finns det faktiskt en sak utöver de sedvanliga, som jag är litet stolt över, nämligen mitt inköp 1977 av Televisions förstlingsverk Marquee Moon - samma dag som den släpptes! Då visste jag förstås inte att jag kommit över en klassiker, med det bästa gitarrband som världen nånsin skådat. Det följsamma samspelet mellan gitarristerna Richard Lloyd och Tom Verlaine, som hela tiden växlar mellan komp och solo, lever sitt alldeles eget liv i den högre atmosfären och när de dessutom understöds av en otrolig kompsektion, med Billy Ficca på trummor och Fred Smith på bas, kan naturligtvis ingenting gå fel. Inga konstigheter, pang på - och otroligt bra.

Jag återkommer nån annan gång till sången om Televisions lov. Till dess får ni hålla till godo med den bästa låten på Marquee Moon - jag brydde mig f ö inte ens om att köpa uppföljaren, Adventure, eftersom perfektion som bekant inte kan bättras - nämligen den undersköna Venus de Milo, numera inte bara på Louvren

Mais oui!

tp


Dagens Fråga 20/10 - Ett nationalmonument

Kvar i Bryssel. I kväll spelar Arno i stan. Konserten är givetvis utsåld sedan mycket länge. Jämnårig med Lundell och Springsteen är den Oostende-födde sångaren och låtskrivaren i dag ett nationalmonument, en av de få som kan hålla samman detta splittrade land.
I dag ägnar vi därför dagens fråga åt Arno. Alla som läste svenska rockskribenter under första hälften av 1980-talet läste många och långa hyllningar av det band Arno valde att lämna 1986. Ett band det skrevs flitigt om även i Sverige. Vad hette bandet?(Svar under denna lite skönt udda video från Arnos senare år)


Här kan ni höra ett av Belgiens mest klassiska rockband i en låt på franska, engelska och flamländska.
/cbj

Herr Nilsson under Phil Spectors frisyr...

Tänkte bara understryka det Tobbe redan har skrivit när nedanför genom att posta popmagi från 1965. Phil Spector och Harry Nilssons kärleksbarn This Could Be The Night utspelar sig under en varm sommarnatt där huvudpersonen vet att han och tjejen som han är intresserad av kommer att komma till en avgörande punkt. Om det handlar om hångel eller sex spelar ingen roll. Det är upp till lyssnaren att avgöra.
Men musiken är aggressivt romantisk i sin uppbyggnad och versen banar vägen för en ren, nästan desperat, kraftfylld refräng.
Håll till godo.
Tonårsromantik från 60-talet.
/Stefan

Herr Nilsson, mer än bara apa



Minns ni de gamla EMI-singlarna från förra delen av 70-talen, där baksidan på omslaget listade andra EMI-singlar som fanns att köpa? Min omedelbara association till Tony Joe White, Badfinger och Cilla Black är just från sådana skivomslag. Stiff Records tog denna vana ytterligare ett steg när bolaget senare under samma årtionde i en innerpåse till ett album rekommenderade skivor från andra skivbolag, bl a en skiva med ABBA. Hur som helst, för hungrigt framtida popgeni, med någon form av bokstavsdiagnos (är diagnosen måhända POP?), var dessa omslag omistliga och outsinliga källor till nya kunskaper och bekantskaper.

Ett namn som frekvent dök upp på sådana baksidor var Harry Nilsson, eller allas vår Harry som man kanske kan säga - han namndroppas numera någon gång i veckan, senast stod det att läsa om honom i samband med att John Lennons remastrade album släpptes. Själv inskränkte sig mina kunskaper om Nilsson till det allmängods som stått att läsa om honom genom åren, kanske framför allt hans kontakter med Lennon under dennes förlorade helg - eller år - med May Pang i Kalifornien. Särskilt mycket av hans musik hade jag däremot inte hört.

För något år sedan fick jag dock för mig att lyssna genom några gamla skivor, jag tror att min ingång var den kluriga Beatles-covern You can´t do that, i vilken han lyckades smyga in sammanlagt 22 Beatleslåtar! Här har vi honom i ett TV-klipp från 1971.



Nilsson föddes 1941 i Brooklyn. Hans farföräldrar var cirkusartister från Sverige och han tillägnade dem sin skiva Aerial ballet, vilket var just deras specialitet inom cirkusen. I början av 60-talet arbetade han både isom banktjänsteman och som sångare och sångsmed, allt med tilltagande framgång. Hans röstoimfång var extraordinärt och det kan knappast vara en slump att Mariah Carey fastnade för "hans" Without You. Det påstås bl a att Little Richard utbrast "My! You sing good for a white boy!" när han hörde honom sjunga. Under den tiden skrev han också några låtar tillsammans med Phil Spector i dennes egen popfabrik. Han skrev också Monkees´ hit Cuddly Toy, som är lätt igenkännbar som en Nilsson-låt.




Hans första album kom 1967 på RCA, nämligen Pandemonium Shadow Show. En av de som imponerades av skivan var Derek Taylor, Beatles presschef, och denne länkade snart ihop Nilsson med de fyra Beatlarna. Vid den presskonferens där bildandet av skivbolaget Apple kungjordes, tillfrågades John Lennon om sin amerikanska favoritartist och Paul McCartney om sitt amerikanska band - båda svarade Nilsson! Taylor ordnade så att Nilsson kunde komma över till London, med vilka han blev goda vänner. Han passade då också på att medverka vid inspelningen av The White Album, vilket kanske är litet mindre känt.

1968 kom tidigre nämnda albumet Aerial Ballet, med bl a Fred Neil-covern Everybody's Talkin´som blev en jättehit. Den bästa låten är dock One, som blev en hit för Three Dog Knight. Aimee Mann har gjort en habil cover på låten på hyllningsskivan For The Love of Harry: Everybody Sings Nilsson men ingen version slår hans egen.



Mitt under det tumultartade 1973, då John Lennon lämnat Yoko Ono för ett sturm-und-drang- liv på den amerikanska västkusten med bl a Nilsson och Keith Moon, som var kanske hans huvudsakliga krökarbröder, spelade han in albumet Pussy Cats, med Lennon som producent.

Nilssons liv är i mångt och mycket ett liv fyllt av anekdoter. En hel del har bl a berättats om hans 2-rumslägenhet i Mayfair i London, tidigare bl a ägd av Ringo Starr. Vid ett tillfälle under 1974 lånande han ut den till Mama Cass Elliot, som avled i just den lägenheten. Fyra år senare gick krökarbrodern Keith Moon samma öde till mötes - i samma lägenhet, varefter han sålde den till Pete Townshend och flyttade sitt liv till västa USA.

Nilsson, som avled 1994, lämnade ett rikt arv av musik efter sig, både som låtskrivare och artist. En bra introduktion till hans digra produktion är hyllningsskivan For The Love of Harry: Everybody Sings Nilsson från 1995, med musik av bl a Aimee Mann, Jellyfish, Bill Lloyd och Brian Wilson.

tp

Awesome canadians

Kolla in den här underbara paret. Luke Doucet är en kanadensisk singer/songwriter som brukar lira gitarr i Sara McLachlans band.
Men han har definitivt fler strängar på sin lyra. Som här med sitt band The White Falcon och i duoform med ljuvliga singer/songwritern Melissa McClelland, född i Chicago, men numera boende i Toronto.
Awesome, som det brukar heta på ett annat språk.
/Björn

Party för Wallinger

Chuck Berry igår Karl Wallinger idag, Fördelsedagsbarn alltså.

Wallinger som idag fyller 53 år har naturligtvis inte samma rock'n'roll status som ”Chucken”.

Men Walesfödda Wallinger har ändå dragit flera fina strån till pop & rockstacken som medlem i The Waterboys och inte minst i egna gruppen World Party som mellan 1987 och 2000 släppte fem mycket hörvärda album.

Esset i den leken är enligt min, och många andras mening, ”Goodbye Jumbo” där den moderna klassikern ”Put The Message In The Box” fortfarande strålar lika varmt.

I februari 2001 drabbades Wallinger av ett hjärnaneurysm som innebar en fem år lång och smärtsam rehabilitering. Men Wallinger har repat sig till fullo och återupptog turnerandet 2006.

Rolig kuriosa är att Wallinger spelar gitarr upp och nervänt. Han är högerhänt men spelar gitarr vänsterhänt vilket gör att han vänder på strängarna.

Ungefär lika knepigt som Jimi Hendrix som spelade på högerhandsgitarrer omsträngade för vänsterhänta.

/Björn


Dagens Fråga 19/11 - Tisdag, då måste detta vara Bryssel

Jo, jag är i Bryssel efter en märklig resa som i måndags morse började på planet från Östersund till Luleå. Har precis återvänt till hotellet efter en ypperlig middag på Rue de Dominicains. Alla restautanger på turistfällegatorna runt omkring hade tomt. Men tjejen på hotellet envisades med att vi skulle gå till Restaurant Vincent. Och vad rätt hon hade. Alla kypare i vita skjortor och bruna förkläden, på väg in går man genom köket innan man når hovmästaren och fullsatt vid varenda bord. Och ja, godare musslor har jag aldrig ätit.
Ja, jag är i Bryssel och ändå envisas jag med att visa en sång om hamnen i Amsterdam. Visserligen är den bland det bästa David Bowie spelat in någonsin. En anledning så god som någon.
Men Dagens fråga följer veckans tema. Låten i original är inte skriven på engelska även om Mort Shumans text är riktigt bra. Nej,vilken legendarisk belgisk artist, född för 81 år sedan i Bryssel,  och låtskrivare har skrivit och spelat in originalet till "The Port Of Amsterdam"?(Hör det ännu underbarare originalet via länken under videon)



Här kan du höra det makalösa svaret
/cbj

Lennarts Galleri 11 - Vi vill också till Paradise


Popgenifotograf: Lennart Jonasson

Ingen gör det som Håkan. Tio år har gått sedan Sverige förvandlades av "Känn ingen sorg för mig Göteborg" och "Ramlar". Men Håkan står starkare än någonsin.
Håkan Hellström, vilken man, ingen gör det så bra som han. Just nu i varenda tidning eftersom nya skivan givetvis hyllas nästan unisont över hela landet. Han har aldrig varit dålig en enda Storsjöyra och de år han inte kommit har han tillhört de mest önskade. Vi gissar att han dyker upp igen 2011.
Tvåbarnspappan Håkan står fortfarande mellan det unika, speciella och det folkkära. Trots att alla nästan kramar ihjäl honom.
Lennart Jonassons fina porträtt visar en ung man på väg att bli störst. Men också en ung man med stor kärlek till det han håller på med.
/cbj

Grattis Chuck!

Hihihi...
Nu var jag före Björnen.
Men ett stort Grattis till Chuck Berry som i dag fyller 84 år.
Utan Chuck Berry, hade rock ´n roll sett helt annorlunda ut. Kanske hade den inte funnits. Så Chuck Berrys betydelse för musikhistorien är så stor att den nog inte går att beskriva med ord.
Men, för att häda en smula, Chuck Berry tillhör inte alls mina favoriter. Faktum är att andra artister har blåst bättre liv i hans låtar än Berry himself. Så som Beatles här ovan eller Beach Boys.
Faktum är att min fascination för Brian Wilson började med "Surfin USA". Hur fan karln lyckades få ut "Surfin USA" ur "Sweet Little Sixteen" är och förblir en gåta för mig.
Och hans patenterade "Duck walk" gör Angus Young i Ac/Dc mycket bättre.
Men jag underskattar inte alls hans betydelse. Tvärtom.
Det här är i alla fall mina tre Chuck-favoriter.
Övriga popgenier är välkommna med sina topp tre Chuck Berrylåtar, om de har några.
(Keith Richards version av "Run Rudolph Run" spar jag till julsamlingen)
Grattis Chuck. Det är du väl värd.
/Stefan

Ginger on the rocks

Engelska The Wildhearts var knappast några svärmorsdrömmar.
Men frontade av karismatiske vildhjärnan Ginger, som fick kicken från The London Quireboys för att han drogade för mycket, så var man stundtals ett suveränt rock'n'roll band med järnkoll på det rätta riffen.
"Fishing For Luckies" från 1996 fick ett ganska svalt mottagande av recensentkåren.
Klart ojämn, men här finns några riktiga ess på ämnet, som exempelvis "Sick Of  Drugs".
Helt given i kategorin!
/Björn

Dagens Fråga 18/10 - Vi älskar Sanna

Ja, det är faktiskt snart bara två månader kvar till nyårsafton. Och vintern är verkligen på gång. Därför väljer vi att i dag bjuda på en av de bästa vinterlåtar som gjorts, som dessutom handlar om en av de vackraste och mest intelligenta varelser som fötts på Östersunds BB, det skedde för snart 32 år sedan den 6 november 1978.
I dag bjuder vi därför på "Sanna( Nyårsafton Åre 1983)" från Ulf Lundells klassiska nyårskonsert på Hovet nyårsafton 1985 som direktsändes i SVT. Låten är dessutom inte helt och hållet Ulf Lundells. Även om texten är ännu bättre här än i originalet.
Nu till Dagens Fråga denna oktobermåndag: Vad heter den här låten i original,och det måste vara hela titeln - inget fusk, samt vem har skrivit låten och sjunger ?( svar som vanligt via länken under denna underbara sång)


Här är svaret i en fin upptagning från 1978

Du är väl med i facket?

En ny arbetsvecka stundar. Vad passar då bättre som laddning än The Strawbs "Part Of The Union" från 1973?
Men kom ihåg att både Labour och Tories anhängare på de brittiska öarna hade lite svårt att fatta ironin i den här skönt melodiösa arbetardängan med hög allsångsfaktor.
The Strawbs var progg och folkrockarna som bildades 1967 och hade sina likasinnade i höjdare som The Moody Blues, Pink Floyd och King Crimson.
"Part Of the Union" finns på deras sjunde fullängdare "Bursting At The Seams" (1973).
Sångaren och basisten samt trumslagaren på "Part Of The Union" är John Ford och Richard Hudson. En duo som redan vid den tidpunkten var på väg att lämna Strawbs för att starta egna bandet Hudson & Ford.
Debuten "Nickelodeon", kom samma år som "Bursting..." och fram till uppbrottet 1977 gjorde Hudson & Ford tre album till där man fortsatte att spinna på "Part ..." musikaliska tråd.
Polarna John och Richard fanns med i ytterligare ett par musikaliska konstellationer innan man gick skilda vägar.
Tillsammans med sångaren Elmer Gantry och gitarristen Colin Forster bildade man redan 1967 psykedliska pop och rockbandet Elmer Gantry's Velvet Opera. Året efter släppte man det självbetitlade debutalbumet som är och förblir en bortglömd skönt skruvad särling i genren.
Efter att man lagt ner duoprojektet Hudson & Ford dök de båda upp på nytt som The Monks med albumet "Bad Habits" (1979).
Från den landade man en topp 20 hit i England i form av "Nice Legs Shame About The Face" (nedan) som av någon anledning väckte ont blod i en del kretsar.
Allt är utan tvivel värt att kolla upp för den som gillar popmusik med glimten i ögat, melodiöst flyt och snygga vokala insatser.
Tyvärr lyser Hudson & Ford med sin totala frånvaro på Spotify.
/Björn

Dagens Fråga 17/10 - Rött, Rött vin...

I helgen var det munskänkarnas vinmässa på Gamla Teatern i Östersund. En underbar tillställning där man för en billig penning kan få prova all världens goda viner. I år fick jag en ny favorit bland röda viner. Länge har den amerikanska Zinfandelen Gnarly Head varit ett ypperligt grillvin. På årets vinmässa upptäckte jag storebrodern Gnarlier Head - ett ännu godare vin. Ja, rött vin är gott och en bra Zinfandel går enligt mig utanpå det mesta...
Läs mer om Gnarlier Head här.
Nej, nu till Dagens Fråga: Ingen kan som UB 40, gruppen som är döpt efter en brittisk arbetslöshetsunderstödsblankett, sjunga om det röda vinets lockelser och faror.Men det är inte deras låt egentligen. Även om UB 40:s version blev etta i England när den släpptes 1983 och etta i USA fem år senare 1988.
Vem skrev "Red Red Wine" och hade en mindre hit, aldrig högre än plats 62 i USA, med originalet redan 1968?(hör originalversionen via länken under videon)

Här kan du höra originalet
/cbj

A trip down memory lane 1

Låtar från det förflutna. Kommer ni ihåg dem?
Först ut är en rootsdubbel från 1965 och jag överlåter presentationen till Jimmy Saville, sjukt populär programledare i Top Of The Pops på 60-talet.
/Björn

When the deep purple falls over sleepy garden walls...

Ny kategori. Helt enkelt för att få utlopp för den hår(d)rockskanal som jag är uppvuxen med under det glada 80-talet.
Bör inte blandas i hop med kategorin "riff it upp" som kan gälla riff inom 60-tals eller 80-tals pop också.
Den här handlar uteslutande om den "Hårdrock" som Siwert Öholm förfasade sig över... Med blues och boggie woogie i botten. Fast med distade gitarrer.
Men det fattade ju inte Öholm och Barnjournalen och alla vänner av ordning. Man kan tycka vad man vill om Anders Tegnér, men han får aldrig komma med något argument om vare sig stage art eller konstform. Mediedrevet slog till. Obönhörligt. Och orsakade till till hårdrocken växte sig in oss unga vare sig vi ville eller inte. För ingen av oss ville ju vara som Siwert Öholm.
(Anders Tegnér hamnade sedermera i juryn till Bert Karlssons påhitt Fame Factory. Det är nog det närmsta ondska den gode Tegnér har kommit.)
I dagsläget kan man sammanfatta detta med att det finns inget som egentligen heter hårdrock. Det handlar om rock musik. Enbart. Jag tycker helt eneklt att man kan ta bort en hel drös med olika genrer som "Trash", "Sleaze" och "hardcore".
I grund och botten handlar det musik med vers och refräng. Fast med distade gitarrer. Men lyssna på John Mutt Langes produktion av Def Leppards "Hysteria" och med dagens mått så är det inte mycket rock. Det är ett popalbum.
Kanske förändras synen på musiken genom åren. Men för säkerthets skull har vi naglat fast den med olika genrenamn för att kunna veta vad vi pratar om.
Hur som helst.
Jag tänkte börja med att dela med mig av en viktig låt i min musikaliska uppfostran. Det handlar om Deep Purple. Jag fick plattan "Perfect Strangers" av farsan julen 1984 eller 1985 (Dåligt omdöme, farsan???). Jag visste ingenting om Deep Purple. Brorsan hade fått mig att lyssna på Eddie Meduza, som Christer skrivit förträffligt om tidigare, och så gillade jag när farsan spelade Beatles och Stones. Jag hade genom plugget upptäkt att hårdrocksband hade låtar som jag gillade, Twisted Sisters och Mötley Crue, men det var ingenting jag utvecklat.
Tack vare Siwert Öholm, så blev ju WASP favoriter. Inte på grund av musiken som var anskrämligt tråkig och dålig, utan mer av deras scenshower med blod, kött och halvnakna kvinnor. För en 7-åring var det så coolt och spännande...
För vem fan ville vara som Siwert Öholm?
Men så började jag lyssna på "Perfect Strangers". Och fattade ingenting. Men jag lyssnade och lyssnade. Och till slut hade den krupit sig in under skinnet. Just den här låten. Texten i "Knocking At Your Back Door" förstod jag naturligtvis inte då. Men för ett par år sedan återupptäkte jag låten och förstod även texten. Den är helt brilljant. Går inte att säga så mycket mer.
Fortfarande tycker jag att "Perfext Strangers" är Deep Purple bästa platta. Visst, "Deep Purple In Rock" är en klassiker och det finns stunder i både "Fireball" och "Machinehead" som smälter det steniga hårdrockshjärtat i mig. Men "Perfect Strangers" var speciellt. Ett par år tidigare kunde Deep Purple har splittrats för alltid. Ian Gillian och Roger Glover hoppade av bandet 1973.  Ritchie Blackmoure ville inte jobba med Glovers ersättare Glenn Hughes så han fortsatte med bandet Rainbow. Och det blev en soppa av allt.
Men 1984 var orginaluppsättningen tillbaka. Med starka låtar och med en Ian Gillian i högform. Och trots att "Knocking At Your Back Door" skrevs och producerades 1984 så märks idag inga ålderstecken. Låten och productionen är nästintill tidlös (trummorna är lite för 80-tals klatshiga). Och det måste man bara hylla.
/Stefan

General, Please Don´t Walk Away...

Den 1 oktober hade Stefan Chairmen of The Board som Dagens fråga. I onsdags avled General Johnson. Solomon Burke i söndags och Generalen i onsdags. Vad har alla dessa fantastiska röster gjort för ont, vi behöver dem ju här ett bra tag till...
Jag valde mellan den roliga "Carolina Girls" och den här. Men den här texten känns mer relevant en sådan här vecka. General Norman Johnson blev 67 år. Han var aktiv in i det sista. På Youtube finns klipp från de senaste åren.
Besök Chairmen Of The Boards hemsida så kan ni läsa mer.

/cbj

Dagens Fråga 16/10 - True Brothers In Pop

Det är sannerligen dags för bröderna Kemp på Popgeni. Inte bara för att Gary just i dag fyller 50 år och inte heller för att de för ett år sedan återbildade Spandau Ballet.
Nej, anledningen är att vi behöver lite fler välklädda män på Popgeni-kontoret. Det är tur vi inte kör med webcam, här finns långkalsonger, raggsockar ja, en hade till och med fleecetröja i kväll. Sånt skulle aldrig vare sig Gary eller Martin Kemp klä sig i oavsett temperatur ute. Vi behöver höja vårt fashionindex. Och vi passar på en lördag, det brukar ändå vara vår sämsta läsdag - ni Popgeni-läsare är faktiskt flest på måndagar och fredagar av någon anledning.
Dagens Fråga: Här visar vi videon till låten "True" från Spandau Ballets tredje och mest framgångsrika skiva från 1983. Skivan där de lämnade lite av nyromantiken och blev ett bredare popband. Åtta år senare samplades just "True" och blev åter en jätte hit om än i ny tappning. Vilka var det som samplade "True" och hade en jättehit 1991 med sin låt?( Hör låten med samplingen via svarslänken under - och skämmes över er och min stil - Uppryckning! - annars har vi ingen chans att hänga med modebloggerskorna)


Se och hör svaret
/cbj

The medicine man

The Dream Syndicate, Danny & Dusty, Gutterball, Steve Wynn And The Miracle 3, The Baseball Project och naturligtvis på solokvist. Han var även med en kort tid i början av The Long Ryders karriär och nu är Steve Wynn tillbaka med en ny platta med sitt läckra vänsterparassel Miracle 3, ”Northern Aggression” släpps den 29 oktober och är uppföljaren till ”...Tick...Tick...Tick” från 2006

Den 49-årige Los Angeles bördige låtsnickaren, gitarristen och sångaren har en lång och fantastisk skivkarriär bakom sig. Otroligt orättvist nästan alltid i skymundan för det stora strålkastarljusen, men hela tiden med en hängiven och trogen skara fans i släptåg och med stor respekt i musikerkretsar.

I början av 80-talet bildade han bandet The Dream Syndicate och 1982 släppte bandet den numera klassiska debuten ” The Days Of Wine And Roses”. Fram till 1989 hann T.D.S. med åtta fullängdare.

Som soloartist har Wynn sedan början av 90-talet släppt ett dussintal studioalbum. Det senaste, "Crossing Dragons Bridge” (2008) inspelat i Slovenien med Chris Eckman (The Walkabouts) är inget annat ett strålande verk som visar att Wynns låga brinner lika starkt som någonsin

Jag tänker inte bli för långrandig och trötta ut mig själv eller er med vidare facts and thoughts runt Steve Wynn.

Men skulle det vara så att ni tycker att de tre bifogade YouTube-klippen kittlar er musikfantasi så uppmanar jag er att googla och botanisera på Steve Wynn.

Det finns så oerhört mycket att upptäcka och det kan mycket väl vara en ny musikalisk kärlek som ni bär med er nära ert hjärta från och med nu.

För att göra det lite lättare för er så har jag plockat ihop 21 Wynn-favoriter från Spotify. Klicka bara på den här länken så är Steve hos er... Steve Wynn "Introducing Wynn"

Den 18 och 19:e november spelar Steve Wynn & The Miracle 3 i Stockholm respektive Malmö. Det är två av stoppen under en maratonturné i Europa som startar i Ravenna, Italien, onsdagen den 20 oktober och inte går i mål förrän i Madrid den 5 december.

 

 

... och vi rundar av med The Baseball Projects "Past Time" från
"Frozen Ropes And Dying Quails" (2008).
/Björn

Jo, i dag åker vi till Sundsvall

I dag tar vi Mittlinjen till Sundsvall. En stad med en musikhistoria. Vi väljer att börja 1983.
I början på 1980-talet var Sundsvall Sveriges hetaste musikstad. Brända Barn och Diestinct var bäst på svensk postpunk. Och inte ett nummer utan att tidningen Schlager skrev om Sundsvall.
Här kommer ett mycket sevärt inslag från Aktuellt 1983. Vi får gå runt i ett Sundsvall under ombyggnad tillsammans med Brända Barn. Och vi får höra tankar från då som tyvärr är aktuella än i dag.


Sundsvall är också en hård, tuff stad. Skitigast luft i landet, tunga industrier, men också nära natur och havet. Kort sagt - en stad som borde nära ett eller annat countryband. Och Sundsvall har haft flera genom åren. Men bäst var väl  Thousand Dollar Playboys. Med Lars Bygdén som inte heller är så tokig på egen hand. Det finns de som hävdar att Playboys var först med altcountry i Sverige. I dag blir det ”Preacher från gruppens skivdebut 1999.

Rocken i Sundsvall finns och lever. Ett band som hållit på väldigt länge och vars många skivor släppts även utanför Sverige är The Confusions. De borde vara mycket större än vad de är. Deras låtar håller en väldigt hög kvalitet. Här låten ” I Won´t Be Sober When This Is Over” med en video inspelad i Sundsvall 2010.

Ja, här stannar vi för I dag. Kliver på Mittlinjen hem igen. Då har vi inte pratat så mycket om vare sig Massproduktion, Sidelake, Garmarna, Anna Stadling, Helene Sjöholm eller Melodie MC.  Ja, inte ens om härliga rockabilly-gänget Small Town Pimps…

/cbj 

Värme i hösthelvetet


Höstkvällen är brutalt kall. Höll på att cykla över en skata som huttrade på trottoaren, såg en mås kämpa i nordan, förundrades över att det är så mycket rönnbär i år igen och var glad över att jag hade köpt fingervantar förra fredagen.
Där och då, när lårmusklerna sakta släpade mig upp till gräddhyllan där alla dom som sliter skidvalla bor, kom jag plötsligt över tröskeln till en gammal god vän som under många år skingrat kyla och mörker.
Alltid vid denna tid på året.
Och det börjar alltid med en och samma låt.
Tom Waits ”Tom Traubert's Blues”.
Så jag kommer hem och slänger av mig rocken, rusar in till vinylsamlingen, vet precis var den finns och kysser den ömt.

Därefter stannar tiden och jag lyssnar på ”16 shells from a thirty-ought six”, ” Christmas Card From a Hooker in Minneapolis”, ” The Heart of Saturday Night”, ” I Beg Your Pardon” och ” Johnsburg, Illinois”. Och alla dom andra låtarna som denne gudabenådade låtskrivare snott ihop.
Om och om igen.
Glömmer middagen. Tvättiden. Den analkande vintern.
Kokar en kopp lapsang.
/B-O

Dagens Fråga 15/10 - Varning till känsliga popgenier och andra...

Förlåt, men jag har varit i Skövde. Och jag läser Per Hagmans nya roman "Vänner för livet". En bok där en viss herr Eddie Meduza har en mycket viktig roll, en roll av att egentligen stå för den manliga huvudpersonens alla goda minnen.
Eddie Meduza var och är ett stort fenomen. Han lyckades på sitt eget sätt att göra ett eget uppror som den svenska rockmusikens eget svar på Stefan & Krister. Och den som inte stått i en svensk folkpark och upplevt det enorma gensvar Eddie Meduzas allra värsta texter får av både killar och tjejer, ja, den har inte fått en viktig inblick i den svenska folksjälen. På Raggarportalen kan man köpa Eddie-klistermärken än.
I dag, för alla som vågar, visar vi videon till jättehiten "Epa-Traktor". En låt som innehåller både sprit, sex, svordomar och könsord. Se också dokumentären om Eddie Meduza, den visar upp en komplex man med många demoner att slåss emot, och läs Per Hagmans senaste roman...
Nu till Dagens Fråga: På Eddie Meduzas genombrottssingel "Punkjävlar" spelas gitarren av en då blott 14-årig gitarrist. En gitarrist som senare har blivit Sveriges internationellt kanske mest kände gitarrist. Vad heter han?
(Hör honom på länken under denna "hemska" video)


Här kan du se och höra svaret i en låt från 1987

Här kan man se trailern till Eleganten från vidderna - filmen om Eddie Meduza

Särlingen Lewie

Många, kanske de flesta, får bara uppleva en hitlåt i sin karriär.

Särlingen Jona Lewie, född John Lewis i Southampton 14 mars 1947, fick vara med om det dubbla. "You´ll Always Find Me In The Kitchen At Parties" (ovan) nådde andraplatsen på den engelska topplistan i början av 1980. Körtjejen i gult är salige Kirsty MacColl som här lade sin första bakgrundssång på en Stiff Records inspelning.

"Stop The Cavalry" som kom i slutet samma år, peakade som nummer tre på den engelska singellistan. Förmodligen så hade den nog nått hela vägen upp till toppen om inte John Lennon blivit mördad den 8 december. De två låtarna som placerade sig före "Stop..." var nämligen två återutgivningar från Lennons låtkatalog.

/Björn


Amazingly Agnes

Danskan Agnes Obel, född i Köpenhamn men numera verksam i Berlin, har tagit omvärlden med viss häpnad.
Efter en EP, där hon bland annat tolkade John Cales "Close Watch", så är det nu dags för debutalbumet "Philharmonics"
Tre av låtarna på fullängdaren finns med i danske regisören Thomas Vinterbergs nya film "Submarino", och naturligtvis så älskar danskarna henne fullt ut och har sett till att albumet toppar försäljningslistan i hemlandet.
Även fransmännen har fallit lite pladask och Obel har rusat rätt in på den franska topplistan också.
Undrar vilka som blir nästa att kapitulera?
"Hur man kan åstadkomma den här sortens mogna och välbalanserad skönhet på sitt debutalbum är ett mysterium i sig" funderade Nöjesguidens recensent i förra veckan.
Lyssna in "Just So" och sätt ditt eget omdöme.
/Björn

OBS! REKLAM! TYLA GANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I morgon är det fredag. Då spelar Tyla Gang på det ställe som en gång hette Folkets hus i Östersund. I dag heter stället OSD, men Tyla Gang heter Tyla Gang och är så nära originalet det går.
När de spelade 1978 lät de som nedan när de gästade legendariska Rockpalast. Låten är från deras skiva "Yachtless", en klassiker i powerpop-genren på ett skivbolag den gode Tobbe redan beskrivit så målande här på bloggen - Beserkley Records.
När Tylas ännu äldre band Ducks De Luxe besökte Östersund i april 2009 visade sig Sean vara betydligt rundare om magen och med mindre hår på skallen, men fortfarande både skärpt, rolig och en lysande sångare.
Fredag kväll i discot på Folkets hus känns inte som någon höjdare vare sig för Sean Tyla eller de vänner som funderar på att gå dit. Storsjöteaterns studioscen som var planerad från början hade varit klart bättre. Men rapporterna från spelningarna visar att Tyla Gang blivit bättre och bättre för varje konsert. Och nu har de hunnit med en hel del sedan turnépremiären i Karlstad den 29 september.
Nu släpps också en ny skiva på Jungle Records och inte mins Sean Tylas bok
 En ganska seriös bok om ett långt liv i rockmusikens tjänst enligt recensionerna. Och förordet är skrivet av Will Birch.
Men allvarligt talat alla Popgenier och Popgeni-vänner. Sean Tyla är väl och borde vara en stor favorit för alla sanna Popgenier. Jag tror att han behöver oss.
Tills i morgon besöker vi Rockpalast det vackra året 1978. "The Young Lords" En titel som gällde vissa av oss då. Nu är det väl bara Stefan som nästan passar i kategorin fortfarande. Vi andra är bara "Yachtless"....


Här kan ni besöka Tyla Gangs hemsida
Håkans Pop har en lyrisk recension av konserten på Akkurat i söndags
/cbj
PS-Överallt på internet står det att morgondagens konsert ska vara på Storsjöteatern i Östersund. Men i tidningsannonser och på arrangerande Rockaround the clocks hemsida står det OSD/Disco. Ett ganska typiskt strul som knappast lockar mer folk. Dessutom vet inga av Tyla Gangs ålderstigna publik vad OSD är för något...Rockaround med Micke Finell är lysande musiker, lockar suveräna artister till Sverige, men verkar också kunna strula till saker och ting...DS

Allsångspop från Nya Zeeland

Kände bara för att starta denna Nalle Puh-blåsiga dag med en livsbejakande och humörhöjande låt.
The Muttons Birds från Nya Zeeland var bandet som på våra breddgrader aldrig fick det där erkännandet de var värda. Sex studioalbum hann gruppen med under 90-talet och för det mesta så fanns ledstjärnan i sångaren och gitarristen Don McGlashans utsökta låtskrivande.
"Come Around" på albumet "Envy Of Angels" från 1996 är inget annat än en underbar femackordslåt som man skrålar med i refrängen redan i den första genomlyssningen.
Bättre och mer upplyftande allsångspop är svår att hitta.
Det finns anledning att återkomma till The Mutton Birds.
/Björn

Dagens Fråga 14/10 - Ellen, för bra för att vara glömd.

Ellen Foley. En makalös kvinna. För oss popgenier blev hon först känd som duettpartner till Meat Loaf i den magiska "Paradise By The Dashboard Light". Sin egen debut gjorde hon något år senare med den väldigt starka LP:n "Night Out" 1979 i produktion av Ian Hunter och Mick Ronson. Nästa LP kom 1981. När "Spirit Of St Louis" släpptes skrev Mats Olsson i Expressen något i stil med att det här är en skiva det kommer att skrivas avhandlingar om i framtiden. "The Shuttered Palace" som vi visar i dag är bara en av flera skönt mystiska sånger. Sedan blev det bara en skiva till.
Men samtidigt hade Ellen Foley en skådespelarkarriär och en musikalkarriär. Hon var med i populära teveserier och i filmer. Själv såg jag henne i huvudroll på Broadway i april 1989 i "Me and My Girl". Ja, det kan nog bli mycket mer Ellen i Popgeni vad det lider. När hon nu gjort återkomst till rocken efter år av barnledighet sjunger hon på pubar runt om i USA med sitt kompband som givetvis heter "Dirty Old Men". Jag vet inte vad Ellen kallar sig själv, men hon fyller 60 nästa år.
Nu till Dagens Fråga: Den lysande LPn "Spirit Of St Louis", Ellen är född i just St Louis, Missouri, producerade av två herrar som då 1981 stod för världens bästa rockmusik om ni frågar mig. Ellen hade just sjungit en underbar låt på deras grupps skiva döpt efter en latinamerikansk befrielserörelse.Hela bandet är med på Ellens skiva. Och hon hade ett förhållande med den gitarrspelade mannen av de två producenterna. En man som skrev en av alla tiders bästa rocklåtar om sitt trassliga förhållande med Ellen Foley. Kort sagt - vad heter den låten?( Ni får givetvis höra svaret via länken under videon)



Här kan ni rocka loss till svaret
/cbj

Coola Imelda rumlar och tassar


Imelda May

”Mayhem” (Decca/Universal)

PPPP

Man kan inte låta bli att undra vart hon har hållit hus under alla år. Debuten ”Love Tattoo” kom för två år sedan och då var den Dublinfödda irländskan 34 år.

Men innan dess var hon med i en swingorkester som under namnet Blue Harlem i det tysta släppte ett antal independentplattor.

Två år senare släpper hon nu sin andra fullängdare och är på nytt lika avväpnande.

Kombinationen Billie Holiday och Stray Cats kan verka omöjlig. Men det är två av Mays viktigaste influenser och precis som på ”Love Tattoo” så syr hon ihop den dubbeln hur coolt som helst ännu en gång.

Hon har samma suveräna band i ryggen som på förstlingen, det vill säga, maken Darrel Highman gitarr, Al Gare, bas, Steve Rushton, trummor och Dave Priseman, trumpet, flugelhorn och gitarr. Läckert glödgad rockabilly som i ”Psycho”, ”Sneaky Freak” och titelspåret må vara utgångsläget.

Men May och bandet kan konsten att växla ner och med ståbas och Gretsch-gitarr tassa in på jazzmarker med Prisemans trumpet smakfullt spritsad över ljudbilden. I kärlekskranka ”All For You” och småkåta ”I´m Alive” förstår man också hur viktig Billie Holiday måste ha varit för May.

Men oavsett om May och bandet väljer att rumla hårt eller cruisa i behagligt tempo så är slutresultatet lika personligt attraherande.

Don't miss it!

Liknande artister: Kim Lenz, Stray Cats, The Meteors, Billie Holiday, Brian Setzer Orchestra, Eli ”Paperboy” Reed.

Björn Bostrand


Resan fortsätter - Männen från Norr

Resan drar norrut. Jag är född i Jukkasjärvi församling och jag är döpt i Kiruna kyrka.
På min gata, Triangelvägen, spelade vi hockey i mitten på 1960-talet. Jag flyttade neråt till Karlskoga, men fyra av de övriga killarna på gatan flyttade på 1970-talet söderut och spelade  elitseriehockey med Skellefteå AIK.
Så var det med Kiruna då. Det var en stad man flyttade från. I dag far turister långväga  för att få bo på ishotellet och Kiruna har en annan tro på framtiden. Ja, man tror så starkt att hela centrala staden ska flyttas inom ett antal år.
Kiruna var hockey, allt sedan Klimpen Häggroths OS-guld har Kiruna exporterat framstående ishockeyspelare söderut. Börje Salming är väl fortfarande den störste.
Men Kiruna var också musik. 1963 bildades The Shanes i Kirunas gruvförort Tuolluvaara, orten där gruvbrytningen en gång började i Kiruna. Året efter kom sångaren Lennart Grahn från Luleå med i gruppen. Och mellan 1964 och 1968 var gruppens storhetstid med flera tioitopp-hits. Det dansband som heter The Shanes i dag har i och för sig en originalmedlem, men ligger mil musikaliskt ifrån detta sköna band från det heta 1960-talet 
Så här såg The Shanes ut då i "I Don´t Want Your Love" från 1965:


I Kiruna går musiken och gruvan hand i hand. 2003 bildades The Willy Clay Band för att spela country på Kirunavis. Willy Clay Band har släppt flera CD, varit i Nashville och spelat in och de har till och med varit på den svenska försäljningslistan. De är ett lysande band på alla sätt och vis som alla som har det minsta intresse för americana bör ge sig tid att lyssna på. Deras första CD "Rebecca Drive" spelades in i Nashville med Will Kimbrough som producent. Skivan är utgiven av det suveräna bolaget Rootsy.
Som sista stopp här uppe i norr får ni nu möta delar av Willy Clay Band från en hotellfoajé i Örebro. De bjuder på en avskalad och vansinnigt vacker och rörande version av den kanske bästa sång som gjorts om Kiruna. Ni får höra låten "The Miner(Kiruna)" från en EP som gavs ut 2007, den finns även på XL-versionen av "Rebecca Drive" .
Från den 30 januari 2010; här är The Willy Clay Band:

/cbj

Smash a guitar and you go to jail

 
Alldeles för lite John Hiatt på bloggen hittills.
Det råder vi bot på med stycket som handlar om otyget att slå sönder gitarrer.
Eller som en av verserna löper, "there oughta be a law with no bail, smash a guitar and you go to jail.
With no chance for early parole, you don't get out untill you get some soul"
/Björn  

Dagens Fråga 13/10 - Finn ett fel / som blev så rätt


Foto: Henrik Sekander/100 procent Östersund
Artwork och liveinspelning: Anders L Johansson/Kulturgärningar i Sverige

Ovan ser ni baksidan på den CD som kommer att distribueras till fans via Elliott Murphys mailinglista "Night Lights". Med Elliotts tillåtelse givetvis. Konserten på Storsjöyran 2010 var, som Ni som var där vet, något utöver det vanliga.
Nu till Dagens Fråga: CDn innehåller tolv låtar. Elva har skrivits och spelats in, men i vissa fall ännu inte utgivits, av Elliott Murphy själv. En låt på listan är en cover. Vilken är låten och Vilka gjorde originalet?(Svar via länken nedan)
Här kan ni lyssna på svaret

Här finns info om Elliott Murphys spelningar i Sverige den 29 och 30 oktober 2010
/cbj

Pausmusik... (eller näe va...)

Medan Svenskarna verkar få dyngstryk av de flygande holländarna, så fick jag lite popabstinens. Framför allt av Jenny And Johnny. Bakom namnet döljer sig Jenny Lewis, som vi tidigare hyllat här och hennes pojkvän Johnathan Rice. Deras´skiva "I´m Having Fun Now" har vi missat att recensera. Den släpptes den 31 augusti är är sprängfylld med poppärlor av guld och honung. Visst låter de två turturduvorna lite väl kära emellanåt, men jag köper det. Speciellt när det har en så snygg popinramning som ni kan höra här.
Detta är musik som gör att man glömmer en medioker fotbollsmatch...
/Stefan

Oemotståndliga May igen

Bara för ordningens skull och för att hon är så jävla bra så tar vi en Imelda May till.
"Johnny's Got A Boom Boom" från debutalbumet "Love Tatoo".
Undrar vad det är för boom boom som Johnny har?
Eller är det teknikchef Mattsson hon tänker på?
Någon som vet?
Imelda May till Yran 2011 var det!
/Björn

Ett popgeni - där man minst förväntar sig...



Efter ett drygt antal år av källstudier, tillika kvällsstudier, har jag lärt mig att lätt se de drag som förenar oss  alla popgenier. Det allra mest påfallande draget är den uppenbara oförmågan att inse att föremålet för vårt  aktuella intresse, oavsett om det är en låt, en obskyr skiva eller en rolig historia, nästan alltid saknar betydelse för andra  medmänniskor än - just det, andra popgenier.

Ett annat påfallande drag är viljan att klyva låtar, texter , inspelningar, etc till de minsta av atomer och därefter genom en regelmässig hårdanalys av de sönderplockade delarna, påvisa just det man från början hade försatt sig att göra, t ex visa att just den låten är den allra bästa, att det gick utför för det bandet efter den eller den omvälvande händelsen, att det är John och inte Paukl som skrattar till i bankgrunden av den outgivna 15:e tagningen av den och den låten, etc.

Ett mer förväntat drag är förstås den påfallande sakkunskap som vi popgenier samlat på oss genom åren, inte minst genom nästan sjukligt lusläsande och upprepat musiklyssnande, gärna i hörlurar. Det finns därför sällan en anekdot eller en missad tagning som undgått popgeniet. Man kan naturligtvis tycka vad man vill om allt detta men oavsett om man ägnar sig åt popmusik eller frimärken, ser väl sjukdomsbilden ungefär likadan ut?


I ett skov av lusläsande för något år sedan, lärde jag mig att Brian Wilson premiärspelade den makalösa Surf´s Up på en TV-show som presenterades av Leonard Bernstein, den världsberömde dirigenten - född 1918! - som tillsammans med Steven Sondheim skrev West Side Story, med bl a den ytterligt vackra Maria.



Låten Surf´s Up vad avsedd för det havererade Smile-projektet och släpptes senare på albumet med samma namn, då med ledsång av brodern Carl Wilson. Brian Wilsons ursprungliga version, med drömsk och - om man skall vara helt sanningsenlig - svårbegriplig text av Van Dyke Parks, Wilson´s parhäst i Smile-projektet, släpptes sedermera på den förnäma Beach Boys-lådan Good Vibrations, som innehåller flera dittills outgivna inspelningar från Smile.


Nåväl, vad gör då ett popgeni när mörkret lagt sig och huset fylls av andras djupa andetag? Med assistans av Youtube har nattsömn mer och mer blivit en vara helt utan bästaföre-datum, och lätt kan skjutas upp till "senare". Med historien om Bernstein och Surf´s Up hittade jag härom kvällen till den makalösa TV-showen Inside Pop - the Rock Revolution från 1967, där Bernstein utifrån den klassiske musikern med ett stort engagemang och kunnande, analyserar allt från Beatles, Monkees till Rolling Stones in i minsta detalj. Hade det inte varit för att hans frånfälle 1990, hade han helt klart gjort sig vid popgenibordet. Maken till insiktsfull entusiast ser man sällan!

Bernstein var nog förresten rent allmänt en rätt glad skit. Under en vecka i Rom för många år sedan,  1988 tror jag, hade jag tur nog att få se två av världens främsta dirigenter dirigera i Accademia Nazionale di Santa Cecilia, dels Bernstein, dels den djupt koncentrerade Carlo Maria Giulini. Jag hade båda kvällarna plats i körbåset bakom scenen, d v s kunde se dirigenternas varje ansiktsrörelse. När Guilini försvann in i ett koma-liknande tillstånd, ur vilket han endast väcktes av ett litet för starkt trumpet ntro, var Bernstein i stället sprittande och smittande entusiastisk; hans hänförda publik kunde inte vänta med sina "bravon" till dess musiken tystnat och de oceaner känslor som förmedlades av hans ansikte och kroppsspråk kommer aldrig att lämna mig, först förvåningen - vem börjar skrika innan allt är klart? - därefter ilskan och uppgivenheten och omsorgen om de förorättade musikerna,  och slutligen den lycka och glädje, som delades med både musiker och publik. Efter att ha ropats in en fyra-fem gånger lät han oss vänta länge länge på den sista, varefter han dök upp på scenen framför alla uppnästa pingviner, med sina damer i italiensk altissima cottura - nyduschad och i morgonrock! Nästan litet popgenialiskt, det med!

Hur som helst, Inside pop säger inte bara mycket om musikern Bernstein och dåtidens popmusik utan också om nyfikenhet och tolerans inför det nya och okända, en fråga som har fortsatt aktualitet i dessa dagar.

Nedan kommer Inside Pop, fördelat på sex Youtube-avsnitt, det första inbäddat och de övriga länkade här, avsnitt 2, avsnitt 3, avsnitt 4, avsnitt 5 och avsnitt 6 (det med Surf´s Up). Se förstås alla!

/ tp


Hold On Sam, Happy Birthday!

Häromdagen blev vi brutalt påminda om att vi måste vårda våra soullegender. I dag fyller en verklig legend 75 år. Sam Moore föddes denna dag 1935 i Miami, Florida. Hans långa karriär kröntes av åren tillsammans med Dave i världens bästa duo Sam & Dave.
Dave dog för mer än 20 år sedan. Men duon är odödliga genom låtar som "Soul Man" och den låt vi spelar i dag i en liveupptagning från Stax-Volts Europaturné 1966. De kompas av vad som ibland kallas världens bästa kompband och de bjuder publiken på makalösa danssteg och musikalisk lekfullhet i mängd. Låten blir dubbelt så lång som originalet.Härligt!
När Rolling Stone 2008 lät massor av artister och musiker rösta om världens bästa sångare hamnade Sam Moore givetvis på topp 100-listan.
Förra hösten fyllde Rock & Roll Hall Of Fame, där Sam självklart är invald, 25 år. På jubileumskonserten sjöng Sam just dagens låt tillsammans med Bruce Springsteen.
Men Sam har inte gjort allt rätt, han har ett tungt missbruk bakom sig och han har stött rader av märkliga presidentkandidater och Barack Obama tilläts inte använda hans låtar, men till slut dök han ändå upp och sjöng på installationen
Ett stort grattis på 75-årsdagen till Sam Moore! Han leve, hipp, hipp...

/cbj

Oemotståndliga May

Vi vandrar vidare i rockabillymarker. Nu handlar det om irländskan Imelda May som föddes i Dublin för 36 år sedan. En underbart uttrycksfull och karismatisk sångerska som igår släppte sitt andra album ”Mayhem”i Sverige.

Själv åkte jag dit på May i samband med debutplattan ”Love Tattoo” som kom 2008.

Sedan dess har jag längtat efter nytt material från kvinnan som vokalt och musikaliskt är inspirerad av Billie Holiday och Stray Cats och musikaliskt med sitt helläckra band förvandlas till en oemotståndlig mix av de båda.

Kolla in singelsläppet ”Psycho” och hissa sen vit flagg.

En recension av ”Mayhem” dyker upp på bloggen inom de närmaste dagarna.

/Björn


Dagens Fråga 12/10 - Precis som Heinz

1962 spelade Heinz Burt, född i Tyskland och uppvuxen i England, bas i gruppen The Tornados som då hade en jättehit med låten "Telstar". Men Heinz och producenten Joe Meek tyckte båda att den platinablonde killen skulle satsa på en solokarriär. Sagt och gjort. 1963 kom singeln "Just Like Eddie". Låten gick direkt in på Englandslistan och Heinz blev ett namn att räkna med, eller ja, det trodde alla åtminstone. Och i sitt kompband hade han gitarristen Ritchie Blackmoore, som också spelar på "Just Like Eddie" och trummisen Mick Underwood.
Men det blev inga fler världshits för Heinz. Och 1967 brakade det mesta efter att Heinz visade sig vara ägare till den revolver som demonproducenten Joe Meek först sköt sin hyresvärdinna med och sedan sig själv. Därefter fick Heinz turnera runt med sina gamla låtar. Och en bilolycka gjorde att han fick göra sina sista turnéer i rullstol. Han dog 57 år gammal år 2000. Men "Just Like Eddie" är ju ändå en av de allra bästa låtar som har gjorts, eller hur? Och han har faktiskt en gata, Heinz Burt Close, döpt efter sig i staden Eastleigh i Hampshire där han växte upp
Nu till Dagens Fråga: Vem är det Heinz vill vara som i den här låten?(Svaret nås via länken under videon - missa absolut inte svaret)


Här kan du se och höra svaret i en riktig klassiker
/cbj

Bara bättre och bättre

Fatboy

”Overdrive” (Family Tree/Sony)

PPPP

Steg tre i storyn som verkar kunna sluta vart som helst. Redan nu är Fatboy på en nivå där man tål alla tänkbara jämförelser, med vilka andra band som helst, från vart som helst.

Med ”Steelhearted” (2004), ”In My Bones” (2008) och ”Overdrive” har de plöjt en egen musikalisk fåra med ett sound som är ytterst svårkopierat.

Man kör rockabilly, 50-talsrock, country, pop, jazz, östeuropeiska tongångar, flamencofeeling eller vad som faller dem in genom sitt sagolika filter och ut kommer låtar som får tiden att både tokrusa av glädje och stanna upp i häpnad.

Och på något sätt så känns det som det här bara är början.

Längst fram har man en helt magiskt bra sångare i Thomas Pareigis. Att Roy Orbison och Chris Isaak är två av hans stora förebilder berättade han för mig när jag intervjuvade honom i samband med släppet av ”Steelhearted”. Men den jämförelsen haltar idag eftersom Pareigis numera har passerat båda dessa guldstrupar. Gitarristen Hannu Kiviaho, Alf Östlund på kontrabas, Jan Lissnils, pedal steel och hammondorgel, Joakim Lindahl, gitarr och nye trummisen Marcus Källström, gör sextetten komplett.

Öppningen med det ödesmättade rockabillysvänget i singelspåret ”Bad News From Your Pretty Red Lips” är en sida av Fatboy. Den när de lirar skjortan av större delen av genrens gelikar. ”Draggin The River”, ”What Would Elvis Do” och albumets titelspåret är tre andra i samma skola där man pumpar in nytt fräscht syre i rockabillyns blodomlopp .

När man växlar ner och låter det drömska och melodramiska ta över så håller jag stundtals andan av lycka. ”Bare Moon”, ”Last Train Home”, ”The Hole Damn Cow”, den senare som Pareigis och Kiviaho har skrivit tillsammans med jämtlandsaktuella amerikanskan Kim Richey, samt ”Used Heart” är underskön popcrooning.

Underbart är kort heter det. ”Overdrive” går i mål strax under 30 minuter och det är där man tappar det sista P:et.

Men jag trycker omedelbart på repeatknappen och suktar redan efter nästa album

Liknande artister: Roy Orbison, Chris Isaak, Richard Hawley, John Lindberg Trio.

Björn Bostrand


Resan börjar i dag -The Home Of The Swedish Gammeldans(k)

En nordisk resa börjar i dag. Resan kommer att bestå av ett antal nerslag i några nordiska städer. Inläggen kommer när andan faller på. Och kanske kliver något annat popgeni av tåget i någon stad också efter vägen. 

Jag väljer att börja så nära norska gränsen det nästan går. Välkommen till Arvika. En stad i Värmland med stora musikaliska traditioner som började långt innan Arvika-festivalen. En riktig kulturbygd på alla sätt och vis

Men i dag tänker jag främst på att det var här den svenska folkrocken började på allvar. Ingen har spelat folkrock i Sverige som Arvika Gammeldansorkester gjorde på 1970-tal och 1980-tal. En lysande orkester runt sångaren Kenneth Thorstenssons kluriga texter. Skivorna ”Rackartyg” och ”Musik från Helvete” borde vara stora svenska klassiker. Men det är de inte. De finns inte ens utgivna på CD. Själv fick jag lite inblick i bandet när jag gjorde lumpen med gitarristen Per Sahlin. En gång intervjuade jag Ronny Eriksson och han berättade att Arvika Gammeldansorkester var en stor förebild när de bildade Euskefeurat och att de i början också spelade Kenneth Thorstensson-låtar.

Här kan man se en väldigt rolig video som någon gjort till AGO-klassikern ”Beda från Bogen”. AGO ombildades senare till Södra Åkeriet som finns än i dag.

Men I dag finns det andra som bär fanan vidare. Bandet môra-Per har under sina femton år gett ut hela fyra CD med mycket ojämna avstånd mellan skivorna. Men allt de gjort är riktigt bra folkrock på värmländska.
Utbudet på internet består mest av liveklipp med dåligt ljud. Men här finns i vart fall en mycket fin video till ”De som byggde landet” från CDn ”Brev till en vän” som kom i början på 2010. Någon har kallat bandet för en lysande kombination av Gustaf Fröding och Steve Earle.

Till sist. Kanske är Evil Emil & The King Kongo Cobras Arvikas finest. Deras enormt ösiga zydeco roar människor från norr till söder. Och på förra årets Bluesfestival i Östersund var de överlägset bäst. Lyssna och se hur man får det att svänga. Bättre gung skapar ingen annan i Sverige just nu.

/cbj


Saknar Ryan

Inser hur mycket jag saknar Ryan Adams när jag snubblar över den fantastiska liveversionen av "When The Stars Go Blue".
Hoppas verkligen att han får något så när bukt med sin kroniska öronsjukdom, Ménières sjukdom, så att han någon gång i framtiden kan återvända till en studio och spela in nytt material.
Hans medmusikant här är Neal Casal som spelade i Ryans band The Cardinals, men som även har en solokarriär som näst intill tangerar Ryans när det gäller kvalité.
Kolla upp Casal!
/Björn

Lennarts Galleri 10 - Cornelis von Helvete


Popgenifotograf Lennart Jonasson

Nu är det bara en månad kvar tills den gode Hank von Helvetes liv kommer att förändras. Då har filmen om Cornelis premiär(se trailer under kategorin filmtips ute till höger).
Den 38-årige Hans-Erik Dysvik Husby spelar rollen som en av landets mest älskade trubadurer genom tiderna. En man som skapade skandaler och älskade sånger med samma frenesi. Och den norske Hank von Helvete från Turbonegro ser riktigt bra ut som den Cornelis lookalike han är. Inte för inte befann han sig dessutom på behandlingshem när han fick förfrågan om rollen.
Lennart Jonassons foto här ovan visar en del av den komplexa person Hans-Erik verkar vara.
/cbj

Radio loves us?

I arla morgonstund pratar undertecknad och teknikchef och blogguru B.O. Mattsson om bloggen i kanalen som den evige åsiktsmaskinen Ralph Rentzsch vill lägga ner.
Radio Jämtland alltså, runt klockan 07.45.
Men missar du liveversionen så kanske du kan lyssna in webben i efterhand.
Vi åker dit med Regina Spektors fina "On The Radio" ringande i huvudet. En låt som man aldrig har hört på P4-spellistorna.
Eller har jag fel?
/Björn

Dagens Fråga 11/10 - Solomon och Willy - Vi behöver er!!!

I dag får Dagens Fråga bjuda på två av populärkulturens absolut bästa röster och största personligheter. Ingen av dem är längre med oss. Solomon Burke avled i går på ett flygplan på väg till Shiphol i Amsterdam och Willy De Ville avled den 6 augusti förra året i New York.
Vi ägnade Solomon Burke en hyllningartikel i går och en länk till en intervju som gjordes i samband med Burkes besök på Storsjöyran i Östersund 2005. Så Dagens Fråga får handla om Willy.
Dagens Fråga: Vad hette det band som Willy De Ville ledde mellan 1974 och 1986? Bandet som hade en skön stor hit med låten "Spanish Stroll".(Svar via länken under denna upptagning med Solomon och Willy i underbara "If You Need Me")


Här kan du lyssna till svaret från Top of The Pops augusti 1977

How dare you

 
101010 idag.
Det måste vi bara avsluta med en 10cc som lätt glidflyger in i kategorin världens bästa låtar.
/Björn

Everybody Needs Somebody To Love - R.I.P King Solomon !

I morse, denna dag 10-10-10, avled 21-barnspappan Solomon Burke på ett flygplan mellan USA och Holland. För fem år sedan gav han en mycket minnesvärd konsert på Storsjöyran. Sittande på sin tron bjöd han upp mängder av folk från publiken till scenen. Det var en minnesvärd kväll på Stortorget i Östersund.
Burke, som blev 70 år i år, skrev bland andra megasuccén ”Everybody needs somebody to love”, som också spelas i filmen ”Bluesbrother”, samt också ”Cry To Me", som fick ett evigt liv i dansfilmen "Dirty Dancing".
Holländsk radio meddelade att Solomon Burke avled på ett flygplan, när han var på väg från Los Angeles till Amsterdam där han skulle ha framträtt på en välkänd klubb på tisdag. Än är orsaken till hans hastiga död inte klarlagd.
Burke, som var en av de stora soulartisterna från 60-talet, föddes i Philadelphia och började sin framgångsrika bana som predikant och som värd för ett uppskattat gospelprogram i radio. Redan 1960 fick han en hit med countrylåten Just Out Of Reach, och kom att ge ut ett drygt 20 tal skivor, den sista heter ”Like a fire” från 2008.
Solomon Burke fick aldrig det breda genombrottet, som andra samtida soulsångare som till exempel Sam Cooke och Otis Redding, men hans låtar och hans röst hyllades tidigt. Legendariska Atlantic Records producent, Jerry Wexler, kallade en gång Burke: ”Den bästa soulsångaren genom tiderna."
Solomon Burke föddes den 21 mars 1940, till ljudet ”bass and drums". Förutom en lång rad välkända soullåtar efterlämnar han också en stor familj – 21 barn och 90 barnbarn.
Vi hyllar Solomons sköna minne genom detta klipp från 2003.

Och här kan man läsa en mycket fin intervju med Kung Sol gjord i ett garage under Storsjöyran


Jingle Jangle söndagspop

Perfekt söndagspop att varva ner med inför ännu en arbetsvecka.

Men engelska The Sundays som mellan 1990-1997 släppte tre album med sin jingle-jangle-drömpop är sånt som fungerar oavsett vilken dag och årstid som kalendern visar.

Jag känner alltid ett lugn när jag hör sångerskan Harriet Wheelers högt svävande stämma.

Elegant melankoliska ”Here's Where The Story Ends” finns på utsökta debutalbumet "Reading Writing And Arithmetic" från 1990.

/Björn


Dagens Fråga 10/10 - Vi ger upp !

Jag vet att många har väntat. Men nu är det äntligen dags för Lalla Hansson på Popgeni. Inte en dag för tidigt. Ingen kan ju som Lalla få fason på översättningar av andras låtar.
Och det är precis det som det handlar om i Dagens Fråga i dag.
Låten heter "Han gav upp alltihopa ( för att spela med sitt band)" . En lysande Popgenititel om ni frågar mig. Och en gång för mycket länge sedan introducerade jag låten för Lars Vegas Trio. De blev överförtjusta. De spelade låten högt i turnébussen. Men de spelade aldrig in sin version.
Men som sagt. Låten är en klassiker. Här kommer den, även om videon är konstig.
Nu till Dagens Fråga; Även om videon är knäpp så är ju Lallas version minst lika bra som originalet. Frågan är vem som gjorde och har spelat in originalet? Året var 1973.(Svaret kan ni hör via länken under videon)

 

Här kan ni höra svaret
/cbj

Lennon forever 6

Det blev aldrig något 70-årskalas för John Lennon.
Men att han finns i mångas tankar runt om på vårt klot den här dagen är hur uppenbart som helst.
Jag vaknade klart före tuppen i morse och kunde inte somna om.
Så det blev iPoden i mörkret och många Lennon-låtar, som exempelvis de här två.
/Björn

Popgeni goes Radio Jämtland

På måndagmorgon (ungefär en kvart, tio i åtta) gästar delar av Popgenibloggänget programmet Väckarklockan i P4 Jämtland, där vi berättar om varför det här är den enda bloggen i hela stora världen som är jättenödvändig att läsa....

Grunge heavy metal bad girls

Det behövs lite tuffa tjejer också för att balansera upp inledningen på den här tunga lördagen.
Kan inte tänka mig något som passar bättre än Donita Sparks, gitarr & sång, Suzi Gardner, gitarr & sång, Jennifer Finch, bas och trummisen Dee Plakas som tillsammans var Los Angeles fyran L7 i början av 90-talet.
"Pretend We're Dead" är ett blytungt örhänge på bad girls temat, och visst får man lite Joan Jett "I Love Rock'n'Roll" vibbar.
Medvetet eller inte från L7?
Likt förbaskat en strålande grungeknock från albumet "Bricks Are Heavy" (1992) som tjejerna aldrig riktigt klarade av att följa upp.
Kolla upp den!
/Björn

Stone you into the groove

Annat godis i den tyngre skolan är Monster Magnet från New Jersey ,USA, som albumdebuterade redan 1990.

Helt klart stilbildare inom den så kallade stoner rocken med låtskrivaren, gitarristen och sångaren Dave Wyndorf som odiskutabel frontman.

”Negasonic Teenage Warhead” finns på moderna klassikern ”Dopes To Infinity” (1995) som enligt undertecknad är gruppens höjdpunkt i en för övrigt mycket bra diskografi.

I november återvänder det Sverigepopulära bandet till vårt land för tre konserter i Göteborg, Stockholm och Malmö. Med sig har man ett helt gäng nya låtar från nya albumet ”Mastermind” som släpps den 27 oktober.

Men det var på håret att Wyndorf hade hamnat ”six feet under” när han inför bandets Europaturné 2006 tog en överdos.

Gigantiska sömnproblem gjorde att han försökte hitta ro med en kombination av sömntabletter och whisky. En helt livsfarlig mix som nästan tog kål på honom.

– Jag lärde mig av min läkare att det inte höll att turnera som jag gjorde. Två veckor i Australien, sedan två veckor i Kalifornien för att följas av två veckor i Europa. Jetlagen höll på att knäcka mig.

– Jag är överaktiv av naturen. När jag har spelat är det ännu värre. Jag har svårt att landa och även jag behöver sova. Men min läkare sitter nu i fängelset. Han skrev ut alldeles för mycket droger till sina patienter, sa Wyndorf i en intervju i Expressen sommaren 2008.

Som bonus får ni "Space Lord" från "Powertrip" (1998).

/Björn


Dagens Fråga 9/10- Heavy Saturday

I dag startar vi lördagen för öppna spjäll. Volbeat är roligast och tyngst just nu. I dagarna fyller de svenska ishallar en efter en med sin uppfriskande attityd och musik.
Men vet alla popgenier något om Volbeat? Ja, det får dagens fråga utvisa.
Dagens Fråga: Från vilket land kommer Volbeat?(Svar som vanligt via länken under videon där Volbeat bjuder på en popstandard i tyngre version som väl vare sig liknar Dusty Springfields original eller Samantha Fox version)


Här är svaret på dagens fråga
/cbj

Dagens Fråga 8/10 - Leder den till något ont ?

"Att komma hem ska vara en schlager" som den Frösöfödde författaren Per Hagman en gång uttryckte det. Efter tre dagar i Hudiksvall är det skönt att vara hemma. Och vad kan då passa bättre än en av de vackraste och mest laddade kärlekstexter som gjorts på svenska. Att den textmässigt dessutom utspelar sig på väg till och från Statoil borta på Krondikesvägen här i Östersund gör den inte sämre. Att låtskrivaren i detta fall också är från Frösön är en händelse som är en tanke.
Vi har sagt det förut och vi säger det igen - Popgeni älskar Annika Norlins texter och musik oavsett språk. I denna speciella duett från Säkerts första CD sjunger Annika Norlin tillsammans med en av de senaste årens mest uppmärksammade svenska sångare.
Dagens fråga är därför: Innan Annikas duettpartner här gjorde solokarriär sjöng han i ett band. Vad heter det bandet? ( Svaret finns via länken under denna darriga, men sköna, hemmagjorda video som egentligen inte har så mycket med låtens geografi att göra)


Här kan du höra svaret
/cbj

Släck lyset, tänd stearinljusen och korka upp


Glasser "Ring"

(True Panther Sounds)

PPPP

Kvinnan bakom verket, som dessutom har en "pipa" av guds nåde, heter Cameron Mesirow. Los Angeles-tjejen släppte fjol en ep där låten "Apply" berättade om en tonkonstnär som vet att vårda harmonier och som är ytterst precis och noggrann i att pussla ihop arrangemangen.

Debutfullängdaren "Ring" går i samma spännande fotspår. Från första till sista stund byggs en underbar mystik, låtarnas drömslöjor är cineastiska och örat överraskas ständigt av en ljudmässig finessrikedom. Till stor del skall de nio låtarna ha snickrats ihop med Garageband, med en sista puts i en riktig studio och det lyser igenom att Cameron trivs lika bra bakom mixerbordet som framför mikrofonen.

Det som håller ihop den nio låtarna är som sagt en sångröst som inte går av för hackor. Runt alla läckra ingredienser ligger den som ultralätt bomull, ungefär som Elisabeth Frasers sätt att lyfta Cocteau Twins låtar.

"Ring" är en perfekt platta att ta del av i höstmörkret. Släck lyset och tänd ljusen, korka upp en rioja och njut av en av årets mest anmärkningsvärda debutplattor.

 

Liknande artister: Björk, Norska Annie, Imogen Heap, Karin Dreijer/Fever Ray, Björk, Goldfrapp, Solex, Sia, Anja Garbarek, Feist, Kate Bush, Cocteau Twins

 

/Bengt Ola Mattsson


Lennon forever 5

 
B-sidan "You Can't Do That" skrev John tillsammans med Paul. 
Eller är det så att det är hans låt eftersom han sjunger lead på den? För så gick snacket ett tag runt Lennon-McCartney samarbetet.
Hur som helst så är den baksida på Can't Buy Me Love" som släpptes den 25 februari 1964.
"I'm A Loser" från "Beatles For Sale" (1964) benämnde John själv som "me in my Dylan period", i en intervju i tidningen Playboy samma år som han blev mördad. Han tillade också med ett skratt, "part of me suspects i'm a loser and part of me thinks i'm god almighty".
/Björn 
  

Aussieskolan, del 11

The Go-Betweens. Den finaste av alla popgrupper som växte fram i den australiensiska vågen från mitten av 70-talet.

De bildades 1978 i hemstaden Brisbane och flyttade senare till Europa och coola London för att vara på rätt ställe när man tänkte att karriären skulle lyfta. Grant McLennan träffade studentkompisen Robert Forster på universitetet i Brisbane och man upptäckte snart ett gemensamt intresse för punk och 60-talets folkrock.

Lindy Morrison, trummor, Robert Vickers, bas och Amanda Brown, oboe, violin och gitarr, anslöt och The Go-Betweens var ett faktum.

Ett antal singelsläpp föregick albumdebuten ”Send Me A Lullaby” (1982). Ett album som följdes upp med ytterligare fem fullängdare som profilerade ett band med stark musikalisk integritet

”Before Hollywood” (1983), ”Spring Hill Fair” (1984), ”Liberty Belle And The Black Diamond Express” (1986), ”Tallulah” (1987) och ”16 Lovers Lane” (1988) fick alla lysande recensioner i musikpressen runt om i världen.

Men av oförklarliga anledningar så hittade gruppen aldrig ut till den breda massan med sin granna popmusik. När fantastiska ”16 Lovers Lane”, bland annat med singlarna ”Love Goes On!” och ”Streets Of Your Town”, misslyckades att ta bandet till den berömmelsenivå de var värda så blev besvikelsen så stor att man bestämde sig för att lägga ner gruppen.

McLennan och Forster påbörjade båda solokarriärer (som jag återkommer till senare i Aussieskolan) innan de 2000 återförenades på nytt som The Go-Betweens.

De hann på ett ypperligt sätt återskapa gruppens oemotståndliga känsla på ytterligare tre studioalbum. ”The Friends Of Rachel Worth” (2000), ”Bright Yellow Bright Orange” (2003) och ”Oceans Apart” (2005) innan Grant hastigt bara 48 år gammal avled i sitt hem i Brisbane den 6 maj 2006 av en hjärtattack.

Med McLennan förlorade den australiska musikscenen en av sina absolut finaste utövare. Jag hade själv den stora förmånen att göra en interjuv med McLennan i samband med releasen av ett av hans fyra soloalbum.

Då mötte jag en artist och människa som var lika varm som sin musik.

/Björn


Dagens Fråga 7/10 - På flykt från bubbelgumlandet

Tänk dig. Du vill spela garagerock. Du spelar in en demo. Du skickar in demon till ditt absoluta favoritskivbolag, det internationella bolaget som ger ut precis allt bra som finns i garagerock. Och döm om din och allas förvåning när bolaget vill ge ut din demo precis som den är.
Detta hände i Hudiksvall nådens år 1984. Trion The Bangsters bestod av Swasse Wassberg, gitarr - sedermera känd som Sigge Hill, Rolf Revolt, trummor, tidigare i hyllade bandet Missbrukarna och U.B. Head, bas, Urban Hed som bland annat spelat i punkbandet Trogsta Träsk och vars ståbas sedan blivit känd via många band.
I november 1984 gavs sexspårs EP:n "Escape Fron Bubblegumland" ut av Europas just då absolut mest spännande skivbolag. Och 1985 kom sedan uppföljaren "The Scarlet Plague". Det lustiga är att titellåten från första skivan inte finns med på den utan först på uppföljaren.
The Bangsters var ett lysande band även live. Jag hörde dem första gången på S-Närke i Uppsala.
Nu till Dagens Fråga: Vad heter det mycket fina skivbolag som gav ut The Bangsters två skivor? (länk till svaret finns under detta ljudklipp och därunder en länk till The Bangsters på My Space)


Här hittar du svaret
Här kan du höra mer av The Bangsters

Lennon forever 4

 
"Come Together" är öppningsspåret på "Abbey Road", som släpptes 26 september 1969.
Här i en tung liveversion med ett gäng långhåriga hippiemusiker och med lite konstiga nuffror
För om siffrorna 85 i nedre vänstra bildrutan betyder 1985 så är det ju alldeles uppåt väggarna.
Måste helt enkelt vara en felskrivning och det är väl troligtvis 1975 som åsyftas.
" I Want To Hold Your Hand" var ett singel och EP-spår och finns inte med på någon av Beatlarnas originalalbum. 
Den är också ett bevis i den långa raden på hur utsökt John och Pauls röster fungerade ihop.
/Björn

Jones sätter eld på traditionen

The Jim Jones Revue

”Burning Your House Down” (Pias/Border)

PPPP

Att The Jim Jones Revues tredje kapitel på den genuina och klassiskt härliga boogiesagan aldrig hörs i de trygga radiokanalerna är naturligtvis ett problem som funnits betydligt längre än den här explosiva Londonbaserade kvintetten existerat.

Grunden är för länge sedan murad av namn som Little Richard, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Larry Williams, ett gäng gamla bluesfarbröder och rock'n'rollband som MC5, Stooges och The Cramps för att nu skumma på ytan.

Men The J.J.R. tillför nytt fräscht och fräckt bränsle på den förhoppningsvis eviga brasan med sin blitzkriegrock'n'roll.

Precis som den självbetitlade debuten från 2008, och samlingen av a och b-sidor på ”Here To Save Your Soul” från ifjol, så avslöjar faktumet att man ger ut sina plattor på labeln Punk Rock Blues Records ganska mycket.

Fast ändå inte allt. För The Jim Jones Revue måste höras.

Sångaren Jim Jones, med förflutet i bland andra garage, psychedelia och hårdrockande 90-talsbandet Thee Hypnotics, samt gitarristen och managern Rupert Orton, brorsa till Berth Orton, är de två upphovsmännen till bandet.

”Jag gick på en massa konserter och hoppades alltid att någon skulle stå på scen och våga vara lite som Little Richard och vräka ur sig pianodriven rock'n'roll. Men ingen gjorde det”, har Orton sagt i en intervju.

Därför samlade han och Jones ihop pianisten Elliot Mortimer, bassisten Gavin Jay och ex-Heavy Stereo trummisen Nick Jones och gjorde det själv istället.

Allt är inte furiöst bra här. Men när man öppnar ett album med en dubbel som ”Dishonest John” och ”High Horse” så behövs lite andrum med ”Foghorn” innan nästa vänsterkrok i form av ”Big Len” och ”Premidated” sitter mitt på hakspetsen. Så rullar det på i 32 minuter och över elva spår

”Burning...” är till skillnad från debuten en aning friserad produktionsmässigt, vilket innebär att man låter rock'n'rollen vräka ut sig på ytterligare några kanaler.

Det är absolut ingen nackdel. Istället har 2010 versionen av ”Elemental” vuxit ytterligare.

The Jim Jones Revue vårdar traditionen ömt, pumpar in ny energi och sätter en oemotståndlig snurr på slutprodukten.

Sen är det naturligtvis upp till var och ens egna gener om man är på eller inte.

Liknande artister: Heavy Trash, Black Diamond Heavies, Th' Legendary Shack Shakers, Soledad Brothers, The Dirtbombs.

Björn Bostrand


Vi har passerat 300 - Vi firar med Sheena !!!

Jo, varje gång vi passerar ett nytt hundratal inlägg måste vi bjuda till tårtkalas. Och då bjuder vi alltid in Ramones. Just den här gången tar de med sig vår favorittjej Sheena. Grattis Popgeni! Vi har passerat 300 inlägg och det har bara gått lite drygt 2 månader.

Dagens Fråga 6/10 - Blues från Hudiksvall

Jag har verkligen precis just nu ett rum på Stadt i Hudiksvall. Jag hade också önskat mig att jag hölls vaken av ett Delsbo-band som spelade "Desolation Row". Men ute på Storgatan gasar de motorburna ungdomarna så att Dylans ordrika sång inte hade nått mitt rum ändå. Förresten var det inget Delsbo-band som höll Tomas vaken, det var hans kusin, och fd Per Persson & Band-medlemmen Erik Brodén som spelade låten
Men ""Blues från Sverige", som jag understundom håller för den bästa låttext som gjorts på svenska, börjar i texten just här där jag befinner mig. Denna ibland alldeles för bortglömda musikstad som jag besökte för första gången 1980 på musikfest med makalösa Dagens Ungdom, pardonlösa Missbrukarna, den alltid så rolige Per Sonerud och något band som innehöll den då i Hudiks musikliv ständig förekommande Swasse Wassberg, senare känd som Sigge Hill.
I Tomas Anderssons Wijs makalösa "Blues från Sverige" sjungs också om stadens prinsessa i Hudik, vissa är säkra på att han menar Agneta Sjödin.
Jag kände också en prinsessa från Hudik, min girl next door första terminen i Uppsala - men i dag anses hon ansvarig för försämringen för landets utslagna som statssekretare med ansvar för socialförsäkringsfrågor. Jag är impad av hennes titel, men Bettan, visst hade vi det roligare när vi gick på G-H:s jubileumsbal på Uppsala slott för ganska exakt trettio år sedan?
Ja, ja, tiden går.
Men under tiden ni lyssnar på denna makalösa exposé över ett Sverige som alltid finns och alltid är borta finns lite att fundera på. Alltid när jag pratat med Tomas Andersson Wij har vi pratat om farfar predikanten från Strandvägen på Frösön. Men hans rötter här i trakten av Hudik och Delsbo är ännu djupare än de i Jämtland. Härifrån kommer hans tillnamn Wij. Och han har gjort en alldeles speciell sång som hyllar denna underbara del av Gävleborgs län, detta landskap så fyllt av skön natur, lysande rockmusik, bandy, den bästa folkmusiken och allt mellan fjäll och hav.
Dagens fråga är: Vad heter den sång som Tomas Andersson Wij gjort som hyllar den del av landet där Stadt i Hudiksvall ligger? (Ni kan höra och se svaret under denna fina "Blues från Sverige"-video - i morgon blir det mer Hudik - då ska vi lyssna på The Bangsters - Hudiks och ett av Sveriges bästa garagerockband någonsin)



Tomas Andersson Wij - Blues från Sverige
Uploaded by Warner-Music. - Music videos, artist interviews, concerts and more.

Här kan ni lyssna på svaret
& Dom kan minsann spela rock i Ljusdal också - missa inte detta lysande band
/cbj

Lennon forever 3

John och Pauls "You're Gonna Lose That Girl", ett spår på "Help" kommer förpackad i ett snyggt  videoklipp från filmen.
"This Boy", också en Lennon-McCartney originalare, i liveupptagning från engelska humorprogrammet "The Morecambe And Wise Show" från 1963 var samma år baksida på singeln där "I Want To Hold Your Hand" var a-sida.
/Björn

Apropå Jenny Lewis

Instämmer helt och hållet i det som Tobbe skrev för ett par timmar sedan.
Jenny är skitbra i Rilo Kiley, men hon går sannerligen inte av för hackor heller på solokvist.
Jag rekommenderar varmt hennes båda soloalbum "Rabbit Fur Coat" (2006) och "Acid Tongue" (2008) för er som sätter stor vikt vid grann personlighet i ljudspåren.
/Björn

Kaxige Sir Bob

Sir Bob Geldof fyller 59 år i dag.

Den irländske sångaren, låtskrivaren, författaren, skådespelaren och politiska aktivisten startade sin musikaliska karriär i punkpoprock bandet The Boomtown Rats som mest blev kända för ”I Don't Like Mondays” från fullängdaren ”The Fine Art Of Surfacing” (1979).

Personligen tycker jag att bandet var som allra bäst på de båda utgåvorna innan, ”The Boomtown Rats” (1977) och ”A Tonic For The Troops” (1978).

En annan generation skulle ha sagt att Bob ”vuxit på sig” och att det äntligen blev ”folk av den slyngeln också”.

Avgör själv när en kaxigt ung Geldof energiskt bufflar sig genom ”Looking After No.1” från debuten och ”She's So Modern” som finns på ”A Tonic...”.

/Björn


Lennarts Galleri 9 - Hela världen vill ha Robyn


Mästerfotograf Lennart Jonasson

Första gången Robyn var på Yran var hon inte gammal. Men redan då visade hon vad hon ville. Hon hade gjort om sina barnhits till cool R & B, vilket många barnfamiljer inte alls gillade.
Men hennes vilja och integritet har gjort henne till den enda riktigt stora svenska stjärnan i världen just nu.
Men redan här på Lennarts fina bild kan man tydligt se att detta är en tjej som vet precis vad hon vill./cbj

Inte bara Lennon...

Från att från början ha samarbetat som ett par, där den enes idéer processats genom den andre och stora saker kommit ut på andra sidan, kom John Lennon och Paul McCartney med tiden att mer och mer att arbeta var för sig.

För något år sedan gjorde McCartney t o m en hemställan hos Yoko Ono om att Yesterday skulle tillskrivas McCartney-Lennon och inte den vedertagna beteckningen Lennon-McCartney, i syfte att poängtera hans insats i tillblivensen av den låten, som Lennon f ö inte alls medverkade i. Hans hemställan godtogs dock inte och de formella låtskrivaruppgifterna ger fortfarande liten information om vem av Lennon och McCartney som egentligen är - eller huvudsakligen - är upphovsman.

Legenden säger att när McCartney kom en timme för tidigt till studion utnyttjade han denna till att spela in sin nyskrivna låt Come and get it, såvitt jag vet aldrig senare inspelad av The Beatles, men dock representerad i McCartney´s verion på Anthology. Låten spelades in in några få tagningar, med McCartney på all sång och alla instrument. Låten skänktes ganska omgående till Apple-bandet Badfinger, som kort därefter spelade in låten i samma arrangemang som dess ursprungliga. Och naturligtvis blev den en jättehit!

I tider av fokus på Lennon får vi inte glömma bort hans gamla parhäst, som faktiskt inte var helt oäven han heller. / tp


Tobbe tips # 11: Rilo Kiley - Portions for foxes

I en värd det det är alltmer svårt att vara allvarlig och genomarbetad, utgör kvartetten Rilo Kiley med sångerskan och basisten Jenny Lewis i spetsen, ett litet underbart undantag.

Bandet, som bildades 1998 i Los Angeles av Lewis, Blake Sennett, Pierre de Reeder och Jason Boesel, spåddes snart en lysande karriär, inte minst för det förnäma hantverk som framför allt Lewis bidrog med. Under en tid i mitten av 00-talet name-droppades också hennes namn i nvar och varannan intervju med Elvis Costello och hon medverkade också på sång på hans och the Imposters album Momofuku härom året.

Med numera fyra album bakom sig, varav de det sista på majorn Warner, har nu bandet tagit en liten paus och sägs samla gammal skåpmat från lådorna för framtida släpp. En inte alltför vild gissning är att bandet blev litet kantstött av alla - berättigade - förväntningar om världsherravälde som inte kan sägasha infriats. Därtill har flera medlemmar egna framgångsrika sidokarriärer: Lewis har tre egna album bakom sig, och Sennett och Boesel har släppt två egna album (på Sub Pop) under namnet The Elected.

Rilo Liley har flitigt spelats i amerikanska TV-serier, bl a O.C., Dawson´s Creek, Weed och Grey's Anatomy och deras smittsamma hit Portions For Foxes, här live från Conan O'Brien´s show, användes t o m i piloten för Grey's Anatomy.

Allt som allt, ett alldeles lysande popband! /tp


Dagens Fråga 5/10 - Mer Speedway åt folket!

Regniga oktoberdagar och SM-finalerna i Speedway närmar sig. Nuförtiden handlar svensk speedway mest om småorter i Småland som har tillgång till jättepengar och får jätteskulder och som förmår locka jättepublik till sina arenor. Men Popgeni bjussar på annan Speedway. Ja, vi ville först visa Kursaal Flyers gamla klassiker, men den finns ännu inte åtkomlig. Men denna liveversion från 1995 av en synnerligen underskattad Morrissey-låt räcker långt.
För att kunna Dagens Fråga denna tisdag gäller det att ha koll på Moz diskografi. Från vilken Morrissey-CD, utgiven i mars 1994, kommer skivans absolut sista låt "Speedway"?( Svar som vanligt via länken under videon)

Här finns svaret

Lennon forever 2

Dagens Lennon-dubbel är två icke Lennon–McCartney låtar som John sätter eld på enligt rock'n'roll skolboken.
"Twist And Shout", skriven av Phil Medley och Bert Russell, är sjunde och sista spåret på andra sidan av "Please, Please Me" som släpptes i mars 1963.
"Money", skriven av Tamla Motowns grundare Berry Gordy, Janie Bradford har samma position på uppföljaren "With The Beatles" som kom i november samma år.
/Björn

Rama lama dingdong

Rock'n'roll kommer aldrig att dö.
Inte när det finns så underbara traditionsbärare som punk rock och blues röjarna The Jim Jones Revue.
"High Horse" finns på nya albumet "Burning Your House Down" som jag tämligen snart kommer att tycka till om i form av en recension.
/Björn

Dagens Fråga 4/10 - Skandal eller inte skandal, det är frågan ?

I dagens fråga kan vi få höra hur det en gång kunde vara att vara på turné med Ulf Lundell. I dag får vi lyssna på en av de mindre lyckade kvällarna under en av de tre turnéer Lundell gjorde tillsammans med gruppen Nature. Turnéer som jag hävdar förändrade Rocksverige på många sätt. Samarbetet var rockhistoria och hur det kunde låta när det gick bättre kan man höra på liveskivan "Natten hade varit mild och öm".
Nu till Dagens Fråga.  En av mina absoluta favoritmusiker spelade trummor i Nature. Han kom dit från det klassiska svenska hårdrockbandet Neon Rose för att ersätta Bosse Skoglund bakom trummorna. Vad heter denne legendariske svenske trummis?( Svar via länken under ljudklippet - länken leder till en alldeles färsk artikel om denne musiker som jag skrivit)/cbj

Här kan du läsa om svaret på frågan


Återkomst med oförbrukat snille

The Posies

"Blood/Candy" (Rykodisc)

PPPP

Mer ”Dear 23” än ”Frosting On The Beater”. Med andra ord mer genomtänkta och småskruvade arrangemang än uppskruvade gitarrförstärkare och vassa gitarriff.

Men utan tvekan så handlar det fortfarande om klassig powerpop med Jon Auer och Ken Stringfellow signum.

Och det alltid med skarpt fokus på det melodiösa.

”Blood/Candy” är The Posies åttonde album sedan debuten 1988. Det är en ganska tunn katalog om man har tänkt sig hänga kvar i den breda massans medvetande.

Men ingen som har hört ”Dear 23” eller ”Frosting On The Beater” glömmer.

Egentligen var det väl sagt att ”Success” från 1998 skulle vara gruppens bokslut, och liveplattan ”In Case You Didn't Feel Like Pluggin In” två år senare kändes mer som en sammanfattning av en ursnygg 90-talskarriär.

Auer och Stringfellow har under 2000-talet har haft fullt upp på olika håll och de sista fem åren har de ställt upp i Alex Chiltons kultgrupp Big Star så fort han har lyft luren.

Men efter Chiltons hastiga och tragiska död den 17 mars i år i New Orleans så bestämde duon uppenbarligen för att på nytt ruska liv i The Posies igen.

Materialet är säkert sånt som Auer och Stringfellow har knåpat ihop och lagt på hög under sitt turnerande med Alex, men också ett normalt beteende från två utstuderat kreativa popsnillen.

”Blood/Candy” är en provkarta över deras fingerfärdighet när det gäller att plocka det finaste essenserna ur popskafferiet.

”For The Ashes”, ”Licenses To Hide”, Accidental Architecture” är småpsykedeliskt luftiga och snyggt arrangerad popsmycken som får mig att osökt tänka på Jellyfish.

Här finns också de generösa powerpoplåtarna, ”So Caroline”, ”The Glitter Prize” och ”Notion 99”, som bara rusar rakt ut i solskenet med ett solklart flyt och melodier som fäster på stört.

Hoppas bara att man inte måste vänta fem år till nästa gång.

Liknande artister: Jellyfish, Matthew Sweet, Big Star, Sloan, Jason Falkner.

Björn Bostrand


Lennon forever 1

The Beatles är grunden till mitt musikintresse. Förmodligen också en av de stora anledningarna till att jag fortfarande, 47 år efter att jag som överlycklig nioåring fick debutalbumet "Please, Please Me" av mina föräldrar, har kvar suget efter ny musik.
Så min hyllning till John är given.
En vinkling på Beatleskatalogen.
En okopierbar musikskatt där John hela tiden visade vilken oerhört bra och uttrycksfull sångare han var.
Bevisen är hur många som helst men jag har valt att plocka ut två favoriter de närmaste sju dagarna där John står för lead vocals.
Fram till nästa lördag, då John skulle ha fyllt 70 år, handlar det helt enkelt om 14 odödliga Beatles briljanter.
/Björn

Dagens fråga 3/10

Nästa lördag skulle John Lennon ha fyllt 70 år. Det kommer undertecknad och troligtvis några andra av popgenierna att uppmärksamma på bloggen på ett eller annat sätt.

Söndagens fråga har koppling till John Lennon och är förmodligen en straffspark för alla som har Beatles studioalbum i ryggmärgen. Men för den som inte är tillräckligt påläst eller helt enkelt inte bryr sig så kan det vara svårt att veta vilket album som ”I Should Have Known Better” med John på leadvocal finns.

Svaret har ni här

/Björn


Sentimental Shane

Shane Nicholson är en doldis från down under i singer songwriter skolan som jag bara måste få puffa för igen.

Sedan tidigare finns ett inlägg i Aussieskolan där Shane tillsammans med sin äkta maka, Kasey Chambers, skapar total rootsmagi med titelspåret från deras gemensamma album "Rattlin' Bones".

Shane har dessutom släppt tre superba album som soloartist. "It's A Movie" (2003), "Faith And Science" (2006) och "Familiar Ghosts" (2008). Löjligt svindyra om du skulle köpa dem på CDON, men under hundralappen om du tankar hem dem från iTunes Store.

"Summer Dress" (ovan) finns på "Familiar Ghosts".

Som extra njutning lägger jag även med Shane och Kaseys bländande cover på Kylie Minogues "Can't Get You Out Of My Head".

/Björn


He´s peculiar!!!!


För någon minut sedan rullade den otrolige spurtaren Thor Hushovd först över mållinjen i proffsens linjelopp i cykel-VM i Australien. Popgenibloggen grattar nordens genom tiderna första världsmästare i linjeloppet med en härlig norsk poprökare - Vibeke Saugestads "He´s peculiar".
B-O

Raketpop för söndagsstädningen


I vårt grannland i väster finns ohyggligt mycket bra musik som av någon outgrundlig anledning aldrig når över den svenska gränsen. Det senaste exemplet som jag lyckats finna är tromsöbandet The Fernets - jodå, bandnamnet är hämtat från den ädla drycken Fernet Branca.
På gruppens myspacesida finns en liten biografi som berättar att man har fem år på nacken och listar influenser som The Who, Kinks, Beatles och sist men inte minst Supergrass, som väl är den närmast direkta jämförelsen som ramlar in när man hör den suveräna upptempolåten "I can´t explain" (nej, det är INTE en cover på The Who´s mästerverk). Lyssna och låt söndagsstädningen gå som en dans!
Försökte också hitta ett Youtube-klipp på engelska Spearmints "Sweeping the nation" som också sluggar in som bra städpop, men kan inte finna något bra...håll till godo med "We´re going out" som berättar i princip allt om hur förbannat bra det här avsomnade(?) bandet kunde vara i sina bästa stunder.

/B-O

En man, en stol och en gitarr



Neil Young

Le Noise

(Reprise)

PPPP

 

När jag fick höra att Neil för första gången valt att samarbeta med landsmannen Daniel Lanois på sin kommande platta, var det inte utan att jag ryggade till av spänd förväntan. Neil har under karriären med något strålande undantag, som t ex Brendan O´Brien vid inspelningen av Pearl Jam-samarbetet med "Mirror Ball", aldrig anlitat ett större producentnamn. Och det förundrar mig att de två kanadensarna aldrig tidigare korsat sina stigar, då bägge har den där unika fingertoppskänslan, som är så få förunnat.

 

Inspelningen kom att ske hemma hos Lanois i Los Angeles. Neil hade med sig tio låtar i bagaget, med en idé att spela in allt akustiskt. Ljudmogulen Lanois kom genast med en annan mer bullrig idé - att Neil skulle plugga in sin Les Paul i två förstärkare - en för basen och en för diskanten. Resultatet kan rubriceras som rå "folk-metal", där sex låtar bjuder på en mycket luftig hyperelektrifierad ljudbild, i kontrast till två spröda akustiska spår som vänner av "Harvest Moon" faller platt för.

 

Textmässigt är låtarna på Le Noise små existentiella betraktelser över tid som förflutit. Om de nära och kära i familjen och vad de betyder här och nu, om tidigare drogproblem, om oro för den globala miljön. Sist men inte minst blottläggs en viss åldersångest här och var.

"I lost some people I was travelling with", "I've tried to leave my past behind, but it's catching up with me" är textrader som exemplifierar det sistnämnda. Samtidigt säger Neil i Angry world att  "Everything's gonna be alright" och mellan raderna finns en personlig konklusion i att ändå inse sin egen personliga begränsning.

 

Sammantaget är jag mest svag för de två akustiska spåren "Peaceful Valley Boulevard" och "Love and war" och jag förstår varför då jag alltid hyllat "Harvest Moon" som en av de bästa plattor som någonsin släppts. Det är så jag vill ha "min" Neil Young, men å andra sidan är det svårt att värja sig för denne gitarrguru när det får dundra på som i "Walk with me" där ljudbilden är så sårbart naken att man drar efter andan. Och jag faller platt för den totalt avskalade ljudbilden Lanios har skapat, där han struntat i att skala bort drop-outs och andra ljudmässiga dammkorn.

 

Bengt Ola Mattsson


Stopp i rören blues

Efter att ha hoppat omkring som en skadeskjuten kråka efter onsdagens meniskoperation så torskade jag på maginfluensa och feber idag.
Men det är förmodligen bara en baggis jämfört med det som Screamin Jay Hawkins berättar om i det här klippet.
Coolt med en så förstående och deltagande doktor Serge Gainsbourg.
/Björn

Blommor och bin...



Brandon Flowers
"Flamingo" (Island/Universal)
PPP
Jag kommer hela tiden på mig själv att tänka på Uno Svenningsson. När jag hör Brandon Flowers sjunga, vare sig det är i hans egen regi eller i The Killers så kommer jag att tänka på Uno. Inte bara på grund av hans engagemang i någon frireligiös kyrkorörelse, utan även på grund av rösten.
Missförstå mig rätt, Uno Svenningsson är mycket bättre än det rykte som han har. Han är så mycket mer än "Under Ytan". Men tyvärr så är den gode Svenningsson en singel-artist. Plattorna har en eller två bra låtar, men fylls ut med diverse konstigheter där han snärjer in sig i popfraser i stället för att vara rak och ärlig.
Exakt så känns även Brandon Flowers platta. Då spelar det ingen roll att han och Daniel Lanois har U2 orgie ljudmässigt i "On The Floor" där Flowers tar på sig en Tom Waits-sliten kavaj och vandrar runt på tomma, mörka gator. U2-vibbarna kommer även fram i demolåten "Right Behind You" som finns med i deluxe versionen av plattan. Båda låtarna visar prov på att kan skriva.
Samma ensamhetskänsla finns i inledande "Welcome To Fabulous Las Vegas". U2 möter en sorgsen Phil Spector mitt i öknen.
Men de fyra låtar som golvar mig är snudd på outstanding.
Countrydoftande "The Clock Was Tickin´". Där märks det vilken stor influens Elton John hade med "Tumbleweed Connection" och "Madman Across The Water" strax innan han slog igenom med dunder och brak.
Singeln "Crossfire" skäms inte heller för sig utan är precis lika bra som The Killers "Mr Brightside" och "When You Were Young". Låteländet fastnar redan efter andra lyssningen.
Glädjeskuttet "Was It Something I Said?" har Flowers, Lanois och Stuart Price kul i studion, på allvar. Man har också bjudit in Jenny Lewis till att skriva låten vilket lyfter den ännu ett snäpp. Popmagi uppstår.
Även "Magdalena" visar prov på Flowers popkonst.
Där är singlarna. Uno Svenningsson är nog lite avundsjuk.
Men i det stora hela är Brandon Flowers soloplatta är enbart okej. Fyra -fem låtar är lite för tunnt. Resten känns som utfyllnad.
Men de låtar som är bra, är verkligen riktigt snyggt hantverk.
Stefan Herdell

Dagens fråga 2/10

Denna lördag har bloggarna haft häcken full med allt annat och därför kommer dagens fråga lite väl sent, men det står du nog ut med eftersom dagens spörsmål är en rejäl godbit.
John Hiatts talang är något som får hela popgenigänget att smacka med läpparna och himla med ögonen åt. Karln har gjort så otroligt mycket bra genom åren och är dessutom en liveartist av guds nåde.
När Hiatt planerade för sitt åttonde album, som kom att få namnet "Bring the family", var det inte vilka som helst som kallades in som medmusiker. Jim Keltner på trummor, Nick Lowe på bas och så slog gode John numret till ytterligare en gitarrist.
Vilken?
Här finner du det rätta svaret....

Spedding då och nu

En ganska ordinär, men cool sångare. Däremot en fullkomligt lysande rock'n'roll och rootsgitarrist.

Engelsmannen Chris Speeding producerade Sex Pistols första demos.

– Förmodligen blev det så för att jag var den enda musiker som Malcolm McLaren kände till och jag kände honom för att han brukade göra kläder åt mig.

– Många snackade skit om Sex Pistols och påstod att de inte hade någon talang och var ett uselt rockband. Sanningen var precis tvärtom, har Chris själv kommenterat det faktumet.

Men långt  innan jobbet med Pistols på 70-talet så hade Spedding spelat med både Alan Price (The Animals) och Paul Jones (Manfred Mann) och varit mycket aktiv i The British Invasion.

Listan över artister och band som han samarbetat med under sin långa karriär kan göras hur lång som helst, och några av de mest kända är Harry Nilsson, Roxy Music, Roy Harper, John Cale, Jack Bruce, Elton John, Brian Eno, och Tom Waits.

”Motor Bikin” (överst här) är från minst sagt excellenta albumet "Hurt," som släpptes 1977, och som för mig personligen framstår som juvelen i hans diskografi.

Jag och popgenivännerna Christer och Lennart såg och hörde honom live på en rockklubb i Trondheim någon gång på 90-talet och han lirade naturligtvis ”Guitar Jamboree” (nedan) också, från den självbetitlade solodebuten som kom 1975. Det är låten där han med stor kärlek kopierar ett antal av sina legendariska förebilder, och den här liveversionen är från förra året.

Efter giget i Trondheim försökte Lennart få med Spedding för att posera bredvid en jänkare som stod parkerad utanför klubben. Det hade kunnat bli en helläcker variant på omslaget till debutalbumet där Chris hänger på en illgrön amerikanare .

Men han valde istället att sitta kvar i logen och kröka med bandet. Så kan det gå.

Den i dag 66-årige Spedding är fortfarande aktiv och gav under fjolåret ut albumet ”Tightropewalker”.

/Björn


Vi SKA ha allt - Nu!

Sista kvällen i Prag. Ypperlig mat och öl på äldsta mikrobryggeriet. Men jag hoppade kaffeölen, bananölen och nässelölen. Det fanns så mycket annat gott.
En skön promenad i kväll gick via Vaclavplatsen och jag kunde konstatera att den lilla vinbaren har överlevt ännu några år. Nästan bara tjecker som upptäckt den trots det mest centrala läget och bara tolv svenska kr för ett glas ypperligt tjeckiskt vin.Hoppas de överlever ännu några lyxsaneringar till.
I morgon går planet hem igen.
Men här är några vänner från Prag som har upptäckt vad livet handlar om och de gör det så bra./cbj
Plats på Popgeniscenen för första gången för The Prague Ska Conspiracy:

Apropå Paul Collins...

Paul Collins lirade liksom Peter Case i The Nerves. Efter den svängen bildade Case 1978 The Plimsouls i Los Angeles.
Ett band som släppte två strålande plattor, "The Plimsouls" och "Everywhere At Once" på tidigt 80-tal och läckra sladdisen "Kool Trash" 1998.
Själv sitter Case också på en minst sagt gedigen solodiscografi som det finns all anledning att kolla upp.
"A Million Miles Away" från "Everywhere..." är given på min lista när 80-talets bästa låtar ska plockas fram.
/Björn

En gång kung alltid kung

Paul Collins

"King Of Power Pop!" (Alive Naturalsound Records)

PPPP

Visst fan är det lite kaxigt att som 50-plussare utnämna sig själv till kungen av en genrer som innehåller så oerhört många andra som bevisligen också aspirerar på den titeln.

Men Collins har musikhistoriskt helt klart belägg för att sticka ut hakan på det viset. Samtidigt är albumtiteln en solklar kärleksförklaring till genren som sådan, och allt blir klart och tydligt i texten till titelspåret.

Ränderna går helt enkelt aldrig ur. En gång powerpop för alltid powerpop.

Paul är helt klart en kultfigur inom genren och var på 70-talet en viktig person på Los Angeles powerpop scen. Tillsammans med Jack Lee och Peter Case (senare The Plimsouls), så bildade han bandet The Nerves 1974. Lee skrev både ”Hanging On The Telephone” och ”Come Back And Stay” som man lirade långt innan Blondie och Paul Young fick stora hits med dem.

1977 bildade Collins The Beat, en konstellation som lirade högenergisk rock och pop i The Beatles, The Kinks, The Who, The Raspberries och Big Stars ljudspår.

Den självbetitlade debuten på CBS 1979 är inget annat än ett lysande verk på ämnet med låtar som ”Rock ´n´Roll Girl”, ”Walking Out On Love”, ”Work-A-Day-World”, ”You Wont Be Happy”, ”Different Kind Of Girl” och ”Working Too Hard”, för att nu plocka några av russinen ur den kakan.

”The Kids Are The Same” (1981), ”To Beat Or Not To Beat” (1983) och ytterligare några fina album följde för Paul Collins Beat, utan att man till 100 % lyckades pricka samma nerv som på debutalbumet.

När man la ner gruppen i slutet på 80-talet så drog Collins igång en solokarriär som oftast i det tysta har rullat på fram till nutid.

Klart orättvist om man vet vad han har åstadkommit under åren.

Dags för upprättelse nu då för ”King Of Power Pop” är en platta som hudnära återupplivar nerven, attacken och de oemotståndliga låtarna från förstlingen.

2.01, 1.58, 2.11, 2.26, 2.05, 2.24 och 2.39 är några tidsintervaller som passar som hand i handsken när powerpop ska förpackas.

Det är också inom de minuterna och sekunderna som Collins-verk som ”C'mon Let's Go”, ”Do You Wanna Love Me”, ”Doin' It For The Ladies”, ”Hurting's On My Side”, ”Don't Blame Your Troubels On Me”, ”Many Roads To Follow” och bländande covern på Flamin' Groovies ”You Tore Me Down” faller lika exakt som dominobrickor.

Liknande artister: Shoes, The Plimsouls, Dwight Twilley, 20/20,

Björn Bostrand


Väntan är äntligen över...

Efter en lång resa genom både dag och natt, har vi nu äntligen tagit oss den tungsamma vägen ända fram till underbara fredagen, med alla sina möjligheter, av vilka inga ännu är grusade...

Fredagen intar en särställning bland helgens alla dagar, som den enda helgdag då man vanligtvis vaknar utan huvudvärk. Det finns förstås andra förtjänster med denna litet splittrade dag, mitt emellan tristess och finess - när annars kan man så tydligt civilprotestera mot alla arbetskonventioner och bara checka ut från sitt vardagliga värv?

Så, fixa nu helg-sviden och förbered lördagsfrukostens Resorb - från Mondag morning feels so bad nu har vi tagit oss ända till ljuvliga fredag, och detta nu till tonerna av The Easybeats från Beatclub - Friday on my mind! / tp


tp

RSS 2.0